Πρώτος δήμος στην Ελλάδα, που θα κατασκευάσει σχολεία μέσω ΣΔΙΤ, είναι τα Χανιά, με τον Ειδικό γραμματέα του ΣΔΙΤ, να δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία του έργου και την αποπεράτωση του μέσα σε τρία χρόνια.

Το πρωί της Πέμπτης, ο δήμαρχος Χανίων είχε συνάντηση με τον Ειδικό γραμματέα για τις συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Νικόλαο Μαντζούφα και τον ο Γενικό γραμματέα του Δήμου Χανίων Δημήτρη Φραγκάκη.

Το έργο έχει κόστος 40.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνει τα οκτώ σχολεία και το πάρκο Ειρήνης και φιλίας,  ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων,  μέσα στον μήνα Νοέμβριο θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού και μέσα από αυτή θα είναι υποψήφιοι  έξι ανάδοχοι, και θα επιλεγεί ένας. Αυτά τα 40.000.000 ευρώ  θα αποπληρωθούν από το δημόσιο σε δόσεις, μέσα σε 25 χρόνια.

«Από την αρχή της θητείας μας είχαμε θέσει ως στόχο, να πάμε τα Χανιά μπροστά με ένα μακρόπνοο σχεδιασμό σε όλους τους τομείς, διεκδικήσαμε και φέραμε στα Χανιά, το μεγαλύτερο έργο κατασκευής σχολικών μονάδων. Εάν αυτά περιμέναμε να τα έχουμε με τις διαδικασίες του παρελθόντος, θα έπρεπε να περάσουν πολλές δεκαετίες. Τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής, έχουμε ποιοτική κατασκευή σύμφωνα με τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας, έχουμε γρήγορη παράδοση, έχουμε συντήρηση και καθαριότητα για 25 χρόνια, και έχουμε μηδενικό κόστος για το δήμο Χανίων», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Ο Ειδικός γραμματέας για τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) Νικόλαος Μαντζούφας, τόνισε ότι «είμαστε σε μία τεχνική συνάντηση πρώτης δημοπράτησης του έργου, από το δήμο Χανίων, ενός εμβληματικού έργου ΣΔΙΤ, είναι το πρώτο που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Ρόδος. Το έργο αυτό έχει ήδη εγκριθεί από την διυπουργική επιτροπή πριν μερικούς μήνες, πολύ σύντομα το έργο αυτό θα δημοπρατηθεί. Άλλο έργο που θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, είναι το κομμάτι του ΒΟΑΚ, από Ηράκλειο προς Άγιο Νικόλαο, έχει ήδη δημοπρατηθεί ως ένα έργο σύμπραξης δημόσιου ιδιωτικού τομέα. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Μόλις ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων (που αφορούσε τη δρομολόγηση των ενεργειών για την κατασκευή 8 νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά μέσω ΣΔΙΤ), ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, μαζί με τον Ειδκό Γραμματέα ΣΔΙΤ Νικόλαο Μαντζούφα πραγματοποίησαν αυτοψία στο οικόπεδο που αγοράστηκε από το Δήμο Χανίων στα Χωραφάκια της Δ.Ε. Ακρωτηρίου, όπου και θα κατασκευαστεί Δημοτικό Σχολείο (ενός από τα 8 σχολεία που θα κατασκευαστούν στα Χανιά την επόμενη τριετία, μέσω ΣΔΙΤ).

Μάλιστα, παρόντων και των Αντιδημάρχων Χανίων Ελευθερίας Αλιφιεράκη και Αντώνη Βαρδάκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δρομολόγηση των ενεργειών για την κατασκευή νέου σχολείου στην περιοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook