Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων που υλοποιεί το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης για επέκταση και δημιουργία νέων Αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα.

Αντιβασική- αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, με βασικό σύνθημα «έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα». 

Στην εκδήλωση μίλησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέας Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, Σάββας Βασιλειάδης, ενώ ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην ομιλία του ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε και τα εξής:

“Δίνουμε δυναμική απάντηση στους Αμερικάνους και στον Καμμένο – στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που πρόσφατα από τις ΗΠΑ συμφώνησαν, αφού τέντωσαν τη βάση της Σούδας, να κάνουν όλη την Ελλάδα βάση τους. Μιλάνε για νέα  βάση DRONES  στη Λάρισα, βάση για ελικόπτερα στην Αλεξανδρούπολη, μίνι Σούδα στη Σύρο, πυρηνικά στον Άραξο, χρησιμοποίηση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας,  την Ανδραβίδα, ενώ ήδη δοκιμάζουν το Τυμπάκι με την frontex και το Καστέλι Πεδιάδος και βέβαια στέκει και η ιδέα Καμμένου για νέα βάση στην Κάρπαθο. 16 και πλέον εγκαταστάσεις αξιοποιούν στην Ελλάδα.”

Για την Βάση της Σούδας ανέφερε τα εξής:

“Δεν ξεχνάμε ότι μέσα σε αυτά τα σχέδια, η Σούδα είναι η ναυαρχίδα τους. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση συζητά 10ετή συμφωνία για την παραχώρηση της άνευ όρων. Ταυτόχρονα δίνει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την επέκταση της, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μόνιμο σώμα χιλιάδων πεζοναυτών έτοιμων για δράση. Ενώ αναβαθμίζεται συνεχώς το κρυπίδωμα Κ14 το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί να εξυπηρετεί αεροπλανοφόρα. Πρόσφατα ο Πάιατ εκθίασε το ρόλο του ΚΕΝΑΠ το διμάντι του ΝΑΤΟ όπως το αποκαλούν, στην εκπαίδευση δυνάμεων και εκτός ΝΑΤΟ της περιοχής στα πλαίσια της ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας

Η Σούδα ποτελεί το ορμητήριο των ΗΠΑ προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τον Ινδικό Ωκεανό.

Μέσα στο 2016 στη Σούδα φιλοξενήθηκαν 122 πολεμικά πλοία του αμερικάνικου ναυτικού, προσγειώθηκαν 7.041 πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και από τη βάση πέρασαν 21.802 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
 

Εμπλέκει το νησί μας και τη χώρα μας βαθιά στα άθλια σχέδια τους. Είναι το στρατηγείο τους στην περιοχή μας και τώρα και σε μια πιο γενικευμένη σύγκρουση Αποτελεί το Νο 1 κίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε να γίνουμε κρέας στα κανόνια τους για τα κέρδη των μονοπωλίων τους. Είναι πρόκληση για τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας η λειτουργία της βάσης. Άμεση ευθύνη μας η ανάπτυξη κινήματος για την παρεμπόδιση των σχεδιασμών τους, κανένας εφυσηχασμός, απαιτούμε να κλείσει τώρα.”
Τόνισε ότι “ταυτόχρονα κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πιο γενικευμένης σύρραξης. Χρειάζεται επαγρύπνησης και ετοιμότητας, ιδιαίτερα στα Ελληνοτουρκικά, στις διαφορές στο Αιγαίο και την Κύπρο. Μην ξεχνάμε ότι και ο τούρκικος λαός πληρώνει ακριβά το τίμημα της προσπάθειας γεωπολιτικής αναβάθμισης της δικής του αστικής τάξης. Το ΚΚΕ ήδη προωθεί την ένταση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης απέναντι στους ανταγωνισμούς του ελληνικού και του τούρκικου κεφαλαίου στην περιοχή.
 Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας, θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, για την προστασία του λαού. 

Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρόκειται να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε καμιά κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη που εκπροσωπεί. Δυναμώνουμε την πάλη για την οριστική νίκη του λαού. Επιδιώκουμε έπαθλο της πάλης να είναι η εργατική – λαϊκή εξουσία, που θα εξασφαλίσει την ευημερία και την πραγματική ειρήνη για το λαό. 

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι σε αρμονία με την 100χρονη ηρωική ιστορία του, που σήκωνε το πάντα το λάβαρο του προλεταριακού διεθνισμού και του εργατικού πατριωτισμού.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook