Χρειάστηκε περίπου 56 λεπτά για να φτάσει μέχρι τις ιταλικές ακτές – Δείτε το βίντεο

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει λεπτό προς λεπτό την πορεία που ακολούθησε το τσουνάμι το οποίο προκλήθηκε  μετά τον μεγάλο σεισμό στη Ζάκυνθο, «ανέβασε» στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου.

«Το τσουνάμι απο τον σημερινό σεισμό έφτασε στην νοτιοδυτική Πελοποννησο μετά από 26 λεπτά αγγίζοντας και τα 20 εκατοστά. Στη συνέχεια όπως θα δείτε κάνοντας κλικ στο βίντεο, 56 λεπτά περίπου μετά τον σεισμό, τα κύματα απο το τσουνάμι έφτασαν μέχρι τη θάλασσα του Le Castella, στην επαρχία Crotone της Ιταλίας αγγίζοντας περίπου τα 6 εκατοστά σε σύγκριση με τη μέση στάθμη της θάλασσας και τα 9 εκατοστά προς τον θαλάσσιο χώρο του Crotone τα αμέσως επόμενα λεπτά.

Αν και αυτά τα ύψη μπορεί να υποδηλώνουν ένα μη σημαντικό γεγονός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κύματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους , επειδή φθάνουν στις ακτές με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα.

Επιπλέον, ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά. Αρκετοί μάρτυρες, όπως αναφέρθηκαν από τα πρακτορεία Τύπου, παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύψους περίπου μισού μέτρου σε ορισμένες περιοχές του Salento, στην ακτή μεταξύ Capo di Leuca και Otrantο της Ιταλίας.

Στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα ισχυρών σεισμών, υπήρξαν αρκετά τσουνάμι, όπως αυτό το 365 μ.Χ., το οποίο ξεκίνησε από την Κρήτη και το οποίο κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου προκαλώντας παράλληλα χιλιάδες θανάτους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2015, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,5 κοντά στη νήσο Λευκάδα που δημιούργησε επίσης ένα μικρό τοπικό τσουνάμι», έγραψε ο γνωστός μετεωρολόγος.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook