Πρωτοποριακή συσκευή του Πολυτεχνείου Κρήτης ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ απ’τα μάτια – Κάμερα ανιχνεύει την αυθεντικότητα έργων τέχνης – Μοναδική εκδήλωση στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Πρωτοποριακές συσκευές και εφευρέσεις φοιτητών και καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά αλλά και να συμμετέχουν σε πειράματα, οι επισκέπτες της εκδήλωσης «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2018, που γίνεται στο χώρο του Ιδρύματος και απευθυνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπολογίζεται οτι πανω από 3.500 άτομα, από όλη την Κρήτη θα περάσουν τις πύλες του Πολυτεχνείου όπου μέχρι τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, θα παρακολουθήσουν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών αλλά και με την επίβλεψη εθελοντών φοιτητών θα εκτελέσουν πληρώρα πειραμάτων.

Ήδη, από τις 2 το μεσημέρι που το Πολυτεχνείο “άνοιξε τις πύλες του”, εκατοντάδες παιδιά, βρέθηκαν στο κτίριο Επιστημών και με ενθουσιασμό επισκέπτονταν τα Περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας ενώ εθελοντές φοιτητές τους υποδέχονταν, προσφέροντας μια άψογη ξενάγηση και ενημέρωση για όσα μπορούσαν να παρακολουθήσουν στην εκδήλωση.

Στα παιδιά δόθηκαν πολλά ερεθίσματα, προσελκύοντάς τους το ενδιαφέρον για τα όσα σημαντικά μπορεί να προσφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία. Μεταξύ πρωτοποριακών συσκευών που παρουσιάστηκαν είναι και μια συσκευή που μπορεί να ανιχνεύει σοβαρές παθήσεις του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης και ένα καινοτόμο μικροσκόπιο αλλά και μια κάμερα που “ανιχνεύε锨την αυθεντικότητα ενός έργου τέχνης.

Ο Ναθαναήλ Κορτσαλιουδάκης, ο οποιος ανήκει στο δυναμικό του εργαστηριακού – διδακτικού προσωπικού, στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής. παρουσίασε τις πρωτοποριακές συσκευές του εργαστηρίου, που έχουν εφαρμογή  στην ιατρική αλλά και σε άλλους τομείς όπως την τέχνη.

Συσκευή που ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ από τα μάτια

Όπως σημείωσε, ο κ .Κορτσαλιουδάκης η λογική της συσκευής στηρίχτηκε στη συσχέτιση που έχει βρεθεί οτι υπάρχει ανάμεσα στην ταχύτητα ανταπόκρισης του ματιού σε κάποιιο ερέθισμα με παθήσεις του νευρικού συστήματος όπως το Αλτσχάιμερ.

Ιδιαίτερα σημαντικές δυνατότητες στον τομέα της ιατρικής, προσφέρει και το μικροσκόπιο, που επίσης κατασκευάστηκε από φοιτητές στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής, και όπως επεσήμανε ο κ. Κορτσαλιουδάκης, στόχος είναι να διατεθεί στην αγορά.

“Κάποια στιγμή θέλουμε να το διαθέσουμε στην αγορά, να γίνει επαγγελματικό καθώς είναι αρκετά πιο προηγμένο από τα σύγχρονα μικροσκόπιο γιατί δεν χρειάζεται ο γιατρός να βάλει τα μάτια του, αφού βλέπει κατευθείαν στον υπολογιστή ο,τι θέλει”, σημείωσε προσθέτοντας οτι “ένα μεγάλο κομμάτι εφαρμογών που έχουμε στο εργαστηριο, εκτός από τις ιατρικές, είναι και στη μη καταστρεπτική ανάλυση, όπως είναι στα έργα τέχνης.

(το καινοτόμο μικροσκόπιο φοιτητών και καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης)

Στην παρουσίαση της συσκευής, ο κ. Κορτσαλιουδάκης εξήγησε πως λειτουργεί και τι δυνατότηες έχει

“Εχουμε έναν πίνακα, που σχεδιάστηκε κατά παραγγελία του εργαστηρίου από ζωγράφο και στον  οποίο εχουμε αναπτύξει μια κάμερα κάτω από την επιφάνεια, με την οποία μπορούμε να δούμε, αν έχουν γίνει παρεμβάσεις από κάποιον άλλο”. Στην ουσία, η συσκευή αποτελεί ένα εργαλείο για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας ενός πίνακα.

Απόλυτα επιτυχημένη η «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, που με τους φοιτητές και καθηγητές υποδέχτηκαν τους επισκέπτες,  έκανε λόγο για μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση, στην οποία αναμένουν την προσέλευση πάνω από 3500 επισκεπτών από όλη την Κρήτη, ενώ τόνισε οτι η επιτυχία της οφείλεται στη συμβολή των εκατοντάδων εθελοντών φοιτητών 

“Περιμένουμε να έχουμε και φέτος την ίδια επιτυχία, συνήθως έρχονται 3500 με 4000 άτομα από όλη την Κρήτη. Έχει καταβληθεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να τους δείξουμε πάρα πολλά πράγματα και να τους δώσουμε το ερέθισμα να ασχοληθούν με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας και θα χαρούμε πολύ σε κάποια χρόνια να τους δούμε και φοιτητές στο Πολυτεχνείο. Η διοργάνωση αυτή όπως και πολλές άλλες αντίστοιχες στηρίζονται κατά 99% στους εκατοντάδες εθελοντές φοιτητές μας. Με αυτούς κάνουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα”, σημείωσε ο κ. Διαμαντόπουλος

Τα Περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας όπου μπορείτε να δείτε τις εκπληκτικές δυνατότητες της επιστήμής και της τεχνολογίας και καμαρώσετε τα παιδιά να γίνονται μικροί επιστήμονες είναι:

1. Space Lab

Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών –Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab Space Informatics

2. Μαγικές Αλχημείες

Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Περιβάλλοντος

3. Μετα-ΚΙΝΟYΜΑΣΤΕ εναλλακτικά!

Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων

4. Γροθιά σε Ομιλία | Ασύρματη Μαγεία χωρίς Μπαταρία

Eργαστήριο Τηλεπικοινωνιών

5. Oμάδα TUC Eco Racing: Aυτονομία και Οικολογία στην ηλεκτρική αυτοκίνηση

Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής

6. Τα’ μαθες Αρετούσα μου…e-Shadow

Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων (TUC/MUSIC)

7. Περιπέτειες σε Εικονική Πραγματικότητα

Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων (TUC/MUSIC)

8. Πράσινα Σπίτια

Eργαστήριο Δομημένου Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας

9. Φωτόνια και Ηλεκτρόνια παντού στη ζωή μας

Εργαστήριο Ηλεκτρονικής

10. Χωρικοί Ludo-λογισμοί: Απρόσμενα διαδραστικά παιχνίδια και ενθουσιώδεις ανακαλύψεις

Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων

11. ‘Τηλεκατευθυνόμενα’ παιχνίδια από χαρτόνια

Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων

12. Ρομποτικές επιδείξεις

Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων | Ρομποτική Ομάδα “Κουρήτες”

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση “Junior Επιστήμονες 2018” με ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες από μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωροπούλου, του Επαγγελματικού Λυκείου Ελευθερίου Βενιζέλου και συνεργατών του Εργαστηρίου TUC/MUSIC.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook