Ο αυτισμός εν έτει 2018, συνεχίζει να είναι ένα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι βάσει τις τελευταίες έρευνες ένα στα 100-150 παιδιά έχει αυτισμό. 

Ο αυτισμός όπως τόνισε ο Γιώργος Βαγιωνής, παιδοψυχίατρος του ΕΣΥ, και του Γενικού νοσοκομείου Χανίων, δεν  μπορεί πάντα να διαγνωσθεί τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού, καθώς στα 3-5 έτη, η διάγνωση μπορεί να είναι έγκυρη και ασφαλής.

Παράλληλα, το γεγονός ότι πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους, το οποίο έχει διαγνωσθεί με αυτισμό, θα καταφέρει να το ξεπεράσει, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο, την κατάσταση των παιδιών. Η γενικότερη αντιμετώπιση των παιδιών με αυτισμό, η οποία σχετίζεται με την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, την επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και τη σεξουαλικότητα, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την επιστημονική ημερίδα, για τον αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας κυρίως στην εφηβική ηλικία, που πραγματοποιήθηκε από τον σύλλογο, Asperger, Χανίων, το πρωί της Κυριακής.

Ο αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας, είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά, στην κοινωνικοποίηση τους, στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους και στην καθημερινότητα τους. Αυτά παιδιά έχουν κανονική νοημοσύνη και μπορούν να φοιτήσουν σε ένα κανονικό σχολείο έχοντας όμως, παράλληλη στήριξη.

Η Ιωάννα Μαλανδράκη, προέδρος του  Συλλόγου Asperger Χανίων, είναι μητέρα που έχει ένα παιδί με αυτισμό και η οποία θέλησε να βοηθήσει τους γονείς που ζουν ίδιες καταστάσεις, να βρουν λύσεις και να ξεπεράσουν το λεγόμενο “ταμπού” του αυτισμού. Ο σύλλογος έχει μέχρι στιγμής περισσότερα από τριάντα μέλη ενώ λειτουργεί δυόμιση περίπου χρόνια. «Ο γιος μου ο Τηλέμαχος, είναι 28 ετών σήμερα και πλέον έχει μία φυσιολογική ζωή, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν χρηματοδοτούσε το κράτος ούτε τις λογοθεραπείες, ούτε την παράλληλη στήριξη, τους ψυχολόγους κλπ. Ο Τηλέμαχος, με την στήριξη του οικογενειακού του περιβάλλοντος, σήμερα είναι ένας νέος που έχει κάνει σπουδές, πάνω στους υπολογιστές, αφού ολοκλήρωσε το ΕΠΑΛ, ενώ τελείωσε και δύο τμήματα στο ΕΠΑΣ. Δημιουργήσαμε λοιπόν το σύλλογο, μαζί με άλλους γονείς για να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο, καθώς ο αυτισμός προκαλεί φόβο σε πολλούς γονείς».

Ο Γεώργιος Βαγιωνής, Msc Παιδοψυχίατρος ΕΣΥ,Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων,Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων,Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, μίλησε για την συνοσηρότητα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος στην εφηβεία, για τις ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται, μαζί με τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, κατά τη διάρκεια της εφηβείας. «Η συνοσηρότητα είναι σημαντική γιατί αλλάζει και την κλινική εικόνα και την πορεία των παιδιών. Στην παιδική ηλικία οι βασικές προκλήσεις είναι η είσοδος στο σχολείο, όπου αρχίζουν και οι θεραπείες. Ο αυτισμός, συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή και δεν διαρκεί μόνο μέχρι την παιδική ηλικία. Η κοινωνία μας οφείλει να πολεμά το στιγματισμό για τον αυτισμό, καθώς ένα στα 100-150 παιδιά έχει αυτισμό, ενώ παλαιότερα ήταν 1/800. Αυτό συμβαίνει γιατί, έχει διευρυνθεί το φάσμα του αυτισμού και πλέον, περιλαμβάνει ένα τεράστιο εύρος αναπτυξιακών διαταραχών». Μάλιστα, ο κ. Βαγιωνής, τόνισε ότι στα Χανιά υπάρχουν πολλά παιδιά αυτιστικά που μπορεί όμως να μην τα αντιλαμβανόμαστε λόγω της καλής τους κατάστασης. 

Πώς μπορεί  ένας γονιός να καταλάβει αν το παιδί του είναι αυτιστικό

Σύμφωνα με τον κ. Βαγιωνή, ένας γονιός συχνά είναι δύσκολο να καταλάβει αν το παιδί έχει αυτισμό, καθώς μία ασφαλής  διάγνωση, γίνεται στα 3-5 έτη. «Συνήθως η επονομαζόμενη από κοινού προσοχή, δηλαδή όταν τα παιδιά είναι παγερά, είναι ένα σημάδι αυτισμού, ωστόσο υπάρχουν και παιδιά που αναπτύσσονται κανονικά και στον ενάμιση χρόνο, αλλάζουν εντελώς την εικόνα που έχουν».

Η Βασιλική Ντρέ, Παιδιατρική και Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια- Επισκέπτρια Υγείας Γ.Ν.Παίδων «Η Αγία Σοφία»,Msc,PhD candidate, ανέφερε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε, έδειξαν ότι η συναισθηματική επιβάρυνση του οικογενειακού περιβάλλοντος, ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, είναι μεγάλη, καθώς πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν κατάθλιψη. «Επίσης, οικονομικά πολλές οικογένειες δυσκολεύονται ενώ είδαμε ότι δεν υπάρχουν στρατηγικές αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων, δηλαδή κοινωνική υποστήριξη, από συγγενείς, φίλους και την ίδια την κοινωνία. Υπάρχει μία αντιμετώπιση ότι το παιδί θα το ξεπεράσει ενώ ο αυτισμός είναι κάτι που το κουβαλάει ένα παιδί σε όλη του τη ζωή».

Από την άλλη η Ιωάννα Φαντζίκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Msc,ειδικευμένη στην εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με ΔΑΦ, τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν αυτισμό, θα πρέπει να έχουν μία επιστημονική ψυχολογική υποστήριξη, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις αλλά και στις περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, να καταφέρουν με την βοήθεια ειδικών, να αυτοεξυπηρετούνται, να γνωρίσουν  τη σεξουαλικότητα τους και να έχουν μία καλή ζωή.

Αναλυτικά οι ομιλητές:

Εύη Ταγκούλη, Παιδοψυχίατρος Επιμελήτρια Α΄, Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) του Γ.Ν.Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Θέμα ομιλίας: «Έφηβος με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού:προκλήσεις,προβληματισμοί και παρεμβάσεις κατά την μετάβαση στην ενηλικίωση»

Γεώργιος Βαγιωνής, Msc Παιδοψυχίατρος ΕΣΥ,Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων,Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων,Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Θέμα ομιλίας: «Η συννοσηρότητα των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος στην εφηβεία»                                                              –

Ιωάννα Φαντζίκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Msc,ειδικευμένη στην εκπαίδευση και αποκατάσταση παιδιών με ΔΑΦ.

Θέμα ομιλίας: «Σεξουαλικότητα και ΔΑΦ»

Βασιλική Ντρέ,Παιδιατρική και Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια- Επισκέπτρια Υγείας Γ.Ν.Παίδων «Η Αγία Σοφία»,Msc,PhD candidate

Θέμα ομιλίας: «Οδεύοντας προς την ενηλικίωση: ανάγκες της οικογένειας με μέλος στο φάσμα του αυτισμού και ποιότητα ζωής.»

Αμαλία Μπασιά, Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ν.Χανίων,Μέλος του ΔΣ. Ε.Σ.Α.Μ.Ε.Α

Θέμα ομιλίας: «Δικαιώματα ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος»

Επιστημονικός συντονισμός της ημερίδας:

Αικατερίνη Μπιτζαράκη, Παιδοψυχίατρος , Διευθύντρια Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου, Βενιζέλειο και Πανάνειο Γ.Ν.Η.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook