Με αφορμή την επιστολή που εξέδωσαν οι ξενοδόχοι μετά τη συνάντησή τους με τη Fraport και στελέχη του τουρισμού και τις προτάσεις που υπέβαλαν για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλακης, περίπου μια εβδομάδα μετά την επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων στην οποια γνωστοποιήθηκε η κοινή συνάντηση ξενοδόχων, στελεχών της Fraport και αεροπορικών εταιρειών με επίκεντρο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, στηλιτεύει σε μακροσκελή δήλωσή του, τις προτάσεις της Ένωσης για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρλάκη, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι ξενοδόχοι μεταξύ αλλων προτείνουν την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μετατρέποντας όλες τις περιοχές των Χανίων σε τουριστικές.

Αναλυτικά ο κ.Βουρλάκης σημειώνει:

Πριν μερικές μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων. Αφορούσε μια συνάντηση, μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ της FRAPORT,της  ένωσης ξενοδόχων και ορισμένων αεροπορικών εταιρειών με θέμα την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Οι παραπάνω φορείς εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου που «επιχειρούν» στην περιοχή μας, έδειξαν τις επιδιώξεις τους για την απρόσκοπτη αύξηση της κερδοφορίας τους με κάθε τρόπο. Έτσι συμφώνησαν από κοινού  ότι χρειάζεται η  συνέχιση της τουριστικής περιόδου και κατά την διάρκεια του χειμώνα με βασική  προϋπόθεση όμως την διεύρυνση των τουριστικών περιοχών αλλά και την διεύρυνση των ωραρίων, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνολικά σε όλη την περιοχή. Όλοι αυτοί οι πρωτεργάτες στην διαδικασία ξεπουλήματος του αεροδρομίου Χανίων και παρόλες τις διαφορές τους εμφανίζονται σήμερα χέρι χέρι να προχωρούν τις «μπίζνες» και τα κέρδη τους.

Από που αλήθεια αντλούν το «θράσος» να εγκαλούν τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων  να αλλάξει ωράρια, να απεμπολήσει στοιχειώδη δικαιώματα για τα μέλη του, τους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολουμένους  προκειμένου αυτοί να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μας εξοντώσουν οικονομικά και βιολογικά. Ποιοι είναι αυτοί που τους έδωσαν το δικαίωμα  και απαιτούν να δεχτούμε την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων  των καταστημάτων μας. Μας θέλουν δηλαδή να δουλεύουμε  σαν είλωτες  επτά μέρες την εβδομάδα από τα χαράματα μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα χωρίς ελεύθερο χρόνο ,μακριά από τις οικογένειες και τα παιδιά μας, μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες που απαιτεί η ίδια η ζωή.

Τους δηλώνουμε καθαρά και χωρίς περιστροφές ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε. Προσάναμμα στο βωμό των δικών τους κερδών τους  εμείς και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά μας  δεν πρόκειται να γίνουμε. Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων  έχει την υποχρέωση να πάρει ξεκάθαρη θέση για το σημαντικό αυτό θέμα  χωρίς σκιές και υπονοούμενα. Άλλωστε έχει κατατεθεί στην τελευταία συνεδρίαση του   διοικητικού συμβουλίου (8/11/2018)πρόταση από την Αγωνιστική Συνεργασία εμπόρων   και περιμένουμε να υιοθετηθεί όπως δεσμεύτηκε η πλειοψηφία .
Καλούμε τους συναδέλφους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολουμένους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα από τα όσα  διατυπώθηκαν σαν προτάσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου αλλά και από τον τρόπο που θα αντιμετωπισθούν τέτοιες ενέργειες από την νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου.

Οι συνάδελφοι μικροί έμποροι, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μαζί με τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να απορρίψουμε τέτοιες ενέργειες που  στόχο έχουν την γιγάντωση των κερδών των μεγάλων μονάδων του τουρισμού. Με την προϋπόθεση  αφενός να φύγουμε το γρηγορότερο εμείς από τα μαγαζιά μας αλλά και οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες να περάσουν στα χέρια των μεγάλων και αφετέρου να κυριαρχήσουν οι ελαστικές μορφές εργασίας  με κακοπληρωμένους εργαζομένους  χωρίς ζωή και  δικαιώματα. Γιατί τελικά  η ανάπτυξη της  «βαριάς βιομηχανίας» που λέγεται τουρισμός δεν είναι προς όφελος όλων .

Νίκος Βουρλακης μέλος δ.σ. Εμπορικού συλλόγου Χανίων
Β αντιπρόεδρος της ΟΕΣΚ και μέλος δ.σ. της ΕΣΕΕΕ   

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook