Ποιος τελικά πήρε απόφαση για τη συμπαραγωγή; Τι δηλώνουν στο Flashnews.gr o Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ

Πλήθος ερωτημάτων έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες γύρω από την ανακοίνωση της συμπαραγωγής του ΔΗΠΕΘΕΚ Κρήτης με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, σε θεατρική παράσταση.

Πρόκειται για την παράσταση Οιδίπους Τύραννος η οποία έχει ανακοινωθεί στο πρόγραμμα παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ως συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης όταν τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από το Δ.Σ του κρητικού θεάτρου.

Το Flashnews.gr επικοινώνησε τόσο με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος όσο και με τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕΚ, Νάσο Αθανασόπουλο προκειμένου να βρεθεί η άκρη του νήματος. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους, το ΔΗΠΕΘΕΚ ναι μεν δεν έβγαλε απόφαση ωστόσο βρίσκεται σε συζητήσεις. Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρόπουλος κρίνοντας από τις συζητήσεις ότι θα υπάρξει θετική έκβαση θεώρησε δεδομένη τη συμπαραγωγή και την ανήρτησε επισήμως.

Αναλυτικότερα…

Ν. Αθανασόπουλος: Δεν ελήφθη απόφαση -Είμαστε σε συζητήσεις – Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Φεστιβάλ Αθηνών

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες και μετά και τις βολές του μέλους του Δ.Σ., Δημήτρη Λειψάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕΚ σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι:

Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2019, σας ενημερώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει λάβει καμία απόφαση, αλλά εξέφρασε τη θετική διάθεση να συζητήσει σοβαρές προτάσεις, που δείχνουν το κύρος και την εκτίμηση που το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης απολαμβάνει. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από το Δ.Σ. σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το Flashnews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕΚ, Νάσο Αθανασόπουλο ρωτώντας τον, πώς, από τη στιγμή που όπως υποστηρίζει δεν ελήφθη απόφαση, το φεστιβάλ αναρτά επισήμως τη συμπαραγωγή και αν λειτούργησε αυθαίρετα. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει την ενέργεια του φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και δήλωσε:

«Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Φεστιβάλ Αθηνών. Εγώ σας μεταφέρω τη γνώμη του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕΚ. Προφανώς και είμαστε σε συζητήσεις με το Φεστιβάλ για τυχόν συμμετοχή μας αλλά αυτό δεν θα κριθεί τώρα αλλά μεταγενέστερα. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις πάνω σε προτάσεις που έχουμε δεχτεί αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση πάνω σε αυτές τις προτάσεις η οποία θα ληφθεί όταν έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή. Όταν κουβεντιάζει ένα Διοικητικό Συμβούλιο πάνω σε μια συγκεκριμένη σύμβαση ή συμφωνητικό και σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο προϋπολογισμού για μια οποιαδήποτε παραγωγή. Αυτό συνέβαινε όλα τα χρόνια. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάνω σε συγκεκριμένα σχέδια προϋπολογισμού και σχέδια συμβάσεων. Δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο.»

Η απάντηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

Σε επικοινωνία που είχε το Flashnews.gr με τον κ. Θεοδωρόπουλο ρωτώντας για ποιο λόγο από τη στιγμή που δεν έχει αποφασιστεί από το ΔΗΠΕΘΕΚ έγινε επίσημη ανακοίνωση της συμπαραγωγής από το Φεστιβάλ, απάντησε:

«Το ΔΗΠΕΘΕΚ δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση είμαστε σε συζητήσεις. Ανακοινώθηκε από εμάς γιατί θεωρούμε ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι φερέγγυο, ότι θα το συζητήσουν και θα το αποφασίσουν τελικά γιατί είναι μια μεγάλη κίνηση υπέρ του ΔΗΠΕΘΕΚ. Τώρα αν υπάρχουν άλλες πλειοψηφίες οι οποίες δεν το θέλουν αυτό και δεν θέλουν να συμμετέχει το ΔΗΠΕΘΕΚ στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δικαίωμά τους. Να στηρίζετε το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι υπέρ του όλα αυτά. Όταν είχα έρθει με τις Θεσμοφοριάζουσες ασχολιόντουσαν μόνο με το πώς θα κατακρεουργήσουν το ΔΗΠΕΘΕΚ. Αυτό είναι πρωτάκουστο.»

Επαναλαμβάνοντας την ερώτηση με ποιο σκεπτικό ανακοινώθηκε από το Φεστιβάλ κάτι για το οποίο δεν έχει αποφασίσει το ΔΗΠΕΘΕΚ, ο κ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε:

«Σε εμάς στην Αθήνα συμβαίνουν αυτά. Δηλαδή όταν συμφωνούμε σε κάτι θεωρητικά και βλέπουμε ότι αυτό μπορούμε να το περάσουμε και να συμφωνήσουμε στις λεπτομέρειες θεωρούμε ότι έχουμε δώσει τα χέρια μας. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει οριστική συμφωνία με απόφαση του ΔΣ. Αυτά γίνονται τόσα χρόνια που είμαι στη δουλειά, γι αυτό με παραξενεύει η επιθετικότητα αυτή στο ΔΗΠΕΘΕΚ. Εσείς αν δώσετε σε έναν άνθρωπο το χέρι σας και πείτε ναι αλλά έχουμε άλλες 100 λεπτομέρειες, δεν συμφωνείτε; Αν είστε διευθυντής δεν έχετε το δικαίωμα συζητήσεων και αν πηγαίνουν καλά οι συζητήσεις να απομένει μόνο μια τελική υπογραφή; Εγώ κάνω συζητήσεις, θεωρώ δεδομένα κάποια πράγματα και μετά θα τα περάσω από το Δ.Σ. Υπογραφή δεν έχω βάλει, αλλά οι συζητήσεις γίνονται. Έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο, πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε και μετά να μπουν υπογραφές.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook