Στις αρχές του 2019, ο σχεδιασμός αιγιαλίτιδας ζώνης για την Κρήτη – Κλείσιμο των κόλπων του νησιού – Η Κρήτη γίνεται κέντρο πολιτικής

“Η Κρήτη δεν είναι μόνο λεβεντομάνα αλλά οι άνθρωποί της είναι έντιμοι και θαρραλέοι και είναι μια εποχή που η εντιμότητα και το θάρρος το σθένος και η παρρησία είναι απαραίτητα όσο ποτέ”. Με αυτή την παρατήρηση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς από το Ηράκλειο, όπου πραγματοποιεί ομιλία με θέμα “Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει”

Πρόκειται κατ’ ουσίαν για την πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την παραίτησή του. Μάλιστα κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει απόψε τοποθέτηση για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς από το βήμα, ειδικά για την Κρήτη ξεκίνησαν πρωτοβουλίες από το Υπουργείο΄Εξωτερικών και προωθήθηκαν μια σειρά από θέματα που ενδυναμώνουν το νησί και αφορούν όπως είπε τα εξής:

– Στις αρχές του άλλου χρόνου, σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Κλείσιμο των κόλπων της Κρήτης, ευθείες γραμμες που να την αγκαλιάζουν ολόκληρη, και μετά επέκταση των δυνατοτήτων, είτε να κάνουμε μόνο εμείς ψαρέματα ή όποιος θέλει να κάνει θα πρέπει να πληρώνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να κάνει αν κάποιος θέλει να εγκατασταθεί στα εδάφη της Ελλάδος.

– Με βέτο που βάλαμε αποτρέψαμε η επιχείρηση Σοφία να φέρει μετανάστες στην Κρήτη. Είμαι υπερ των μεταναστευτικών ροών αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν όλα τα νησιά.

– Πριν 10 ημέρες, από την Ελούντα με τους Αιγύπτιους είμαστε σε μια ευθεία να τελειώσουμε την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

– Θα έρθει ηλεκτρικό ρεύμα, που θα συνδέσει όλες αυτές τις πηγές νέων μορφών ή παλιών μορφών ενέργειες, με νεές μεταφορικές δυνατότητες προς την Ελλάδα μέσα από την Κρήτη.

– Δυναμώνει ο τουρισμος μέσα από τις πολλαπλές διεθνές οργανώσεις που κάνουμε στην Κρήτη.

– Η Κρήτη γίνεται κέντρο πολιτικής. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, είχαμε τουρκική αντιπροσωπεία, έγιναν οι διαπραγματεύσεις στην Αλικαρνασσό με τους Αλβανούς, είχαμε την τριμερή του Πρωθυπουργού με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

“Οι μεγάλοι κόλποι της Κρήτης είναι και η βάση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας”

Η αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο είναι έτοιμη, που σημαινει ότι είναι έτοιμη η βάση πάνω στην οποία θα γίνει συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας σημαίνει πρώτα κλείνω τους κόλπους, δηλαδή τους ορίζω ως ελληνικούς, τραβάω γραμμές βάσεις και από εκεί ξεκινάω και μετράω την αιγιαλίτιδα ζώνη. Οι μεγάλοι κόλποι της Κρήτης δεν είναι μόνο ελληνικοί είναι και η βάση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας. Το μέγεθος της αιγιαλίτιδας ζώνης που έχουμε ετοιμάσει είναι παραπάνω από μια Θεσσαλία. Και μας λέτε μην την προσθέσετε γιατί αν δεν την κάνετε ταυτόχρονα είναι σαν να υποχωρείτε. Το ΠΔ για την πρώτη αιγιαλίτιδα ζώνη είναι από την Κέρκυρα μέχρι τα Αντικήθυρα -το δεύτερο θα είναι η Κρήτη – προβλέπει ότι θα ακολουθήσει όλη η χώρα και έχει στρατηγικούς ρόλους που το κάνουμε.

“Μακεδονικό: Το μεγάλο ερώτημα είναι θέλουμε τα προβλήματα ή τη λύση τους;”

Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονάς μας να είναι κάτω από την επιρροή και τον έλεγχο δυνάμεων όπως η Τουρκία; Θέλουμε όπως θέλουν κάποιοι, διαμελισμό κράτους στα Βαλκάνια, να το αποσταθεροποιήσουμε και να μοιραστεί η χώρα μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας; Ή θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια και ανάπτυξη της επιρροής της χώρας μας στην περιοχή και να μπορουμε να συμμαχήσουμε μαζί τους; Να εμποδίσουμε τον μεγαλοϊδεατισμό τρίτων; Να απομακρύνουμε την τούρκικη δαγκάνα που ήθελε να κάτσει από τον βορρά και την ανατολή; Να αναβαθμίσουμε τη χώρα διεθνώς; Το μεγάλο ερώτημα είναι: προτιμάμε αυτούς που ζουν από τα προβλήματα ή θέλουμε αυτούς που θέλουν να λύνουν τα προβλήματα. Θέλουμε τα προβλήματα ή τη λύση τους; Όμως λύση σωστή. Η λύση δεν συμβαδίζει με τη δύναμη της αδράνειας. Τι έγινε με τη συμφωνία για τη FYROM η οποία διεθνώς λέγεται σκέτη Μακεδονία. Άλλαξε η FYROM το όνομά της. Χώρα που άλλαξε το όνομά της μετά από πίεση τρίτων μόνο μια χωρα το έκανε, η Γερμανική Αυστρία, όταν έχασε τον Α’ Π.Π., με πόλεμο. Εδώ επιβάλλουμε την αλλαγή του ονόματος με συμφωνία και να ισχύει για εσωτερικό και εξωτερικό. Η αντιπαλότητα αναφέρεται σε δυο ζητήματα. Πρώτον στη γλώσσα. Από πότε τους αναγνωρίζουμε γλώσσα ως μακεδονική; Από τον 19ο αιώνα. Πότε επίσημα υπουργοί αναφέρθηκαν σε αυτή την γλώσσα; Ποιος επέτρεψε αυτή η ονομασία να γίνει επίσημη στον ΟΗΕ; Η κυβέρνηση του παλαιότερου Καραμανλή. Ποιος επέτρεψε ως διεθνές σύμβολο και σήμα να περάσει το ’93-’94; Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Παπανδρέου. Και πώς πέρασε; Δεν πήγε καμία ελληνική αντιπροσωπεία στη διαπραγμάτευση ενώ επί 3 χρόνια γίνονταν διαπραγματεύσεις. Και τι κάναμε στη συμφωνία που βρήκαμε ένα προδικασμένο από τον ΟΗΕ. Βάλαμε παράγραφο που αναφέρει ότι η γλώσσα που αναφέρει η άλλη πλευρά δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική αλλά είναι σλαβική. 

Το δεύτερο για την ιθαγένειά τους. Θα αναγράφεται Μακεδονική – Πολίτης Βορείου Μακεδονίας. 

Καταργεί τον αλυτρωτισμό. Ομολογούν και αποδέχονται οτι δεν έχει ο πολιτισμός τους και η ιστορία τους καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ήρθαμε μετά τον 7ο μ.Χ αιώνα στην περιοχή.

“Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία για να μην βγάλει τα εσωτερικά του προβλήματα πάνω μας”

Ένα ιδιαίτερο ζήτημα είναι τα ελληνοτουρκικά. Προσπαθουμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία με τέτοιο τρόπο που να μην βγάλει τα εσωτερικά του προβλήματα πάνω μας. Προσπαθούμε όμως να μην εκλαμβάνει η Τουρκία το ότι εμείς είμαστε ειρηνικοί, ως δείγμα αδυναμίας, αλλά ως δείγμα ισχύος. 

Θέλουμε να γίνουμε αλά Ερντογάν αναθεωρητική δύναμη;

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και ενώ αναφέρονταν στη σημασία της εκπαίδευσης ο κ. Κοτζιάς επανήλθε στο Μακεδονικό αναφέροντας μια συνομιλία που είχε με μια γυναίκα που συνάντησε στο δρόμο και η οποία του ανέφερε οτι η Μακεδονία είναι ελληνική.

“Κύριε Κοτζιά, η Μακεδονία είναι ελληνική”, μου είπε. Λέω πράγματι η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική. Όχι μου λέει όλη είναι Ελληνική. Λέω κυρία μου στο σχολεία σας δεν σας είπαν ποτέ για τους βαλκανικούς πολέμους; Για τη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, όπου μοιράστηκε η γεωγραφική Μακεδονία στα 4, ένα μικρό κομμάτι – το ξεχνάνε οι περισσότεροι- στην Αλβανία, ενα μεγαλύτερο κομματι Βουλγαρία – Μακεδονία, ένα στη σημερινή Fyrom και το μεγαλύτερο μέρος,  πάνω απο΄50% στην Ελλάδα. Θέλουμε να καταργησουμε τις συνθήκες με τις οποίες μεγάλωσε η Ελλάδα; Θέλουμε να γίνουμε αλά Ερντογάν αναθεωρητική δύναμη και δεν δεχόμαστε τις συνθήκες;. 

“Πάμε σε έναν κόσμο διπολικό – το G2 με ΗΠΑ και Κίνα”

“Είμαστε μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει και σε αυτόν πρέπει να απαντήσουμε ποια ειναι η θέση της χώρας και με τι θέλουμε να ασχολείται. Είμαστε σε έναν κόσμο που η Δύση δεν παίζει πια αυτόν τον μονοπωλιακό ρόλο που έπαιζε τα τελευταία 250 χρόνια. Βρίσκεται σε μια τάση μικρή, αλλά φαίνεται, παρακμής.

Η χώρα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Είναι μια χώρα που διαφέρει ιστορικά από τις ΗΠΑ, που είναι η πιο νέα μεγάλη δύναμη στην ιστορία. Η Κίνα είναι η πιο παλιά δύναμη στον κόσμο, με ηγεσία που έχει διάθεση υπομονής. Δεν έχει τον δυναμισμό ακόμα της Αμερικής, αλλά η ιστορία της δεν είναι βάρος της είναι διδασκαλία για το πώς να αντιμετωπίσει καινούρια προβλήματα.

Πάμε σε έναν κόσμο που μπορεί να είναι διπολικός. Το G2 που λέμε, δηλαδή ΗΠΑ και Κίνα. Μπορεί να είναι και τριπολικός, πιθανόν όμως όχι με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρίτο πόλο αλλά η Ινδία. Σε αυτόν τον κόσμο ο τρόπος για να έχει η χώρα μας μια παρουσία, ειναι μέσω του πολιτισμού. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε το GC10, που είναι όλοι οι αρχαίοι μεγάλοι πολιτισμοί.

Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων που αλλάζει προκαλώντας αναταραχή και ανασφάλεια, που είναι ορατή στην περιοχή μας, χρειάζεται νηφαλιότητα και στρατηγικό σχέδιο και πάνω από όλα να είμαστε παθητικοί στην εξωτερική πολιτική αλλά ενεργητικοί. Αυτό σημαίνει ότι στον κόσμο που αλλάζει  ο μεγαλύτερος εχθρός μας ειναι η αδράνεια.”

“Η επόμενη διαπραγμάτευση για το κυπριακό θα ξεκινά από καλύτερους όρους”

“Σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει μεγάλο ρόλο παίζει για εμάς το Κυπριακό. Είναι μια ιστορία στην οποία μετά από κάθε διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή και της Ελλάδας χάνονταν θέσεις και η επόμενη διαπραγμάτευση ξεκινούσε με χειρότερους όρους από πριν. Για πρώτη φορά μετά το 1974, η επόμενη διαπραγμάτευση που θα αρχίσει θα ξεκινά από καλύτερες θέσεις και αυτό γιατί για πρώτη φορά μπήκε στο τραπέζι το ουσιαστικό ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και ταυτόχρονα η Κύπρος έχει αλλάξει γεωπολιτική θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.”

“Οι οπαδοί της αδράνειας σκούζουν από προχθές”

“Στην ίδια κατεύθυνση δουλέψαμε για την Αλβανία. Δεν μπορούμε σε έναν κόσμο που η δυναμική ισχύος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει αλλάξει σημαντικά να έχουμε για λόγους αδράνειας όλα τα προβλήματα ανοιχτά. Έχουμε προχωρήσει σε μια συνεννόηση πακέτο για την Αλβανία. Έχουν τις εσωτερικές τους δυσκολίες αλλά ελπίζω να τις ξεπεράσουν. Στη συνεννόηση για τη συμφωνία πακέτο, βρήκαμε και ενταφιάσαμε μετά από 77 χρόνια τα λείψανα των ανθρώπων μας στην Αλβανία.

Επίσης, πήραμε απόφαση και δουλέψαμε για δυο χρόνια με ειδικούς, για τον προσδιορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης. Είναι η επέκταση από τα 6 ν.μ που είναι τώρα στα 12. Αυτό εχει διαφορά με την ΑΟΖ. Στην ΑΟΖ έχεις δικαιώματα, στην αιγιαλίτιδα ζώνη ασκείς κυριαρχία όπως στο έδαφός σου. Το να επεκτείνεις την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι σαν να επεκτείνεις τα “εδάφη” της. Επεκτεινεται το “έδαφος” της χώρας και η κυριαρχία μας πρώτη φορά μετά το 1948. Θα περίμενε κανεις να μας επιβραβεύσουν, αντ’ αυτού σκούζουν από προχθές γιατί ειναι οπαδοί της αδράνειας. Το κάνουμε κλιμακωτά και μας λένε ότι υποχωρούμε στους Τούρκους γιατί δεν τα κάναμε όλα με μιας. Αυτοί τόσα χρόνια που δεν έκαναν καμία επέκταση αιγιαλιτιδας δεν υποχωρούσαν;

Αιχμές κατά Καμμένου – “Καραγκιοζιλίκια” για τα κονδύλια του ΥΠΕΞ

Έφτιαξα νόμο με τον οποίο προβλεπόταν ο έλεγχος των απορρήτων του ΥΠΕΞ. Κανείς δεν μας το επέβαλε, παρά μόνο η δημοκρατική μας συνείδηση…  Όμως η δημοκρατία θέλει ευθύνη. Δεν μπορεί η δημοκρατία να γίνεται αντικείμενο χλεύης. Γιατί αυτοί που προσπαθούν να βγάλουν στοιχεία από τα ελληνικά απόρρητα, κάποιος από αυτούς είναι αντιπρόεδρος της Βουλής,  Είναι ψέμματα οτι η Ελλάδα χρηματοδοτεί κάποιους στο εξωτερικό… Με αυτά τα καραγκιοζιλίκια που κάνουν ορισμένοι, για να χτυπήσουν εμένα ενώ χτυπάνε την χώρα.

Για την επιστολή παραίτησης

Ως προς την επιστολή παραίτησής του ο Ν. Κοτζιάς τόνισε: «Εγώ δεν θα είχα πει καν ότι υπάρχει επιστολή. Ομως την περασμένη Πέμπτη, βγαίνοντας από την Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ, μαθαίνω ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η παραίτηση Κοτζιά είναι ακατανόητη όπως και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης –ένα πολύ έξυπνο παιδί – ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε το ίδιο. Και όταν με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι απάντησα πως αν με προκαλούν δημοσίως ότι δεν έχω λόγο να παραιτηθώ, διαβάστε την επιστολή μου. Στην ουσία τους είπα πως “αφού δεν την έχετε διαβάσει πώς ξέρετε ότι δεν έχει πολιτική αιτιολόγηση;”» επεσήμανε τέως υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε την ομιλία:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook