Βολές στο δήμαρχο Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων – Βάμβουκας: “Τώρα είμαστε στα τελευταία στάδια και στους τελευταίους βρηχυθμούς”  – Δείτε εδώ επίσης για τους κοινόχρηστους χώρους στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων

Η εικόνα που παρουσιάζει το Λιμάνι των Χανίων, έργα υποδομών που παραμένουν ανεκτέλεστα, τα σκιάδια και το ζήτημα της κατάληψης κοινόχρηστου χώρου απο καταστηματάρχες βρέθηκαν στο προσκήνιο με αφορμή τη συζήτηση για την έγκριση απολογισμού εσόδων – εξόδων έτους 2017 του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (ΔΛΤΧ), κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Στο δήμαρχο Χανίων ασκήθηκε κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οτι δεν προχωρούν έργα υποδομών στον Ενετικό Λιμένα ενώ και η υπόσχεση της δημοτικής αρχής για “ευταξία” στο Παλιό Λιμάνι δεν έχει εκπληρωθεί μιας και δεν έχει μπει τάξη όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους.

Ο κ. Βάμβουκας σημείωσε οτι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Παλιό Λιμάνι παραμένει όντως το θέμα της παραχώρησης χώρου, ρίχνοντας την ευθύνη σε καταστηματάρχες που αντιδρούν προσφεύγοντας στα δικαστήρια, δημιουργώντας στην ουσία προβλήματα και κατά των συναδέλφων τους που θέλουν να αλλάξει η εικόνα στον Ενετικό Λιμένα. “Δίνουμε αυτή τη Σολομώντεια λύση, μεταξύ των 6000τμ και 2600τμ, την περίφημη απόφαση με τα 4600 τμ, η οποία προσβάλεται από καταστηματάρχες και η διαδικασία κωλυσιεργεί”… “Έχει γίνει συνείδηση στην κοινωνία των Χανίων οτι πλέον δεν πάει άλλο και στο λιμάνι θα πάνε να αλλάξουν. Τώρα είμαστε στα τελευταία στάδια και στους τελευταίους βρυχηθμούς”, σημείωσε ο κ. Βάμβουκας προσθέτοντας οτι “η μόνη εν ισχύ απόφαση είναι για την παραχώρηση των 2600 τμ. Προχωρά η διαδικασία και για να οριστικοποιηθούν οι μελέτες για τα σκιάδια και το επόμενο διάστημα ευχόμαστε να έχουμε καλές εξελίξεις ως προς αυτά”.

Η κ. Νάνσυ Αγγελάκη από την παράταξη Σκουλάκη, κατηγόρησε τον δήμαρχο Χανίων ότι δεν διαβουλεύτηκε με τους καταστηματάρχες με τους οποίους θα μπορούσε να έχει έρθει σε συμφωνία όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, μιας και η απόκλιση στα τετραγωνικά μέτρα που πρότειναν τα δύο μέρη ήταν μικρή (η πρόταση του δήμου Χανίων ήταν για παραχώρηση 4600τμ με τους καταστηματάρχες να αντιπροτείνουν 5000τμ). “Η κατάσταση που επικρατεί δεν τιμά κανένα”, σημείωσε η η κ.Αγγελάκη ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από το δήμαρχο Χανίων να χρηματοδοτηθούν έργα στο Λιμάνι ώστε να βελτιωθεί η εικόνα που παρουσιάζει, τονίζοντας οτι η συζήτηση για τον απολογισμό εσόδων – εξόδων του ΔΛΤΧ δεν είναι θέμα λογιστικό αλλά αποτελεί σημάδι πολιτικής βούλησης που αντικατοπτρίζεται σε υλοποίηση έργων.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χανιά: 100/5″”  Άρης Παπαδογιάννης, τόνισε οτι το λιμάνι των Χανίων έχει πολύ  μεγάλες προοπτικές, ωστόσο και στο παρελθόν, έχουν χαθεί ευκαιρίες για υλοποίηση έργων μέσω χρηματοδότησης από προγράμματα οπως το “Θησέας”, όπου αν και υπήρξε πρόβλεψη για χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ για την συνολική πλακόστρωση του λιμανιού, υπογειοοποίηση δικτύων, αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού και δυστυχώς αυτά τα χρήματα χαθήκαν. “Να βάλετε μπροστά τις μηχανές, να σχεδιάσετε”, είπε απευθυνόμενος στον δημαρχο Χανίων σημειώνοντας οτι ξεκινούν έργα τα οποία δεν ολοκληρώνονται όπως στο κτίριο που ανήκει στο ΔΛΤΧ, προσθέτοντας οτι η όποια προσπάθεια της παρούσας δημοτικής αρχής θα αφήσει παρακαταθήκη στην επόμενη, για να προχωρήσουν έργα που θα κάνουν την Παλιά Πόλη να ανασάνει

“Το έργο που αφήνει η παρούσα δημοτική αρχή είναι για τουλάχιστον τρεις δημοτικές αρχές. Δεν έχετε αποδείξει αυτό που λέτε, που ήταν αυτά τα χρήματα;”, ανταπάντησε ο δήμαρχος Χανίων

Ο κ. Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος”, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή οτι εξαντλεί την αυστηρότητα της στην Παλιά Πόλη και αφήνει να επικρατεί απόλυτη χαλαρότητα στην παράκτια ζώνη όπου δεν έχουν μπει κανόνες για το πόσα τετραγωνικά μπορεί να καταλαμβάνει κάθε καταστηματάρχης εκεί. Όσον αφορά την πρόσκληση του δήμου στους καταστηματάρχες να δηλώσουν τα τετραγωνικά, 14 από τους συνολικά 85 καταστηματάρχες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και ο κ. Σαρρής ρώτησε τι κάνει ο δήμος για αυτό.

Μάλιστα απέδωσε τις καθυστερήσεις σε αλλαγές στο Παλιό Λιμάνι που εχουν να κάνουν με τα σκιάδια, την παραχώρηση χώρου κτλ, στο γεγονός οτι ο κ. Βάμβουκας δεν είχε μια ισχυρή και ενιαία δημοτική ομάδα αλλά πολλές “φωνές” και απόψεις πάνω στο ίδιο ζήτημα.

“Τα προβλήματα στην πόλη και το λιμάνι δεν οφείλονται σε έλλειψη χρημάτων…Δεν είχατε την πολιτική βούληση γιατί έχετε δημιουργήσει μια ομάδα που σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο για τα ίδια ζητήματα.  Αν υπήρχε ένα πολιτικό περιβάλλον μια ενιαία αντίληψη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες… Οταν εσύ με τη δημοτική σου ομάδα δεν μπορείς να πείσεις τον κόσμο για το δίκαιο και την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής, μοιραία δεν μπορείς να το κάνεις και δεν θές να το κάνεις γιατί είναι και θέμα συνοχής της δημοτικής ομάδας”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρρής

“Ευτυχώς αυτά που λέτε δεν ισχυουν. Κανείς δεν αμφισβητεί το σχεδιασμό για το λιμάνι. Όσοι διαφωνούσαν έχουν αποχωρήσει”, ήταν η απάντηση του κ. Βάμβουκα.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Νίκος Παπαντωνάκης, είπε στον δήμαρχο Χανίων οτι είχε ζητήσει, όταν είχε ανοίξει ο διάλογος για το Παλιό Λιμάνι, να εξεταστούν προσεκτικά οι στρεβλώσεις που υπήρχαν στο σχεδιασμό ώστε να μην υπάρξουν “παραθυράκια” σε όσους θέλουν να παρακωλύουν τις διαδικασίες. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ενώ τόνισε οτι η δημοτική αρχή δεν παρουσιάζει έργο σε υποδομές στο Ενετικό Λιμάνι

“Τίνος είναι οι βρυχηθμοί, του θηρίου ή του ποντικιού”, αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της “Ανταρσία στα Χανιά” Σεραφείμ Ρίζος, απευθυνόμενος στο δήμαρχο Χανίων, προσθέτοντας οτι είναι πέντε χρόνια στη θέση αυτή και η κατάσταση στο λιμάνι δεν έχει αλλάξει.

Ο λόγος όλοι των ξέρουμε: “Είναι πολλά τα λεφτά στην παράκτια ζώνη”… Υπάρχει μια απαξίωση που δείχνουν οι επιχειρηματίες στους πολίτες και το δήμο, και αυτό πρέπει να γίνεται με πολιτικές πλάτες. Υπάρχει πολιτική προστασία στην ανομία που κυριαρχεί στο Λιμάνι, κατέληξε

Όσον αφορά την ψηφοφορία για την έγκριση της εισήγησης για τον απολογισμό εσόδων – εξόδων του ΔΛΤΧ για το 2017, υπερ ψήφισαν η παράταξη Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, οι παρατάξεις Σαρρή και Ρίζου απείχαν ενώ την καταψήφισε η παράταξη Παπαντωνάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook