Το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας της μη καρπόδεσης ελαιοδέντρων λόγω των καιρικών συνθηκών, ήταν το μείζον θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ του Υπουργού κ. Σταύρου Αραχωβίτη, του ειδικού συμβούλου του γεωπόνου κ. Ευάγγελο Γατσέλη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη,  του Δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη και εκπροσώπων των Συνεταιρισμών Βιάννου, Εμπάρου, Συκολόγου, κ.κ. Μανόλη Κλαδάκη, Γιώργου Περογιαννάκη και Μανόλη Αλεξανδράκη.

Οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας της μη καρπόδεσης λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο την ανθοφορίας των ελαιόδεντρων. Η εκτίμηση όλων είναι ότι η παραγωγή της φετινής περιόδου θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 80% σε σχέση με πέρυσι.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι έχει ήδη διαβιβαστεί στην Ε.Ε. το αίτημα των αποζημιώσεων της χαμένης παραγωγής με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τόνισε ότι το Υπουργείο με τη σειρά του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί λύση.

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών οργανώσεων, όσον αφορά στην λειτουργία Συνεταιρισμών σε σχέση με ιδιώτες, αναφέρθηκαν στον αθέμιτο ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες των Συνεταιρισμών και ιδιαίτερα τα ελαιουργεία, λόγω μη έκδοσης των απαραίτητων παραστατικών από τα ιδιωτικά. Επίσης συζήτηση έγινε σχετικά με τον κίνδυνο της αδήλωτης εργασίας για το προσωπικό που απασχολείται στις δραστηριότητες των ιδιωτών σε σχέση με τους Συνεταιρισμούς στους οποίους αυτά τα φαινόμενα είναι σπάνια. Ακόμα, έθεσαν στο τραπέζι την δυνατότητα πληρωμής εποχιακών εργατών ώστε να μπορούν να υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ Αγροτών μέσω εργοσήμου.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι σημείωσαν ότι όσο πιο γρήγορα και εύκολα επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους Συνεταιρισμούς, τόσο βελτιώνεται η ρευστότητα αυτών. Αναφέρθηκαν ακόμα στην ανάγκη χρηματοδότησης των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, αλλά και της αλλαγής του τρόπου δακοκτονίας. 

Ένα εξίσου πολύ σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορά στις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου αυτός να εναρμονιστεί με τα καινούρια δεδομένα. Επί του θέματος ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένονται οι προτάσεις των αρμόδιων φορέων προκειμένου να προχωρήσει η οποιαδήποτε τροποποίηση του κανονισμού.

Ο κ. Βαρδάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του και τον κάλεσε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η οικονομική ασφυξία, στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, δεδομένης της μειωμένης καρπόδεσης ελαιόκαρπου, αλλά και προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που ετέθησαν  προς όφελος των Συνεταιρισμών. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook