“Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει φρόνημα” υποστήριξε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης από τα Χανιά όπου πραγματοποίησε ομιλία

Στον ρόλο που πρέπει η χώρα να διαδραματίσει απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις στον χώρο των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Κύπρου και τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να χαράξει την πολιτική της, αναφέρθηκε σε ομιλία του στα Χανιά ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.

Ο κ. Μάζης έκανε λόγο για ανάγκη ανάπτυξης φρονήματος στη χώρα, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους στην περίπτωση της Τουρκίας η νοοτροπία του κατευνασμού δεν βοηθά, χαρακτήρισε επιτυχείς τις συμμαχίες της Ελλάδας και τόνισε ότι η χώρα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και πυγμή.

“Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει φρόνημα”

Όπως επεσήμανε ο κ. Μάζης, το τοπίο αυτή την περίοδο είναι αναδιαμορφώμενο και αυτό κρύβει τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα καλείται να αναπτύξει φρόνημα, να εμβαθύνει τις συμμαχίες της και να επιδείξει ετοιμότητα και αποφασιστικότητα:

“Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει φρόνημα. Χωρίς φρόνημα ό,τι και να συζητάμε είναι άχρηστο Το φρόνημα είναι αποτέλεσμα διδαχής, πολιτικής, παιδείας και κυρίως μηνυμάτων που εκπέμπει η πολιτική και πνευματική ηγεσία. Από εκεί και πέρα πρέπει να λειτουργούν και να εμβαθύνονται οι σχέσει συμμαχίας που έχει αναπτύξει η χώρα τα τελευταία χρόνια και οι οποίες είναι άκρως επιτυχείς.

Επίσης πρέπει να τονίζεται και να επισημαίνεται αρμοδίως και θεσμικώς η μη συμμόρφωση της Τουρκίας προς τον Δυτικό και συγκεκριμένα Ευρωπαϊκό πολιτισμό και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτά πρέπει να συνοδεύονται και από την ετοιμότητα που χρειάζεται η χώρα σε τέτοιες περιπτώσεις από πλευράς ενόπλων δυνάμεων γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά”

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων: “Η χώρα θα πρέπει να κάνει επίδειξη αποφασιστικότητας”

Η χώρα στο θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και στις πιέσεις στις οποίες έχει επιδοθεί η Τουρκία, πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της γείτονος χώρας παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, θα έχει γι’ αυτήν κόστος και πολλαπλάσια απάντηση, δήλωσε ο κ. Μάζης:

“Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει εν πολλοίς ορθολογικά. Νομίζω όμως ότι σε ένα ποσοστό 30-35% θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα, με επίδειξη αποφασιστικότητας η οποία συνιστά και την ουσία της λεγόμενης αποτροπής. Αποφασιστικότητα σε όλα αυτά τα επίπεδα που προανέφερα (φρόνημα, συμμαχίες, ετοιμότητα).

Ιδιαίτερα στο τεχνικό επίπεδο της άμυνας η χώρα πρέπει να εκπέμπει το μήνυμα ότι μια οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας θα έχει να κάνει με παραβίαση του διεθνούς δικαίου που πλήττει την κυριαρχία, θα έχει πολλαπλάσια απάντηση και το κόστος του επιτιθέμενου θα είναι τέτοιο που θα προτιμούσε να μην είχε κάνει την κίνηση. Γιατί δεν είναι μόνο η αναμέτρηση Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά είναι και τα διπλωματικά αποτελέσματα επίσης τα οποία παράγουν ένα πρώτο πλήγμα, τα οποία δεν εντάσσονται στη σφαίρα του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό το κόστος θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι θα το πληρώσει. 

Είναι δε μία συγκυρία στην οποία η Τουρκία κατά τη δική μου κρίση βρίσκεται απομονωμένη. Προσπαθεί να έχει τα δύο πόδια σε δύο βάρκες, αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Βλέπουμε εξάλλου να αυξάνονται οι πιέσεις προς αυτήν, με τελευταία την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον”

“Δεν βοηθά στην περίπτωση της Τουρκίας η νοοτροπία του κατευνασμού”

Ο κ. Μάζης μάλιστα ανέλυσε για ποιον λόγο εκτιμά ο ίδιος ότι η πολιτική κατευνασμού αντί της αποφασιστικότητας από την πλευρά της χώρας μας δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση στην περίπτωση της Τουρκίας:

“Η Τουρκία, μας έχει μάθει για όποιον παρατηρεί στο βάθος την ιστορίας της ότι προχωρά κλιμακωτά. Στο μέτρο που μια προηγούμενή της ενέργεια γίνεται ανεκτή, προχωρά στην επόμενη. Δεν προχωρά ποτέ απότομα. Κάθε ενέργεια, κάθε βήμα της αξιολογείται από τους δικούς της ειδικούς και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο των συμμάχων και στο επίπεδρο του αμέσως ενδιαφερόμενου που είναι η Ελλάδα. Αν γίνει αποδεκτό το ένα της βήμα, προχωρά στο επόμενο. Γι’ αυτό λέω ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις η νοοτροπία του κατευνασμού δεν βοηθά. Χρειάζεται “επίδειξη σημαίας” για να το πει κάποιος απλά.”

Η ομιλία διοργανώθηκε από το τμήμα Χανίων της ΑΗΕΡΑ το  απόγευμα, στην αίθουσα της Τράπεζας Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook