Πιο νωρίς φέτος η ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου

Εκδόθηκε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, που αφορά την «έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων, για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων», με την οποία εξασφαλίζεται η εμπορία του ελάτου, κατά κύριο λόγο, ως δέντρου Χριστουγέννων κατά την εορταστική περίοδο.

Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο διευκρινίζει ότι η απόφαση εκδίδεται φέτος ιδιαίτερα νωρίς, ώστε να είναι ενήμερα τα ενδιαφερόμενα μέρη της αγοράς, όπως π.χ. οι έμποροι που εξάγουν δέντρα στο εξωτερικό, και να προετοιμαστούν κατάλληλα και άνετα. Όπως κάθε χρόνο τα δέντρα αυτά, ελάτης κατά κύριο λόγο, προέρχονται στην πλειονότητά τους από ιδιόκτητα αγροκτήματα παραγωγών, ακριβώς για το λόγο της εμπορίας τους κατά την εορταστική περίοδο.

Με τη φετινή απόφαση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ως ημερομηνία έναρξης της διακίνησης ορίζεται η Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 και λήξης η Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018.

Σημειώνεται ότι η διακίνηση ξεκινά φέτος μια μέρα νωρίτερα σε σχέση με το 2017, ώστε οι παραγωγοί και έμποροι να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πλήρως το τριήμερο της Παρασκευής-Σαββάτου-Κυριακής, οπότε αυξάνεται η ζήτηση.

Όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΝ, «φέτος, παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις στα αιτήματα των παραγωγών για υλοτομία δενδρυλλίων από ιδιωτικά αγροκτήματα, της τάξης του 2,7%, κάτι ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω της συγκεκριμένης αγοράς».

Αναλυτικά, για τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, από ιδιόκτητα αγροκτήματα εγκρίνεται η υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση:

  • 80.531 δενδρυλλίων ελάτης
  • 1.560 δενδρυλλίων πεύκης
  • 955 δενδρυλλίων ψευδοτσούγκας
  • 450 δενδρυλλίων κυπαρισσιού
  • 30 δενδρυλλίων ερυθρελάτης

Εκτός των καλλιεργούμενων χριστουγεννιάτικων δέντρων, που είναι κατά κύριο λόγο τα δέντρα για τα οποία υπάρχει εμπορία στη χώρα, δίνεται η δυνατότητα απόληψης για χρήση τους κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο:

  • 19.903 ελάτων από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση
  • 1.220 ελάτων από ιδιόκτητους αγρούς όπου υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δέντρων και ελάτης (π.χ.: φουντουκώνες, κερασώνες κ.λπ.)
  • 1.500 ελάτων από διακατεχόμενα δάση
  • 925 ελάτων από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς
  • 50 ελάτων από δημόσιο δάσος στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Λάρισας για λόγους καθαρισμού της συστάδας κλάδων αρκουδοπούρναρων, ίταμου, ελάτης, κουμαριάς, μυρτιάς, ιξού και βολοφύτων ελάτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook