Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή του κόσμου, κυρίως νέων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το Brain Drain: Σύγχρονη Απειλή αλλά και ευκαιρία(;) της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, σήμερα, Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, στο Ηράκλειο.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την παρέμβασή του, υπογράμμισε «Δυστυχώς χάνουμε επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάταξη της πατρίδας μας. Ο τρόπος να τους φέρουμε πίσω δεν είναι, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, να τους υποσχεθούμε μία δουλειά στο Δημόσιο. Ο τρόπος να τους φέρουμε πίσω είναι να δημιουργήσουμε πολλές καλές θέσεις εργασίας μέσα από μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.

Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο ευέλικτης επιστροφής στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, ώστε να μπολιάσουμε με νέο αίμα. Πρέπει να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους ερευνητές καθηγητές που διδάσκουν στο εξωτερικό. Να μπορούν με ένα εύκολο τρόπο να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η μεταρρυθμιστική πολιτική και οι αναπτυξιακές προτάσεις της ΝΔ μπορούν να το αντιμετωπίσουν, δίνοντας πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης και δυνατότητες στη νέα γενιά να πραγματοποιήσει τα όραμά της μέσω του επιχειρείν, της έρευνας και της καινοτομίας».

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Βασίλης Βαρούχας, Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφέροντας «Το φαινόμενο της φυγής του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, ασφαλώς προϋπήρξε της κρίσης, αλλά κατά τη διάρκειά της εντάθηκε και ιδιαίτερα επιδεινώθηκε εξαιτίας των ιδεοληπτικών και καταστροφικών πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.  Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, χάνοντας η χώρα μας το 25% του ΑΕΠ της και έχοντας κόστος πάνω από 15 δισ. ευρώ από την φυγή των επιστημόνων, πρέπει να συζητήσουμε την επόμενη μέρα. Προτεραιότητα πρέπει να είναι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προτείνει το κόμμα μας και που πιστεύει ακράδαντα ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που θα υποστηρίζουν πραγματικές έννοιες  της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ισότητας ευκαιριών και που αποσκοπούν  να αντιμετωπιστούν οι πελατειακές δομές του κράτους».

Ο κ. Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, MD, MPH, PhD, Πυρηνικός Ιατρός, Παν/κός Υπότροφος, Τομέα Ακτινολογίας, Ιατρικής Σχολής, Παν. Κρήτης – Συνεργαζόμενος Ερευνητής Ι.Τ.Ε., εκ των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης, επεσήμανε «Η αναγκαστική αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό ή διαρροή εγκεφάλων, όπως έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζεται, ως αποτέλεσμα της περιόδου λιτότητας και των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής στη χώρα μας, καθιστά δυσχερέστερη την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και υπονομεύει τη δημοκρατία στη χώρα μας». 

Ο κ. Βαγγέλης Τσιλιγκίρης, Δρ Πανεπιστημίου Birmingham City University και Επίτιμος Λέκτορας του University of Liverpool, κατά την παρέμβασή του μέσω Skype, τόνισε «… Η ζωή στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη. Όμως εδώ κάποιος εργάζεται και ζει με τα περισσότερα θέματα της καθημερινότητας λυμένα…. Συνολικά το πλαίσιο που σου παρέχει η δημόσια διοίκηση είναι φτιαγμένο για να σε διευκολύνει.

… Προφανώς η ύπαρξη μεγάλου αριθμού Ελλήνων στο εξωτερικό δημιουργεί μια θετική προοπτική. Εάν μέρος των Ελλήνων αυτών επιστρέψει, αυτό θα δημιουργήσει ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία. Όμως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Εάν δεν αλλάξει ριζικά η προνομιακή προσέγγιση του δημοσίου τομέα τότε δεν πρόκειται να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίες στον ιδιωτικό τομέα ικανές να προσελκύσουν τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.  Κανείς δεν πρόκειται να φύγει από ένα αξιοκρατικό σύστημα για να επιστρέψει σε ένα περιβάλλον με διαταραγμένη σχέση απόδοσης και αμοιβής.…».

Ο κ. Μύρων Βελιγραδής, Senior Technical Consultant – Αναλυτής Προγραμματιστής «Αναλύουμε τους λόγους, τις επιπτώσεις, τις ευκαιρίες και πως φαντάζει το μέλλον μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Τι ισχύει για τη χώρα μας, αλλά και τι ισχύει για άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα μπορεί και θέλει να καταστεί από χώρα δότης σε χώρα δέκτης».

Η κα Ελένη Καβαλλιεράτου, Συνιδρύτρια της εταιρίας Agrologies, στην παρέμβασή της μέσω Skype ανέφερε «Μια οικογενειακή επιχείρηση, και μια StartUp, με βοήθησαν να παραμείνω στην Αθήνα. Ωστόσο, οι δυσκολίες που καλούνται να προσπεράσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, φέρνουν τόσο εμένα, όσο και ολόκληρη την ομάδα της Agrologies ένα βήμα πιο κοντά στην αναζήτηση ευκαιριών εκτός Ελλάδας».

Ο κ. Ευάγγελος Τάτσης, Δρ Καθηγητής, Chinese Academy of Sciences, Institute of Plant Physiology & Ecology, Σανγκάη Κίνα (Σύνδεση μέσω Skype) «… πολλοί Έλληνες έχουν επιλέξει την Κίνα για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Υπάρχουν ευκαιρίες, δίνονται δυνατότητες σε νέους ανθρώπους, σε Πανεπιστήμια, σε ερευνητικά ιδρύματα, σε εταιρίες αιχμής και νέων τεχνολογιών. Αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής, πολλοί μεταναστεύουμε εδώ διότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και αξιοποιούνται οι γνώσεις μας. Η Ελλάδα έχει έμψυχο δυναμικό, με εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσία, αλλά δεν υπάρχουν οι δυνατότητες αξιοποίησης. Σε αυτό πρέπει να εργαστούμε για να σταματήσει η φυγή μυαλών στο εξωτερικό και να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής, του επαναπατρισμού για πολλούς νέους που έφυγαν τα τελευταία χρόνια».    

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Αιμίλιος Παττακός, Επιχειρηματίας – Αντιπρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Χερσονήσου, ο κ. Άγγελος Μαθιουδάκης, Μαθηματικός – Πρόεδρος Ν.Ε.ΟΝΝΕΔ Ηρακλείου και η κα Μάνια Οικονομάκη, Περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Κρήτης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη και μέλη της Παράταξης, μέλη της ΟΝΝΕΔ, καθώς και  πλήθος κόσμου, ιδίως νέοι άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον τους και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook