Αν ξανασυμβεί το καιρικό φαινόμενο του περασμένου Οκτωβρίου στα Χανιά με τη μεγάλη και έντονη βροχόπτωση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τα Χανιά θα ξαναβιώσουν τις ίδιες πλημμύρες

Ένας μεγάλος αριθμός ρεμάτων και φρεατίων έχουν καθαριστεί, εργολάβοι βρίσκονται στις θέσεις τους, ωστόσο σε έντονο καιρικό φαινόμενο αντίστοιχο εκείνου του Οκτωβρίου του 2017, τα Χανιά δεν θα γλιτώσουν την επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων. 

Όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, σε σύσκεψη του οργάνου Πολιτικής Προστασίας Χανίων με θέμα την αντιμετώπιση πλημμύρων και χιονοπτώσεων της επικείμενης χειμερινής περιόδου, είναι γνωστά τα σημεία που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα πλημμύρας (δείτε τους σχετικούς χάρτες των επικίνδυνων για πλημμύρες περιοχών) καθώς και τα σημεία στα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα και παρεμβάσεις. 

Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος έργων που είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί και λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης και λόγω έλλειψης προσωπικού. Στα καίρια και επικίνδυνα σημεία έχουν γίνει παρεμβάσεις, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα Χανιά σε μια αντίστοιχη έντονη κακοκαιρία όπως αυτή του Οκτωβρίου του 2017, είναι οχυρωμένα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγάρακης:

“Τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί κανείς να τα προβλέψει. Αν πέσει το νερό που έπεσε σε ποσότητα τις δυο προηγούμενες φορές, δεν αντιμετωπίζεται με κανένα έργο. Μπορούμε όμως να προλάβουμε και αυτή την προετοιμασία έχουμε κάνει, να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες και θύματα παρά μόνο υλικές καταστροφές. Δυστυχώς, σε συγκεκριμένα σημεία είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τι εξέλιξη θα έχει ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.”

“Είμαστε έτοιμοι, ξέρουμε σαν Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ακριβώς πού δημιουργούνται τα προβλήματα, πού υστερούμε και δεν έχουμε ετοιμάσει έργα, έχουμε όμως προετοιμαστεί με τους εργολάβους και ξέρουμε όταν συμβεί το φαινόμενο σε ελάχιστο χρόνο να είμαστε εκεί. Έχουμε προγραμματίσει αρκετά έργα εκατομμυρίων για καθαρισμούς και διευθετήσεις. Πιστεύω ότι φέτος θα ενταχθεί το έργο του Ταυρωνίτη ώστε να κλείσουμε ένα μεγάλο μέτωπο από εκεί, αλλά και όλα τα άλλα ρέματα ο καθαρισμός των οποίων με απόφαση του υπουργείου έχει περάσει στην περιφέρεια χωρίς ωστόσο να δώσει την αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Σαν περιφερειακή ενότητα υστερούμε στο κομμάτι της επίβλεψης των έργων διότι μειώθηκε το προσωπικό και κάθε μηχανικός έχει αναλάβει ένα μεγάλο όγκο έργου και επίβλεψης που είναι σχεδόν αδύνατον να το καταφέρει. Έχουμε όμως κάνει τέτοια διάρθρωση υπηρεσιών, οι υπάλληλοι κάνουν ό,τι μπορούν και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Η χρηματοδότηση δεν είναι επαρκής για να ολοκληρώσουμε ειδικά τα μεγάλα έργα αλλά έχουμε προγραμματίσει στα καίρια σημεία παρεμβάσεις.” συμπλήρωσε ο κ. Βουλγαράκης

Οι πολίτες να ενημερώνουν για τα φρεάτια που χρειάζονται καθαρισμό

Ο δήμος Χανίων έχει καθαρίσει ρέματα και φρεάτια και έχουν γίνει παρεμβάσεις. Χρειάζεται όμως εδώ και η βοήθεια των ίδιων των πολιτών. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιώργος Ξανθουδάκης:

Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά έχουμε προετοιμαστεί. Έχουμε καθαρίσει αρκετά ρέματα. Γενικότερα υπάρχει ετοιμότητα. Η έντονη βροχόπτωση στα τέλη του 2017 μας έδειξε πού πάσχουμε. Ως προς τα φρεάτια η ΔΕΥΑΧ έχει κάνει εκτεταμμένες παρεμβάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα συνεχιστούν και καλούμε τους πολίτες να ενημερώνουν τις αρχές όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει ένα βουλωμένο φρεάτιο.”

Πάνω από 15.300 στρέμματα κάηκαν στην Κρήτη το 2018

Από την πλευρά του ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον χειμώνα, δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στον απολογισμό του καλοκαιριού, ο οποίος δυστυχώς φανερώνει αύξηση των πυρκαγιών και μάλιστα εντός αντιπυρικής περιόδου, με την πλειοψηφία τους να οφείλεται σε αμέλεια.

“Εφιστούμε την προσοχή στους δημάρχους και τους υπεύθυνους να πάρουν εκ των προτέρων τα μέτρα τους, να καθαρίσουν τα ρέματα, να υπάρχουν μηχανήματα, να γνωρίζουν τους εργολάβους που θα επέμβουν, μέσω μηνυμάτων να ενημερώσουν τους ανθρώπους να μην μετακινηθούν και να κρατήσουν τις ορεινές διαβάσεις καθαρισμένες.

Ως προς τις πυρκαγιές, είχαμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Τα καμένα στρέμματα σε αγροτοδασικές πυρκαγιές ήταν 15.340 στρέματα από τα οποία τα 13.800 στρεματα κάηκαν στην αντιπυρική περίοδο! Οι φωτιές από Μάιο μέχρι Οκτώβριο ήταν 290 και συνολικά το 2018 ήταν 556. Είναι μια αύξηση της τάξεως των 5-7% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότερες είναι από αμέλεια ή από καύση υπολειμμάτων. Είχαμε περίπου 20-25 προσαγωγές και συλλήψεις για τις φωτιές.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook