Στο ίδιο τραπέζι όλοι οι δήμαρχοι των Χανίων για την αλλαγή του καταστατικού της ΔΕΔΙΣΑ – Στόχος η αυτονομία της επιχείρησης, με το βλέμμα στραμμένο στην τελική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης που θα ληφθεί ίσως και την επομενη εβδομάδα

Τέσσερις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που δόθηκε στους δήμους να δηλώσουν σε ποιον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων εντάσσονται, με επικεντρωμένες τις προσπάθειες ώστε να παραμείνει αυτόνομη η ΔΕΔΙΣΑ και με το βλέμμα στραμμένο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που θα λάβει και την οριστική απόφαση για τους ΦΟΔΣΑ στο νησί, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η πρώτη  Γενική Συνέλευση της “ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ” με τη συμμετοχή των νέων μετόχων της εταιρείας – δηλαδή των δήμων της ΠΕ Χανίων που αποδέχτηκαν την προσφορά μετοχών εκ μέρους του δήμου Χανίων.

Η Γενική Συνέλευση έλαβε απόφαση, με την υπογραφή των δημάρχων για αλλαγή του καταστατικού της “ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ” ενώ συζητήθηκε ο οδικός χάρτης που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την προσαρμογή της επιχείρησης στο νέο θεσμικό πλαίσιο των ΦΟΔΣΑ,. Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται η διαδικασία αυτόνομης ύπαρξης της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. ως ενός εκ των τριών ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρεια Κρήτης, κάτι που αποφάσισε η ΠΕΔ Κρήτης στις 24 Οκτωβρίου.

“Σήμερα ανέφερα στους δημάρχους τον οδικό χάρτη για να φτάσουμε σε μια διαφορετική σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλιου της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ. Καταρχήν μόλις επικυρωθεί αυτή η απόφαση για αλλαγή του καταστατικού από την γενική συνέλευση, που ήταν απαραίτητη σύμφωνα με τον νόμο, αμέσως μετά όλοι θα πρέπει να ορίσουμε παρατηρητές στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΔΙΣΑ, που θα έχουν δικαίωμα λογου χωρίς δικαίωμα ψήφου. Αμέσως μετά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και την διαδικασία συμμετοχής και από τους δήμους ως μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΔΙΣΑ ανάλογα με την οριστική μετοχική σύνθεση που οι δήμοι θα επιλέξουν”, σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Χανίων

Ο κ.Βάμβουκας εμφανίστηκε αισιόδοξος οτι η τελική απόφαση της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που θα ληφθεί μετά τις 19 Νοεμβρίου, θα είναι θετική, λόγω της απόφασης της ΠΕΔ Κρήτης, που έκανε δεκτή την πρόταση για τη λειτουργία 3 ΦΟΔΣΑ στο νησί, με μια εξ’αυτών να είναι η ΔΕΔΙΣΑ.

Το γεγονός οτι η πλειοψηφία των δήμων της Κρήτης εκφράστηκε μέσω της απόφασης της ΠΕΔ Κρήτης θετικά στην πρότασή μας για τη λειτουργία τριών φορέων διαχείρισης στο νησί μας, θεωρώ οτι, με τα στοιχεία που παραθέσαμε, η συντονίστρια νομιμοποιείται απόλυτα να προχωρήσει στην λήψη απόφασης για τη λειτουργία 3 φορέων μεταξύ των οποίων και η ΔΕΔΙΣΑ. Έτσι επιλύεται με τον καλύτερο τρόπο ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια.σημείωσε προσθέτοντας ότι. Ουσιαστικά στις 19 του μήνα, λήγει η διαδικασία, έχουν δηλώσει όλοι οι δήμοι σε ποιον φορέα διαχείρισης θέλουν να ανήκουν και αμέσως μετά τις επόμενες μέρες φαντάζομαι οτι θα πάρει την απόφασή της, η συντονίστρια με γνώμονα βέβαια την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της ΠΕΔ Κρήτης. Αυτή είναι η μοναδική πολιτική νομιμοποίηση και θεωρώ οτι και η συντονίστρια αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει”, σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων διευκρινιζοντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση οτι

“Με βάση το νόμο, όταν άνω το 70% συναινεί θεωρούμε οτι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος. Υπάρχουν βέβαια διάφορες αναγνώσεις αυτού του άρθρου, όμως εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει μια πολιτική νομιμοποιηση από τους ίδιους τους δήμους και δεν νομίζω οτι κανείς δικαιούται να μην λάβει υπόψη αυτήν την νομιμοποίηση, αυτήν την απόφαση και ευθύνη που έλαβαν οι δήμαρχοι της Κρήτης”

Η μετοχική διαφοροποίηση της ΔΕΔΙΣΑ – Ως και 40% των μετοχών της ΔΕΔΙΣΑ θα φτάσει να κατέχουν οι άλλοι δήμοι

Αναφερθείς στις αλλαγές που θα γίνουν στη μετοχική σύνθεση του ΔΣ της “ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ”

“Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων έχει διαθέσει στους δήμους της υπόλοιπης ΠΕ, πλήν δήμου Πλατανιά που ήταν μέτοχος της ΔΕΔΙΣΑ, το ποσοστό του 5% από τις μετοχές από τις οποίες ο ίδιος κατείχε. Για το δήμο Κισσάμου, προοριζεται το 1% αυτών των μετοχών. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το ΔΣ της Κισσάμου, όμως είναι πολύ σημαντικό οτι ο δήμος Κισσάμου και το δημοτικό τους συμβούλιο έχουν αποφασίσει οτι η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ είναι ο φορέας εκείνος που θα διαχειριστεί τα απορρίμματά τους και αυτό είναι πολύ ισχυρό. Στην πορεία θα μπορέσουν να συμμετέχουν εφόσων το επιθυμούν και στην μετοχική σύνθεση της ΔΕΔΙΣΑ”, σημείωσε ο κ. Βάμβουκας προσθέτοντας οτι οι δήμοι στην πορεία θα φτάσουν να κατέχοιυν το 40% των μετοχών της επιχείρησης.

“Πληθυσμιακά και με βάση το δικαίωμα που έχουν οι δήμοι στη συνέχεια, τα ποσοστά ανεβαίνουν πολύ. Οι υπόλοιποι δήμοι, πλην δήμου Χανίων θα κατέχουν περίπου το 40% των μετοχών της ΔΕΔΙΣΑ. Προς το παρόν όμως, εμείς διαθέσαμε ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου αυτό το ποσοστό του 5% δωρεάν από το δήμο Χανίων προς τους υπόλοιπους δήμους”, ανέφερε.

Τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η στάση του Ρεθύμνου

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Χανίων για στάση που έχει κρατήσει το Ρέθυμνο, υποστηρίζοντας την δημιουργία ενός ΦΟΔΣΑ – μιας και η απόφαση της ΠΕΔ για τους 3 φορείς διαχείρισης δεν περιελάμβανε το Αμάρι – απάντησε οτι η λειτουργία των τριών ΦΟΔΣΑ έτσι όπως προτάθηκαν από το δήμο Χανίων και την ΠΕΔ Κρήτης, είναι οι ενδεδειγμένοι γεωγραφικά για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

“Γνωρίζουμε την επιδίωξη των φίλων μας δημάρχων και δήμων από το Ρέθυμνο, θεωρούμε όμως οτι από τη στιγμή ο νόμος θέτει τον περιορισμό των 3 ΦΟΣΔΑ, οι τρεις ΦΟΣΔΑ που εμείς υποστηρίζουμε και το σύνολο των δήμων της Κρήτης – δηλαδή να είναι στα Χανιά, το Ηράκλειο και ανατολικα η βόρεια πεδιάδα και το Λασίθι – είναι οι ενδεδειγμένοι εκείνοι φορείς διαχείρισης, διότι αυτοί είναι ικανοί να κάνουν την καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων και επίσης επιτυγχάνουμε την καλύτερη γεωγραφική κατανομή. Πέρα αυτών των τριών δεν χωράνε άλλοι φορείς και επειδή οι άλλοι φορείς είναι λιγότερο προετοιμασμένοι για τέταια διαχείριση – ιδιαίτερα στην περιοχή του Αμαρίου – θεωρούμε οτι δεν πρέπει καν να επιδιώξουν αυτόν τον περιορισμό”.

Δήμαρχος Πλατανιά: Το δεύτερο βήμα έγινε

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, έκανε λόγο για μια πολυεπίπεδη μάχη που δόθηκε για να διατηρηθεί η αυτονομία της ΔΕΔΙΣΑ, τόσο από το δήμο Χανίων αλλά και του δήμου Πλατανιά μέσα από την ΠΕΔ Κρήτης.

“Η ΔΕΔΙΣΑ μέχρι σήμερα ήταν μια επιχείρηση που είχε δύο μετόχους. Το δήμο Χανίων με το μεγαλύτερο ποσοστό και τον δήμο Πλατανιά με το μικρότερο. Υπήρξαν πάρα πολλά βήματα προκειμένου να φτάσουμε ως εδώ και η λύση η οποία δόθηκε,  για να καταστούν μέτοχοι όσοι – που έχουν υποχρέωση όλοι οι δήμοι της ΠΕ να μετέχουν σε ένα ΦΟΔΣΑ – με την εκχώρηση ποσοστού μετοχών του δήμου Χανίων. Αυτός ήταν ένας σκόπελος για να γίνουν μέτοχοι όλοι οι δήμοι στο ΦΟΔΣΑ όπως τους υποχρεώνει ο νόμος. Υπάρχει ένα κενό σε σχέση με το ποσοστό το οποίο δόθηκε στους δήμους και αυτό που θα πρέπει να έχουν στην πορεία, σύμφωνα με το νόμο. Όμως με την κίνηση αυτή, δώσαμε στην ουσία στη ΔΕΔΙΣΑ την δυνατότητα να είναι ένας ΦΟΔΣΑ με το νέο νομικό πλαίσιο και να μπορεί με την απόφαση της ΠΕΔ να είναι ένας εκ των τριών φορέων…. Ενα μεγάλο βήμα έγινε με το να γίνουν όλοι οι δήμοι μέλη, ένα δεύτερο βήμα έγινε σήμερα όπου όλοι οι συνάδελφοι υπέγραψαν το νέο καταστατικό της ΔΕΔΙΣΑ και μένει το τρίτο βήμα που είναι η ανακήρυξη από την συντονίστρια των επισημων ΦΟΔΣΑ του νησιού”, σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης. 

Δήμαρχος Σφακίων: Στηρίζουμε όλες τις δράσεις για την διατήρηση της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ

Ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός επεσήμανε οτι ο δήμος έχει στηρίξει όλες τις ενέργειες που προηγήθηκαν για την διατήρηση της αυτονομίας της ΔΕΔΙΣΑ, προσθέτοντας ταυτόχρονα οτι σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα ληφθεί απόφαση για το αν θα αγοράσει τις μετοχές που υπολείπονται σε σχέση με τα πληθυσμιακά κριτήρια που θέτει ο νόμος.

“Ο δήμος Σφακίων συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες που σκοπό είχαν την συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά, τόσο στην ΠΕ Χανίων αλλά και στην ΠΕΔ Κρήτης. Θεωρούμε ότι η ύπαρξη και λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ εξυπηρετεί το σύνολο των δήμων της ενότητας των Χανίων και μάλιστα θέλω να καταθέσω οτι σαν δήμος Σφακίων έχουμε αγαστή συνεργασία διασφαλίζοντας την καλύτερη δυναητή διαδικασία για τα απορρίμματά μας με δεδομένο οτι είμαστε πρώτος δήμος στα Χανιά που λειτουργήσαμε ΣΜΑ σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ. Θεωρώ οτι είναι επωφελεία των κατοίκων του νομού η συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ και προς αυτήν την κατεύθυνση συγκλίνουμε όλοι”

Δήμαρχος Γαύδου: Ως μέτοχος στη ΔΕΔΙΣΑ θα επιδιώξουμε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται πάνω στο νησί

Η δήμαρχος Γαύδου κ. Ευαγγελία Καλλίνικου, σημείωσε οτι ο δήμος είναι πρόθυμος να αγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών που ορίζει ο νόμος, καθώς προσδοκά οτι ως μέτοχος πλέον της ΔΕΔΙΣΑ μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο νησί και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται στο νησί, χωρίς να απαιτείται η ακτοπλοϊκή μεταφορά τους.

“Η Γαύδος που είναι ένα νησί ευελπιστεί και σε κάτι άλλο. Η Περιφέρεια Κρήτης δεν είναι ένα νησί, αποτελείται από δύο νησιά, ένα τεράστιο και ένα πολύ μικρό. Είναι ο δήμος που είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην διαχείριση απορριμμάτων ακριβώς γιατί έχει μια ακτοπλοϊκή μεταφορά που δεν μπορούσε να καλύψει ουτε οικονομικά όμως ούτε με κάποιο νομοθετικό πλαίσιο. Ελπίζω οτι με τη συνεργασία  και σαν μέτοχοι της ΔΕΔΙΣΑ θα μπορεσουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό για ένα υποδειγματικό μικρό νησί στην Ελλάδα με σωστή διαχείριση απορριμμάτων, χωρίς μεγάλες δαπάνες και κόστη για τους δημότες μας. Στόχος είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται πάνω στο νησί. Η ακτοπλοΪκή μεταφορά αναγκάζει το δήμο να ναυλώνει καράβι γιατί απαγορεύεται η μεταφορά απορριμμάτων με επιβατηγά πλοία.Αυτό είναι κάτι που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη κατάσταση το δήμο Γαύδου όπως επίσης και η οικονομική δυνατότητα του δήμου να μπορέσει να καλύψει την αποκομιδή”, σημείωσε η δήμαρχος Γαύδου προσθέτοντας οτι 

“Υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί χώρος υγειονομικής ταφής. Ετοιμάζουμε τα τεχνικά δελτία για την μελέτη ενός ΧΥΤΗ. Ήδη ο δήμος με ίδιους πόρους έχει φτιάξει τον σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών, οπότε είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδιασμού μας. Ελπίζουμε ως μέλη της ΔΕΔΙΣΑ, οτι θα είναι πολύ πιο ευκολο σε αυτό το μοντέλο, ακόμα και να δημοπρατήσει για το δήμο Γαύδο, η ΔΕΔΙΣΑ τη μελέτη για τον ΧΥΤΥ, κάτι που πριν η Γαύδος δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει”.

Δήμαρχος Κισσάμου: Στηρίζουμε την αυτόνομη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ, θα αποφασίσουμε αν γίνουμε μέτοχοι

Στην γενική συνέλευση συμμετείχε ως μέλος ο δήμος Κισσάμου με τον δήμαρχο κ. Θοδωρή Σταθάκη να τονίζει οτι στηρίζει την αυτόνομη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει μελλοντικά για το αν θα συμμετέχει ως μέτοχος στην επιχείρηση. Η απόφαση αυτή δεν θα δημιουργήσει, όπως τόνισε, προβλήματα στην αυτόνομη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ ούτε επηρεάζει την πορεία των πραγμάτων και τις προσπάθειες που γίνονται με επίκεντρο την διατήρηση της αυτονομίας της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook