Ζητά επειγόντως δημιουργία «Στεγνού» προγράμματος Απεξάρτησης στα Χανιά

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε το παράρτημα Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (EΣΥΝ), στην οποία καλεί τις αρχές του τόπου αλλά και την πολιτεία καθώς και τους υποψηφίους στις επερχόμενες εκλογές, να δεσμευτούν  δημόσια για την υλοποίηση του εν λόγω πάγιου αιτήματος, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου «Στεγνού» Προγράμματος Απεξάρτησης (ΣΠΑ) στα Χανιά.

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή του ΕΣΥΝ:

“1) Θεωρούμε  τη συγκεκριμένη  εκδήλωση σημαντική  ως προς την θεματολογία της, όπως αναπτύχθηκε από τους αντίστοιχους εισηγητές, που φώτισαν τις νομικές διαστάσεις  του καίριου προβλήματος των ναρκωτικών, στο οποίο  εμπλέκονται  πολλοί  συμπολίτες μας, ιδιαίτερα νέοι, και  τόνισαν το θετικό ρόλο του ΚΕΘΕΑ  για την αντιμετώπισή του.

Θεωρούμε επίσης  σημαντικό το ότι, όπως  επισημάνθηκε, πολλοί χρήστες παράνομων ουσιών δεν οδηγούνται στις φυλακές αλλά σε εγκεκριμένα  Προγράμματα Απεξάρτησης, τα οποία όμως δεν επαρκούν. Εκφράζουμε όμως την έντονη ανησυχία μας  για το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε, παράνομες και νόμιμες ουσίες διακινούνται ευρέως μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, με δεδομένη την αδυναμία ελέγχου, ελλείψει κατάλληλων  μέσων και επαρκούς καταρτισμένου προσωπικού.

Εκτιμούμε πάντως ότι φορείς (και ιδιαίτερα στο ΚΕΘΕΑ) που διοργανώνουν παρόμοιες εκδηλώσεις, οφείλουν να τους δίνουν μεγάλη δημοσιότητα και να τις πραγματοποιούν σε κεντρικούς  και εύκολα προσβάσιμους χώρους (π.χ. Πνευματικό Κέντρο), ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν  όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

2) Υπενθυμίζουμε την καθοριστική  συμβολή του φορέα μας (ΕΣΥΝ)-στην  ίδρυση και  λειτουργία της Μονάδας Συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά, από το 2010 και μετά. Η υπενθύμιση αυτή δεν αποβλέπει στην αυτοπροβολή μας, αλλά γίνεται για να τονίσουμε ότι κάθε κατάκτηση για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών απαιτεί κινητοποίηση, οργανωμένους  αγώνες, σε τούτη την κοινωνία  όπου κυριαρχούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και πρυτανεύει η νοοτροπία της ιδιοτέλειας. Με τέτοιες κινητοποιήσεις, όλη τη δεκαετία του 2000, προβάλαμε την πρότασή μας για «Στεγνό» Πρόγραμμα Απεξάρτησης (ΣΠΑ) στα Χανιά και πετύχαμε τη στήριξή της από πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων  τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των τότε καποδιστριακών Δήμων του Νομού, καθώς και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, και κλήθηκε να την υλοποιήσει το ΚΕΘΕΑ μέσω του Προγράμματος «Αριάδνη».

Δυστυχώς,  ο αρχικός στόχος  για ολοκληρωμένο ΣΠΑ, που θα περιλάμβανε την μείζονα Θεραπευτική Φάση και την Κοινωνική  Επανένταξη, δεν υλοποιήθηκε. Λειτουργεί μεν η Μονάδα Συμβουλευτικής, με τις άοκνες προσπάθειες του περιορισμένου προσωπικού του ΚΕΘΕΑ, με απτά θετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτήσεων, όμως  σήμερα  η ανάγκη για ολοκληρωμένο ΣΠΑ που θα καλύπτει τη Δυτική Κρήτη με έδρα τα Χανιά, γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Τα προβλήματα που έχουν σχέση με τις εξαρτήσεις πολλαπλασιάζονται και οξύνονται, τα πεδία παρέμβασης της Μονάδας διευρύνονται (φυλακές, σχολεία, κλπ), οι απαιτήσεις αυξάνονται για ευάριθμο, υπό κατάλληλες συνθήκες εργαζόμενο και ικανοποιητικά αμειβόμενο ειδικευμένο προσωπικό.

Με βάση τα προαναφερθέντα, το Παράρτημα Χανίων του ΕΣΥΝ καλεί εκ νέου τις Δημοτικές, Περιφερειακές και γενικότερα κρατικές Αρχές, καθώς και όλους τους αντίστοιχα υποψήφιους στις επερχόμενες εκλογές, να δεσμευτούν  δημόσια για την υλοποίηση του εν λόγω πάγιου αιτήματος, για τη δημιουργία  ολοκληρωμένου ΣΠΑ  στα Χανιά.

Παράλληλα και συνδυαστικά, καλούμε να ενισχυθούν οι δραστηριότητες στον καίριο τομέα της Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, με τη στήριξη των αντίστοιχων φορέων, όπως το Κέντρο Πρόληψης και το ΕΣΥΝ. Τονίζουμε τη σπουδαιότητα της Πρόληψης απέναντι σε  όλες τις μορφές εξαρτήσεων, μέσω κατάλληλων παρεμβάσεων  στα σχολεία, στο ημερήσιο  εκπαιδευτικό  πρόγραμμα ,με  ενημέρωση των  γονιών και των εκπαιδευτικών. Επίσης, ζητούμε να  ελέγχονται τα προγράμματα των ΜΜΕ, ιδιαίτερα της τηλεόρασης, και τα μέσα «κοινωνικής δικτύωσης»,  ώστε να μην ενθαρρύνουν αλλά να αποτρέπουν ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους από τις εξαρτήσεις, την παραβατικότητα, τις βίαιες συμπεριφορές.

3) Για τη στήριξη των παραπάνω αιτημάτων, αναφέρουμε επιγραμματικά τα εξής:

Α) Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τείνει να αυξηθεί ραγδαία η χρήση ναρκωτικών ουσιών , κύρια χασίς και μαριχουάνας. Η τάση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην πολύπλευρη προβολή της κάνναβης που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Με αφορμή τα νομοθετήματα για τη λεγόμενη «βιομηχανική κάνναβη» και την ιατρική-φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, προλειαίνεται το έδαφος  για τη λεγόμενη «ψυχαγωγική»  χρήση της, αμβλύνοντας  έτσι τις αντιστάσεις, ιδιαίτερα της νεολαίας, απέναντι στη συγκεκριμένη ουσία που δεν παύει να είναι ψυχοδραστική και εξαρτησιογόνα, άρα ναρκωτικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ (2016), το 80% των νέων κάτω των 18 ετών που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα ,ζητούν να απεξαρτηθούν  από την κάνναβη.

Β) Παρατηρείται μια τάση εκφυλισμού στη λειτουργία των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ που  δεν είναι «στεγνά», δηλαδή χορηγούν υποκατάστατα της ηρωίνης: μεθαδόνη  και βουπρενορφίνη. Έχει δημιουργηθεί μια δευτερογενής  αγορά αυτών των ναρκωτικών  ουσιών , όπου οι χορηγούμενοι  χρήστες τις μεταπουλούν σε υψηλή τιμή, καθώς θεωρούνται «καλέ ουσίες, αφού τις δίνει το κράτος».

4) Το ΕΣΥΝ, ως κινηματικός και επιστημονικός φορέας,  θα συνεχίσει να διεκδικεί  την ίδρυση Ολοκληρωμένου  Θεραπευτικού  Προγράμματος Απεξάρτησης στη Δυτική Κρήτη με έδρα τα Χανιά, στο πλαίσιο ενός γενικότερου αγώνα ενάντια στις αιτίες των εξαρτήσεων, ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις και την περιθωριοποίηση, για μια κοινωνία δίκαιη και ειρηνική.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook