Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου – Ποια είναι η «Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.» με την οποία θα συνεργαστεί το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019, ανακοίνωσε την Δευτέρα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που έγινε γνωστός και στην Κρήτη από την φετινή συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ η οποία προκάλεσε αντιδράσεις και κατά γενική ομολογία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί επιτυχημένη.

Από την ανακοίνωση του προγράμματος στην Αθήνα, έγινε γνωστό και στους  Κρητικούς ότι για άλλη μια χρονιά το θέατρό τους (το ΔΗΠΕΘΕΚ) δεν θα παρουσιάσει δική του παραγωγή, αλλά θα έχει παρουσία στο διάσημο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ως «συμπαραγωγός».

Η παράσταση στην Επίδαυρο θα δοθεί στις 12 και 13 Ιουλίου με το έργο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιάννη Λιγνάδη, σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο ρόλο του Οιδίποδα και την Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιοκάστης.

Πέραν του ότι για άλλη μια χρονιά – επί της νέας διοίκησης – το ΔΗΠΕΘΕΚ δεν έχει να παρουσιάσει κάτι δικό του, πέραν του ότι στο ίδιο Φεστιβάλ το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιάσει δική του παραγωγή και πέραν του ότι τα νέα τα μαθαίνουμε…. τελευταίοι,  ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο «συμπαραγωγός» του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ανακοινώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, το έργο είναι «Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης»

Όμως ποια είναι τα «Αθηναϊκά Θέατρα ΑΕ» με τα οποία συνεργάζεται το ΔΗΠΕΘΕΚ;

Με απλά λόγια πρόκειται για μια Ανώνυμη Εταιρεία η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη, συζύγου της ηθοποιού και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα.

Η «Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.» διαχειρίζεται επτά θεατρικές αίθουσες της Αθήνας, ενώ έχει και αρκετή… προϊστορία, όπως είχε δημοσιεύσει το news247 τον περασμένο Ιανουάριο:

« Η εταιρεία που ξεκίνησε ως Γενική Θεαμάτων και μετονομάστηκε σε Ελληνική Θεαμάτων αποκτώντας σταδιακά 9 και τελικώς 13 από τις πιο κεντρικές και ιστορικές σκηνές της Αθήνας αποτέλεσε για 14 χρόνια (2000-2014) τη ναυαρχίδα στο χώρο του “ελεύθερου θεάτρου”, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο τις παραστάσεις μερικών από τα μεγαλύτερα και εμπορικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

 Η τετράδα των ιδρυτών της εταιρείας ήταν ο δικηγόρος και παραγωγός της τηλεόρασης, του θεάτρου και του σινεμά Τάσος Παπανδρεου, ο μεγαλομέτοχος του Alter και ταχύτατα ανερχόμενος επιχειρηματίας Κώστας Γιαννίκος, ο Δημοσθένης Βαρδινογιάννης και η δικηγόρος και γνωστής ως “σιδηρά κυρία” της εταιρείας Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου (Οι τρείς πρώτοι μετείχαν με 30%, ενώ η κ. Παπαπαναγιώτου με 10%). Ανθρωπος-κλειδί για πολλά χρόνια στη δραστηριότητα των θεάτρων ήταν ωστόσο ο Τάσος Παπανδρέου. 

Η συμμαχία των τεσσάρων όμως διαλύθηκε το 2004. Τότε ο Τάσος Παπανδρέου αποχώρησε, ο Δημοσθένης Βαρδινογιάννης έφτιαξε τη δική του εταιρεία και η Ελληνική Θεαμάτων έμεινε στα χέρια του Κώστα Γιαννίκου και της Αρχοντούλας Παπαπαναγιώτου που ανέλαβαν τις σκηνές «Παλλάς», «Μικρό Παλλάς», «Αλίκη», «Κιβωτός» , «Αποθήκη», «131», «Εμπορικόν», «Χορν» ενώ αργότερα προστέθηκαν και τα “Λαμπέτη” , “Αλμα” και “Πάνθεον”.

Η κατάρρευση του τηλεοπτικού σταθμού Alter και οι διώξεις εις βάρος του Κώστα Γιαννίκου σήμαναν το τέλος της Ελληνικής Θεαμάτων που είχε εν τω μεταξύ περάσει κατά 100% στα χέρια της κυρίας Παπαπέτρου. 

Όχι για πολύ. Μετά από αυτή την εξέλιξη επιστρέφει ο κάποια χρόνια εξαφανισμένος Τάσος Παπανδρέου πρόθυμος να αναλάβει την τύχη των έξη από τις 9 σκηνές. Και οι υπόλοιπες τρείς (Παλλάς, Μικρό Παλλάς και Αλίκη) παραδίδονται στα χέρια του επιχειρηματία και στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου Διονύση Παναγιωτάκη, συζύγου της ηθοποιού και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα. Σε φιλικά δηλαδή χέρια αφού ο Τάσος Παπανδρέου είναι ο κουμπάρος τους. Όσο για τα κτήρια των θεάτρων που καλείται να διαχειριστεί ο κύριος Παναγιωτάκης ιδιοκτησιακά ανήκουν στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Η τράπουλα των θεάτρων αλλάζει ξανά χέρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τρία θεάτρα (Το Παλλάς, το Αλμα και το Πάνθεον) παραδίδονται στην εταιρεία Θεατρικές Σκηνές του επιχειρηματία και διευθύνοντος συμβούλου της Aquis Hotels and Resorts Πάνου Κατσαρίδη.

Το ζεύγος Παναγιωτάκη και Κούρκουλα δεν αποχωρεί βέβαια από το θεατρικό χάρτη.

Η δική του εταιρεία “Αθηναϊκά Θέατρα Α.Ε.” κρατά όλα τα υπόλοιπα: Αλίκη, Μικρό Παλλάς, Δημήτρης Χορν, Λαμπέτη, Εμπορικόν, Αποθήκη και Πειραιώς 131.»

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook