Με επίσκεψη στο φρούριο Ιτζεδίν αρχίζει την τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Να εξαιρεθεί το Ιτζεδίν από τα ακίνητα που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία αφού πρώτα γίνουν οι εργασίες αποκατάστασής του ζήτησε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα από τα Χανιά.

Ο κ. Κουτσούμπας ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία του στο νησί από ένα μνημείο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Το πρωί επισκέφθηκε το φρούριο και ξεναγήθηκε στα κελιά και το κτίριο διαπιστώνοντας ωστόσο από κοντά την απόλυτη φθορά και εγκατάλειψη του μνημείου που καταρρέει.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας:

“Η σημερινή μας επίσκεψη στο Ιτζεδίν δεν είναι μόνο για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και μνήμης στους ήρωες της ταξικής πάλης, τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές που βασανίστηκαν σε αυτά εδώ τα κάτεργα, είναι κυρίως για να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε αυτό το ιστορικό μνημείο να φύγει από το υπερταμείο. Θα πρέπει να αποκατασταθούν όλες οι εγκαταστάσεις έτσι ώστε να έχει επισκεψιμότητα στην τοπική κοινωνία, από τα παιδιά, τα εγγόνια, από όλη την Ελλάδα και από τουρίστες του εξωτερικού ώστε να βλέπουν την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά, πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας.”

Κατά την ξενάγησή του ο κ. Κουτσούμπας είδε και τους χώρους βασανισμού και απομόνωσης των κρατουμένων καθώς και τα ονόματα και τα λόγια που κάποιοι από αυτούς είχαν χαράξει στους τοίχους

Στο τέλος της επίσκεψής του άφησε λουλούδια στην είσοδο του Ιτζεδίν. 

Ο κ. Κουτσούμπας απόψε στις 21.00 θα πραγματοποιήσει ομιλία σε συνεστίαση των ΤΕ Χανίων και Ρεθύμνου του ΚΚΕ, στο κέντρο «Κονταρός», στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων.

Αύριο Σάββατο θα βρίσκεται στο Ηράκλειο όπου θα πραγματοποιήσει στις 12.00 χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων, προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

Στις 18.30 θα πραγματοποιήσει ομιλία σε σύσκεψη της ΤΕ Ηρακλείου, με θέμα «Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κάνουμε την πραγματική διαφορά», στο Μέγαρο Ντορέ (5ος όροφος, πλατεία Ελευθερίας).

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει στις 14.00 ομιλία σε εκδήλωση – συνεστίαση της ΤΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «Ανοδος» στο Γάζι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook