«Τέλος εποχής» για το ΙΚΑ, όπως τουλάχιστον το γνώριζαν μέχρι τώρα οι περίπου 5 εκατ. ασφαλισμένοι του Ιδρύματος. Από σήμερα, αλλάζει ριζικά ο τρόπος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του μεγαλύτερου φορέα της χώρας καθώς αυτοί απεγκλωβίζονται από την υποχρέωση για αποκλειστική περίθαλψη, εξέταση και συνταγογράφηση, εντός του ΙΚΑ και του δικτύου των 8.000 γιατρών του Ιδρύματος και τους δίδεται η δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό τους.

Σε πρώτη χρονική φάση, από σήμερα και ως τον ερχόμενο Ιούνιο, η επιλογή ιατρού των ασφαλισμένων θα γίνεται από το σύνολο των περίπου 20.000 συμβεβλημένων ιατρών που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους δημοσίους υπαλλήλους, (οι αντίστοιχοι ασφαλιστικοί φορείς είναι ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ). Η επίσκεψη στους γιατρούς θα γίνεται με την απλή επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας ενώ το κόστος της ιατρικής επίσκεψης, εξέτασης ή συνταγογράφησης θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα.

Ωστόσο από τον Ιούνιο, η ίδια διαδικασία περίθαλψης θα συνεχιστεί με μεγαλύτερο εύρος σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και τις παροχές για τους ασφαλισμένους καθώς θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ενοποίηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) και η περίθαλψη θα βρίσκεται υπό την ομπρέλα του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σημειώνεται , ότι επί του παρόντος, η συμμετοχή στο πρόγραμμα των συμβεβλημένων γιατρών του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔΑ είναι εθελοντική, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η συμμετοχή τους στο πρωτόλειο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Υγείας της χώρας έπειτα και από τις συστάσεις των Ιατρικών Συλλόγων Αττικής, Πειραιώς και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προς τα μέλη τους να μην εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.

Τι αλλάζει από σήμερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

– Μπορούν να επισκέπτονται όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και να ενημερώνονται από τις σχετικές καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί για τους γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ, και οι οποίοι πλέον θα τους εξυπηρετούν.

-Παράλληλα, μπορούν να ζητούν να προμηθεύονται το ατομικό συνταγολόγιο με το οποίο θα γίνεται εφεξής η κάλυψή τους από το δίκτυο των γιατρών που θα τους παρέχουν περίθαλψη. Σύμφωνα με το ΙΚΑ, η διανομή των συνταγολογίων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

– Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όταν επισκέπτονται τους παραπάνω ιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία θα επιδεικνύουν απαραιτήτως το βιβλιάριο ασφάλισής τους. Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν οι ίδιοι μέχρι να ολοκληρωθεί η διανομή όλων των ατομικών συνταγολογίων, στα οποία πρέπει να αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

– Οι ιατρικές συνταγές θα εκτελούνται από τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ φαρμακεία όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η αμοιβή των γιατρών είναι 20 ευρώ για κάθε ασθενή και 10 ευρώ για την επανεξέταση. Οι γιατροί θα γράφουν σε ανεξάρτητο φύλλο του ατοµικού συνταγολογίου τους το όνοµα, το µητρώο και το ΑΜΚΑ του ασφαλισµένου αλλά και την ηµέρα και την ώρα εξέτασης, στοιχεία που θα επιβεβαιώνει και ο ασθενής. Το σύνολο αυτών των δελτίων θα υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και θα καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook