Η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Μανιάτες που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1866 στην Κρήτη

Παρουσία μεγάλης αντιπροσωπείας από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αση Γωνιά, η καθιερωμένη εκδήλωση προς τιμήν των Μανιατών που έπεσαν στα βουνά της περιοχής κατά την επανάσταση του 1866.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, τιμές αποδόθηκαν στο μνημείο στη κεντρική πλατεία της Αση Γωνιάς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, ενώ κατατέθηκαν στέφανα.

Ο κ.Διγαλάκης στην ομιλία του επεσήμανε ότι το ιστορικό συναπάντημα Ασηγωνιωτών και Μανιατών είναι απολύτως ταιριαστό, με ρίζες ισχυρές, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ακόμη ισχυρότερες, όχι μόνο εξαιτίας των διαχρονικών δεσμών αίματος που καταδεικνύουν το άξιο σεβασμού κοινό παρελθόν, αλλά λόγω και των δεσμών φιλίας και αδελφοποίησης που αναπτύχθηκαν, πρωτίστως χάρη στον σεβάσμιο Γιάννη Φατσέα, κι έκτοτε εξελίσσονται σε μία σχέση αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης.

Επίσης τόνισε πως  η Ελλάδα πρέπει να γίνει μία χώρα που παράγει, μία χώρα κατά το δυνατόν αυτάρκης, μία χώρα που θα σταματήσει να στέλνει τον παραγόμενο πλούτο της ως επί το πλείστον στο εξωτερικό για αθρόες εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Για τον σκοπό αυτόν, είπε ο κ. Διγαλάκης, η Ελληνική Πολιτεία οφείλει ν’ αγκαλιάσει τους ανθρώπους που καλλιεργούν τη γη, τους ανθρώπους που δίνουν ζωή στη γη, στην ενδοχώρα, στην επαρχία, στα χωριά μας, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. 

Στην συνέχεια έγινε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων με τους Μανιάτες να εντυπωσιάζουν φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες.

Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης συμμετείχε και φέτος ο πρώην Υπουργός, Αθανάσιος Δαβάκης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αρχών και φορέων.

Να σημειωθεί πως το πρωί της Παρασκευής η αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης επισκέφθηκε το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων.

Δεσμοί “αίματος” Κρητών και Μανιατών.

Η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος μεταξύ Κρήτης και Μάνης, έχουν βαθιές ρίζες και κοινό τόπο τα πεδία των μαχών για την πατρίδα και την Ελευθερία.

Κατά την Επανάσταση του 1866-69 εθελοντικό, εκστρατευτικό σώμα Μανιατών, υπό τον Δημήτριο Πετροπουλάκη και τον λοχαγό του Ελληνικού Στρατού Γεώργιο Κοσονάκο, πολέμησε στο πλευρό των Κρητών επαναστατών. 

Στη διάρκεια αυτών των μαχών, στη θέση «Αγριμοκέρατο» της περιοχής της Ασή-Γωνιάς έπεσαν, ηρωικά μαχόμενοι, πολλοί Μανιάτες εθελοντές. Επίσης ο λοχαγός Κοσονάκος έπεσε ηρωϊκά, κατά την ανατίναξη και πυρπόληση του ελληνικού καταδρομικού πλοίου «Αρκάδι» το 1867, που το διεμβόλησε το τούρκικο πλοίο «Ιτζεδίν».

Οι Αση-γωνιώτες, εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των πεσόντων Μανιατών, έχουν αδελφοποιηθεί με την Αρεόπολη της Μάνης, έχουν ανεγείρει μνημείο και κάθε χρόνο οργανώνονται εκδηλώσεις στην Κρήτη και στη Μάνη, για να συνεορτάσουν τη μνήμη των ηρώων τους.

(Με φωτο και απο apokoronaslife.gr)

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook