Ο Βουλευτής Ηρακλείου  του ΚΙΝΑΛ με ερώτηση του εκφράζει τον προβληματισμό του  για την καταβολή των αποζημιώσεων στους κατοίκους της περιοχής του Καστελίου εν όψει της επικείμενης κατασκευής του αεροδρομίου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Εξαρχής τονίζω ότι προσωπικά ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ της δημιουργίας του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων από την κατασκευή και τη λειτουργία του καθώς και τις απαλλοτριώσεις γης με δίκαιες αποζημιώσεις. 
Σε όλες τις επισκέψεις του στο Ηράκλειο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζης, επεσήμανε την αδικία που φαίνεται ότι θα υποστούν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώνονται  στην περιοχή που θα δημιουργηθεί το Αεροδρόμιο Καστελίου. 
Ιδιαιτέρα, όταν έγιναν τα εγκαίνια της νέας διαρρύθμισης του Αεροδρομίου Ηρακλείου στη δημόσια ομιλία του ο κ. Σπίρτζης τόνισε την ανάγκη για την αντιμετώπιση της αδικίας εις βάρος των ιδιοκτητών. 
Επίσης στη συνάντηση με την Επιτροπή στις 30 Απριλίου υποσχέθηκε ότι θα προβεί σε ενέργειες για δίκαιες αποζημιώσεις. 
Επειδή ο Σύλλογος Κατοίκων και Ιδιοκτητών  της ευρύτερης περιοχής Ευαγγελισμού Πεδιάδος   ο «Ο ΚΥΠΕΡΑΣ» έχει αποστείλει πλήρες υπόμνημα με όλα τα στοιχεία στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο αναφέρει:
«Εκφράζουμε την οργή και δικαιολογημένη αγανάκτησή μας για τις 11 πρωτοφανείς αποφάσεις για Κράτος Δικαίου οι οποίες προέκυψαν από αντιγραφή των 4.800 διαφορετικών τιμών της έκθεσης εκτίμησης του εκτιμητή του ελληνικού Δημοσίου, ενώ το σκεπτικό είναι αυτούσιο από την υπ’ αριθμ: 199/2017 Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης που αφορά το φράγμα Αποσελέμη. 
Επίσης υποβάλουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια των καταγγελιών μας για την ουσία των πρωτοφανών για ευνομούμενο Κράτος αποφάσεων. 
Είναι άδικο και παράλογο να καταστραφούν οικονομικά οι κάτοικοι μιας μικρής περιοχής για να γίνει ένα έργο από το οποίο θα ωφεληθεί εκτός την Κρήτη και η Εθνική Οικονομία.  Το κράτος αποκομίζει τα μεγαλύτερα οφέλη τόσο από την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου, όσο και από την υπεραξία των εκτάσεων του υφιστάμενου αεροδρομίου στην περιοχή της Αλικαρνασσού». 
Επειδή όλα τα παραπάνω οδηγούν την τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα την περιοχή που γίνονται οι απαλλοτριώσεις, που ήταν στην πλειοψηφία τους υπέρ της δημιουργίας του Αεροδρομίου, να δηλώνει ότι: 
«Ύστερα από αυτές τις καταδικαστικές αποφάσεις και την απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος μας, την ωμή καταπάτηση κάθε έννοιας Δημοκρατίας και Δικαίου, σεβόμενοι την αξιοπρέπειά μας, την νοημοσύνη μας και την μνήμη των γονέων μας που μόχθησαν να μας παραδώσουν την γη αυτή, αποφασίσαμε αναγκαστικά και ομόφωνα τα παρακάτω:
1.Αεροδρόμιο σε βάρος μας δεν θα γίνει. Με όλα αυτά τα μέσα θα εμποδίσουμε την κατασκευή του έργου. Θα υπερασπιστούμε την γη μας, δεν θα αφήσουμε να την καταλάβουν αποβάλλοντάς μας, για να καταλήξουμε ακτήμονες, άνεργοι και ζητιάνοι κοινωνικών επιδομάτων ζώντας στο θόρυβο και στο καυσαέριο. 
2.Τέλος η κοροϊδία και η περιφρόνηση προς την νοημοσύνη μας.
3.Η ευθύνη για ότι προκύψει ανήκει εξολοκλήρου στην Κυβέρνηση. 
4.Δεν θα παραστούμε από εδώ και στο εξής σε παρόμοιες δίκες.
5.Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που προβλέπουν οι Νόμοι, το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.» 
Επειδή όμως χρειάζονται και πειστικές απαντήσεις, αλλά κυρίως ενέργειες που δεν έχουν γίνει  για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά  και αυτών που προκαλούνται στην αγροτική παραγωγή και τους οικισμούς καθώς και των ερωτημάτων που σας έχουν θέσει άλλοι φορείς όπως ο Δήμος Μινώα – Πεδιάδος και η πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση του Καστελίου αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Έχετε τη βούληση να ασχοληθείτε  με το θέμα ώστε  με συναινετικές διαδικασίες να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δίκαιες αποζημιώσεις; 
Τι απαντάτε στα υπομνήματα του ΚΥΠΕΡΑ; 
Τι συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε,ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του Αεροδρομίου στο Καστέλι: α) Στο περιβάλλον β) στην αγροτική παραγωγή και γ) στους κατοίκους όλων των οικισμών που επηρεάζονται;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook