Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτό που έχει αρχίσει να τροφοδοτεί την κουβέντα στα προεκλογικά πηγαδάκια δεν είναι τόσο οι υποψήφιοι δήμαρχοι αλλά τα ψηφοδέλτιά τους, ή ακριβέστερα η.... απουσία ψηφοδελτίων.

Και αυτό γιατί - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - έχουν ακουστεί πολύ λίγα ονόματα υποψηφίων συμβούλων.

Αυτό ακριβώς το γεγονός, η σχετική μυστικοπάθεια δηλαδή που τηρείται γύρω από τα ψηφοδέλτια ή η εγκράτεια στην ανακοίνωση ονομάτων, έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια. Δεν υπάρχουν δηλαδή "κλεισμένοι" υποψήφιοι δημοτικοί συμβουλοι που δεδηλωμένα θα πορευτούν με κάποιον υποψήφιο δήμαρχο.

Κάποιοι, λίγοι, πιστεύουν ότι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν προχωρούν σε ανακοινώσεις ή διαρροή ονομάτων υποψηφίων συμβούλων γιατί από το προφορικό "ναι" μέχρι την τελική χειραψία και το κλείσιμο συμφωνίας, πολλά μπορεί να συμβούν και πολύ νερό να κυλήσει στο αυλάκι. Η ανακοίνωση από τώρα ονόματος που έχει "κλείσει" προφορικά, κρύβει τον κίνδυνο υπαναχώρησης όσο πλησιάζουμε στους εκλογές γι' αυτό κρατούν μικρό καλάθι.

Άλλοι, οι περισσότεροι, πιστεύουν ότι απλώς, οι υποψήφιοι δημαρχοι ζορίζονται. Και ζορίζονται πολύ! Ψάχνουν εναγωνίως να "κλειδώσουν" με το ψηφοδέλτιό τους υποψηφίους αλλά δεν μπορούν. 

Την ίδια ώρα βέβαια που κάποιοι ιδροκοπούν για να στήσουν ψηφοδέλτιο, υπάρχουν και εκείνοι που δεν ξέρουν τι να τους πρωτοκάνουν τους υποψηφίους τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση δημάρχου στον νομό Χανίων ο οποίος θα ξαναθέσει υποψηφιότητα καθώς όπως μάθαμε, προβληματίζεται γιατί βάσει Κλεισθένη, αριθμού και ποσόστωσης, δεν μπορεί να συμπεριλάβει την πλειάδα υποψηφίων που στρατεύονται μαζί του και είναι αγχωμένος γιατί κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν.

Επίσης χαρακτηριστική περίπτωση είναι και αυτή υποψήφιου δημάρχου ο οποίος έχει ήδη συγκεντρώσει πληθώρα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κάποιοι μάλιστα εκ των οποίων θεωρούνται "δυνατοί" μεταφράζοντας αυτή τη δύναμη σε ψηφοφόρους.

Την ίδια ώρα υπάρχει δήμαρχος στον νομό Χανίων με ψηφοδέλτιο αποδεκατισμένο που αναζητά με το κιάλι πρόσωπα για το ψηφοδέλτιό του και ουκ ολίγοι υποψήφιοι δήμαρχοι που προς το παρόν μοιάζουν σε επίπεδο ψηφοδελτίου να είναι "μόνοι τους αυτοί και ο πόνος τους".

Κλαίνε οι χήρες δηλαδή κλαίνε και οι παντρεμένες.