Επίσκεψη στη Κύπρο θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Τετάρτη τεχνικό κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί το ΔΝΤ για τη σύνταξη και κατάρτιση των ετήσιων εκθέσεων του.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ , που θα βρίσκονται στην Κύπρο μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, θα εστιάσουν στη δημοσιονομική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, στη πορεία του τραπεζικού συστήματος και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στη διάθρωση της αγοράς.

Στις τελευταίες εκθέσεις του για την Κύπρο το ΔΝΤ έχει ζητήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αποσύνδεση των μισθών από την εξέλιξη του πληθωρισμού (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή), ζητήματα που πλέον επανέρχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την γαλλογερμανική πρόταση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Κύπριοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως με δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% του ΑΕΠ το 2010, δημόσιο χρέος 61% του ΑΕΠ και ρυθμούς ανάπτυξης 0,8% η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση και δεν εμπνέει δημοσιονομικά μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την περαιτέρω εξομάλυνση των συνθηκών τη μείωση του ελλείμματος το 2011 χαμηλότερα του 4% του ΑΕΠ, εξέλιξη που εν πολλοίς συνδέουν με την άνοδο των ρυθμών ανάπτυξης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση που θα διατυπώσουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ για τον βαθμό επίδρασης της ελληνικής κρίσης στη κυπριακή οικονομία και κυρίως στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook