Σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού των Εκπαιδευτικών, η ΕΛΜΕ Χανίων έδωσε στην δημοσιότητα ανακοίνωση.

Αναλυτικά στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

“Επειδή τις τελευταίες μέρες τα σχολεία μας βομβαρδίζονται στην κυριολεξία από μηνύματα δικηγορικών γραφείων για τη δικαστική διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού, επειδή υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και δικαιολογημένη σύγχυση στους συναδέλφους/ισσες, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 Οι αποφάσεις που ως τώρα έχουν εκδοθεί δικαιώνουν συναδέλφους/ισσες αλλά είναι σε πρώτο βαθμό και καμιά σε δεύτερο. Δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα δηλ. δεν αποτελούν δεδικασμένο για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους διότι σε ΟΛΟ το Δημόσιο τομέα η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να κάνει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης από το ΣτΕ ή τον Άρειο Πάγο. Τέτοια περίπτωση είναι η απόφαση για τους δικαστικούς υπαλλήλους Ναυπλίου οι οποίοι δικαιώθηκαν πρωτόδικα, αλλά το δημόσιο προσέφυγε κατά της απόφασης. Το θέμα έχει συζητηθεί στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση απόφασης, η οποία θα είναι οριστική και αμετάκλητη για τους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους. 

Για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις θυμίζουμε εδώ ότι το ΣτΕ έχει κρίνει το Μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο έγιναν οι περικοπές των δώρων, όχι μόνο συνταγματικό αλλά και αναγκαίο. 

Εξαίρεση στα παραπάνω είναι η περίπτωση των εργαζόμενων (ΙΔΑΧ) στους Δήμους οι οποίοι δικαιώθηκαν πρωτόδικα και υπάρχει περίπτωση να πάρουν τα χρήματά τους αναδρομικά αν δεν ασκηθεί έφεση. Αυτό συμβαίνει στους Δήμους γιατί με σχετική νομοθετική ρύθμιση, που ψήφισε πέρυσι η Κυβέρνηση, οι δήμαρχοι δεν υποχρεώνονται πλέον νομικά να ασκούν έφεση κατά αποφάσεων οι οποίες δικαιώνουν τους εργαζόμενούς τους. 

 Το σωματείο δε θα μπορούσε να μπει εμπόδιο στον κάθε συνάδελφο που θέλει να ασκήσει το όποιο δικαίωμά του. Ούτε έχουμε την άποψη ότι κάποιος εργαζόμενος δεν μπορεί να «δικαιωθεί» δικαστικά σε επιμέρους ζητήματα, έστω και πρόσκαιρα, κάτω και από την πίεση του συνδικαλιστικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με φάμπρικα δικηγορικών γραφείων και αυτό οφείλουμε να το τονίσουμε στις/στους συναδέλφισσες/ους. Δικηγορικά γραφεία στέλνουν σχετικές επιστολές σε Σωματεία και εργαζόμενους, προς άγραν πελατείας, ειδησεογραφικά δελτία διαφημίζουν τις πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί, αποκρύβοντας όλη την αλήθεια.

Για τους παραπάνω λόγους οι συνάδελφοι/ισσες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην σπαταλούν άσκοπα χρήματα. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση το ΜΟΝΟ που χρειάζεται είναι η υποβολή μιας απλής αίτησης (παίρνουμε αρ. πρωτοκόλλου) μη παραγραφής στον εκκαθαριστή της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η αίτηση μη παραγραφής μας καλύπτει για 6 μήνες. Ως τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αποφάσεις δευτεροβάθμιων δικαστηρίων ή και του ΣτΕ και το σωματείο μας θα εκτιμήσει την παρακάτω πορεία. 

Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών είναι υπόθεση του αγώνα μας. Μόνη λύση είναι η συσπείρωση στα σωματεία, ο οργανωμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. 

Επισυνάπτουμε τη σχετική αίτηση  από το νομικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ(αφορά μόνιμους και αναπληρωτές) και προτρέπουμε κάθε σύλλογο διδασκόντων να συγκεντρώσει όλες τις αιτήσεις και να τις αποστείλει στο τμήμα μισθοδοσίας της ΔΔΕ Χανίων”.

Δείτε την αίτηση εδώ

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook