Νέα σκληρά μέτρα ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή, όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής. Μεταξύ αυτών και η ακύρωση των προσλήψεων που έγιναν το 2010 και το 2011. Αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της φέρεται η τρόικα που αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στο επόμενο διάστημα. Θρίλερ με τις Βρυξέλλες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους παρουσιάζει «τρύπα» ύψους 2,5 δισ. ευρώ παρά τους φόρους στα ακίνητα που θα εισπραχθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Με δεδομένη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο:

Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.
Νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν και για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Περικοπές προνοιακών επιδομάτων
Ακόμη περισσότερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών.

Εν τω μεταξύ, η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τακτικές «αιφνιδιαστικής διαπραγμάτευσης», όπως εκείνης που επιχείρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Αναφορικά με την τρύπα στον προϋπολογισμό του 2011, και ειδικά εάν κριθεί ανέφικτη η άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου λόγω της γραφειοκρατίας, οι υπεσχημένες νέες μειώσεις ύψους 2 δισ. ευρώ ενδέχεται να αντικατασταθούν από την επιβολή οριζόντιων περικοπών.

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε στο κυβερνητικό επιτελείο λίγο πριν από την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στην 76η ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο.

Όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής, λίγο πριν ανεβεί στο βήμα ο Γιώργος Παπανδρέου στενοί συνεργάτες του του μετέφεραν μήνυμα της Κομισιόν πως αν δεν ληφθούν μέτρα, για να καλυφθεί το έλλειμμα των 1,1 δισ. ευρώ, η τρόικα δεν θα επέστρεφε στην Αθήνα.

Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση αναζητούσε κάποιο μέτρο που θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό. Στις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και μια παλαιότερη του Χάρη Καστανίδη για την επιβολή έκτακτου φόρου στα ακίνητα.

Η δεύτερη πρόταση αφορούσε την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με στόχο να αντληθούν περί τα 700 εκατ. ευρώ και είναι πιο χαμηλό από τα ακίνητα.

Τελικώς όπως αναφέρει το in.gr, σε τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επίτροπο Όλι Ρεν προκρίθηκε η πρώτη λύση, η οποία και ανακοινώθηκε την επομένη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook