Έξι είχαν μεταφερθεί εκεί τον Μάιο από τη Νότια Αφρική – Δείτε τις φωτογραφίες

Δεν τα κατάφεραν δύο από τους έξι μαύρους ρινόκερους- είδος που αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή εξαφάνισης- που είχαν τον Μάιο μετεγκατασταθεί στο Εθνικό Πάρκο Zakouma στο Τσαντ, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες να αποκατασταθεί ο πληθυσμός τους στη χώρα έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα απουσίας.

Πριν από τη μεταφορά των έξι ρινόκερων από τη Νότια Αφρική (από όπου και οι φωτογραφίες), τον Μάιο, το είδος δεν είχε καμία παρουσία στο Τσαντ από το 1972, κυρίως ως αποτέλεσμα της λαθροθηρίας.

Η λαθροθηρία στη νότια, την ανατολική και την κεντρική Αφρική οδήγησε τους μαύρους ρινόκερους στο χείλος της εξαφάνισης. Ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατά 98% από το 1960 έως το 1998, αλλά στη συνέχεια διπλασιάστηκε σε περίπου 5.400 ζώα, χάρη στις προσπάθειες προστασίας τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πάρκου, που επικαλείται το Reuters, ένας αρσενικός κι ένας θηλυκός ρινόκερος βρέθηκαν νεκροί στις 15 Οκτωβρίου, σε διαφορετικά σημεία του.

Δεν είχαν πέσει θύματα λαθροθηρίας αλλά τα αίτια θανάτου τους δεν είναι γνωστά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πάρκου, είναι πιθανό να οφείλεται κάποιος ιός.

Η μετεγκατάσταση των ρινόκερων από τη Νότια Αφρική είχε στόχο την προστασία του είδους με την επέκταση της γεωγραφικής κατανομής τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook