Κυρίαρχο θέμα η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών

Με Βουλευτές του Ηρακλείου συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έθεσαν στους κ.κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Σπύρο Δανέλλη, το πρόβλημα της υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για το σχέδιο «ΠΕΡΣΕΑΣ» που αφορά σε 24ωρη εμφανή αστυνόμευση.

Όπως είπαν, πρόκειται για σχεδιασμό επι χάρτου, που δεν λαμβάνει υπόψιν τους τις πραγματικές συνθήκες.

Αναλυτικά στην ενημερωτική ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρονται τα εξής:

«Κατόπιν του από 23-10-2018 αιτήματός μας , σήμερα 26-10-2018 αντιπροσωπεία του Διοικητικού μας Συμβουλίου αποτελούμενη από τον Πρόεδρο ΠΙΚΡΑΚΗ Γεώργιο, τον Γ.Γραμματέα ΑΝΑΜΟΥΡΛΟΥ Χρήστο και τον Αν. Γ. Γραμματέα ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ Ζαχαρία επισκέφθηκε το γραφείο του Βουλευτή Νομού Ηρακλείου ‘’ΣΥ.ΡΙΖ.Α.΄΄ κ. ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ Ιωάννη και το γραφείο του Βουλευτή Νομού Ηρακλείου ‘’ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ’’ κ. ΔΑΝΕΛΛΗ Σπύρου.

Στους κυρίους Βουλευτές, με τους οποίους έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, εκφράστηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική ΕΛ.ΑΣ. αλλά και οι προβληματισμοί μας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. 

Ειδικότερα τονίστηκε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών του Νομού, πρόβλημα το οποίο η πρόσφατη αναδιοργάνωση δεν αντιμετώπισε με επιτυχία, οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και οχήματα που αντιμετωπίζει το σώμα και τα πάρεργα στα οποία ο Έλληνας Αστυνομικός είναι καταδικασμένος να εκτελεί (γήπεδα, επιδόσεις, φρουρήσεις φυσικών προσώπων κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να στερείται τις υπηρεσίες του ο απλός πολίτης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην υπ’ αρίθμ. 1244/18/1724815 διαταγή του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εκπονηθούν σχέδια 24ωρης εμφανούς αστυνόμευσης (Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.ΑΣ.),  σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Διαταγή καθαρά επιτελικού σχεδιασμού και όχι επιχειρησιακού, στην οποία δεν ληφθείσαν καν υποψιν οι προτάσεις των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων , οι οποίες έχουν την πλήρη εικόνα όσον αφορά τις δυνάμεις και την κατάσταση των υφισταμένων Υπηρεσιών τους. 

Ο επί χάρτου επιτελικός αυτός σχεδιασμός, χωρίς να λαμβάνει υποψιν τις πραγματικές δυνάμεις εκάστου υπηρεσίας αλλά και τις τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην εσωτερική λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών μας, κατακερματισμό υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθούν άλλες υπηρεσίες ώστε να εκτελέσουν την διαταγή ,  και σαν τελικό αποτέλεσμα , αφού έχει γίνει αυτοσκοπός η εκτέλεση της διαταγής αυτής, να καταστρατηγείται το Π.Δ. 394/2001 ’’ Χρόνος Εργασία Προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας’’ , με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για όσους παραβιάζουν το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα. 

Η Ένωσή μας πάγια τάσσεται υπέρ οποιασδήποτε προσπάθειας γίνεται από την Διοίκηση με γνώμονα όλο και περισσότεροι αστυνομικοί να τεθούν σε περιπολία στο πλευρό του πολίτη και της κοινωνίας, και το ίδιο θα κάνει και σε αυτή την περίπτωση, αρκεί αυτό να γίνει με τρόπο σωστά σχεδιασμένο ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και όχι με οριζόντιες διαταγές εξομοιώνοντας όλες τις περιοχές της Επικράτειας.  

Οι κ.κ. Βουλευτές, εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού του Ηρακλείου στην Ελληνική Βουλή, αφού άκουσαν με προσοχή τα δίκαια αιτήματά μας, μας διαβεβαίωσαν ότι με δικές τους παρεμβάσεις, θα τα μεταφέρουν στην Πολιτική και Φυσική μας ηγεσία και θα επιδιώξουν να επιτευχθεί η ιδανικότερη επίλυσή τους .

Mε εκτίμηση,
Για το Δ.Σ. της  Ένωσης  Αστυνομικών Yπαλλήλων N. Ηρακλείου.»