Με απόφαση που ήρθε 4 μήνες νωρίτερα και σε ΦΕΚ "τακτοποιήθηκε" η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την Κάντανο, αφήνοντας εκτός σχολείο του Έλους που βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση

Την περασμένη Τρίτη και εν αγνοία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων που ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η τροποποίηση της αρχικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, για την κατανομή των δυσπρόσιτων σχολείων, εντάσσοντας τα 4 σχολεία της Καντάνου στην κατηγορία αυτή, που φαίνεται οτι βγήκαν "κερδισμένα" από την δημοσιότητα που είχε λάβει το αίτημά τους να χαρακτηριστούν ως "δυσπρόσιτα", τόσο μεσω της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά τον Σεπτέμβριο, όσο όμως και των αντιδράσεων γονέων και εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, η εξαίρεση σχολείου στο Έλος, που αντιμετωπίζει πολύ πιο δύσμενείς συνθήκες στη λειτουργία του αλλά και η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, προκαλούν προβληματισμό για τον χρόνο, τους λόγους και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ελήφθη η απόφαση.

(Δείτε το ψήφισμα διαμαρτυρίας σχολείων του Έλους)

Το θέμα, όπως είχε ενημερωθεί και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χανίων, επρόκειτο να επαναξεταστεί τον Μάρτιο, ωστόσο αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δημοσιεύτηκε νέο ΦΕΚ όπου μεν, "τακτοποιεί" την δέσμευση του Πρωθυπουργού για τον χαρακτηρισμό σχολείων της Καντάνου ως δυσπρόσιτα, ωστόσο αφήνει απέξω το σχολείο του Έλους, με περίπου 20 μαθητές..

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μανώλης Μηλιαράκης, έκανε λόγο για μια εξέλιξη που προκάλεσε καταρχήν έκπληξη στην υπηρεσία αλλά και δυσαρέσκεια για το περιεχόμενό της, καθώς στο Έλος οι συνθήκες είναι χειρότερες από κάθε άλλο σχολείο

"Από τη μια είμαι χαρούμενος που μπήκε η Κάντανος αλλά από την άλλη πολύ λυπημένος που εξαιρέθηκε το Έλος, που πραγματικά έχει χειρότερες συνθήκες. Βέβαια για την Κάντανο όπως θυμάστε και όπως κατέγραψαν τα μέσα, ήταν μια δέσμευση του Πρωθυπουργού. Είναι πράγματι μια αδικία που δεν μοριοδοτήθηκε το Έλος με τα μορια που δικαιούται. Εμείς δεν ζητούμε κάτι περισσότερο. Ηταν και παλαιότερα δυσπρόσιτο, τώρα κακώς βγήκε αλλά οι συνθήκες είναι πραγματικά δυσκολότερες από άλλες περιοχές που μοριοδοτήθηκαν... "Στο Έλος έχουμε οξυμμένα προβλήματα. Εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να βρουν σπίτια να νοικιάσουν ενώ προς τιμή του δημάρχου Κισσάμου, ο δήμος διέθεσε αυτοκίνητο για την μεταφορά των εκπαιδευτικών, αφού δεν εξυπηρετούνται ούτε με τα  μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι συνθήκες είναι δυσκολότερες από άλλες περιοχές. Θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την μοριοδότησή του ως δυσπρόσιτο", σημείωσε ο κ. Μηλιαράκης, 

Στην Κάντανο, με την τροποποιητική απόφαση που δημοσιευτηκε στις 13 Νοεμβρίου, το δυσπρόσιτο των σχολείων θα ισχύσει από την φετινή σχολική χρονιά, κάτι που η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική κοινωνία του Έλους, θα επιδιώξει να αποσπάσει με νέα διορθωτική απόφαση του Υπουργείου.

Ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, σε δηλώσεις του, σημείωσε οτι καλώς έγινε η τροποποίηση στην κατανομή των δυσπρόσιτων ωστόσο, θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που συντελέστηκε σε βάρος του Έλους.

"Δεν θα μπούμε στη διαδικασία για το πως και γιατί έγινε αυτή η τροποποίηση, καλώς έγινε, τα προβλήματα όμως υπάρχουν στην ενδοχώρα και είναι υποχρεωμένη η Πολιτεία να δίνει τις ίσες λύσεις και δυνατότητες στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας. Περιμένουμε να διορθωθεί άμεσα αυτή η αδικία... Στο Έλος δεν υπάρχουν ούτε σπίτια να νοικιάσουν οι εκπαιδευτικοί, ούτε αυτοκίνητα για τη μεταφορά τους από τα Χανιά. Έχουν αλλάξει πάνω από 4 εκπαιδευτικοί από την αρχή του έτους, για να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο, ο δήμος έχει προβεί σε ενέργειες μη σύννομες για να βοηθήσει τη λειτουργία του σχολείου. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε το μέλλον της εκπαίδευσης στην ενδοχώρα. Θέλουμε ανοικτά τα σχολεία και να δίνονται ίσες ευκαιρίες στα παιδιά για μάθηση, αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων".

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε οτι στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι απαντήσεις που λάμβαναν από το Υπουργείο ήταν οτι η απόφαση για φέτος δεν πρόκειται να αλλάξει, κάτι που όπως φάνηκε δεν ίσχυσε, ενώ αν είχε τηρηθεί πιο σωστή διαδικασία και είχε ενημερωθεί η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τότε ενδεχομενως να είχε συμπεριληφθεί και το Έλος στην κατηγορία των δυσπρόσιτων.

"Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, πιέσαμε μαζί με το σύλλογο γονέων και η απάντηση που λαμβάναμε ήταν οτι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αυτός είναι ο νόμος. Ξαφνικά όμως άλλαξε, οφείλει λοιπόν να αλλάξει και πάλι για να συμπεριληφθεί το σχολείο του Έλους. Από τη στιγμή που υπήρξε τροποποίηση από το Υπουργείο, όφειλαν να επικοινωνήσουν με τον Προιστάμενο της Πρωτοβάθμιας του νομού, να του αναγγείλουν την πρόθεσή τους αυτή, μετά την εντολή που πήραν. Έτσι θα είχε συμπεριληφθεί και το σχολείο του Έλους που ήταν δυσπρόσιτο και δεν θα ήταν το μοναδικό σχολείο στο νομό που θα έμενε εκτός", κατέληξε ο κ. Σταθάκης