Το όραμα της Κρήτης δεν μπορεί να βασίζεται στους υδρογονάνθρακες αλλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίστηκε σε εκδήλωση στα Χανιά

Πανελλήνιας εμβέλειας οικολογικές οργανώσεις όπως η Greenpeace και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οι  οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης μέσω του Παγκρήτιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» καθώς και η περιφερειακή κίνηση «Μια Κρήτη, Περιβάλλον- Άνθρωπος» τάσσονται κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετες στην προώθηση των εξορύξεων νότια της Κρήτης ανέλυσαν σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου σε πολυχώρο στα Χανιά. 

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Γιάννης Α. Φίλης, πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Αντώνης Ανηψητάκης, επικεφαλής «Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος» και ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Ο κ. Γιάννης Φίλης χαρακτήρισε ως ψευδαισθήσεις τα τεράστια οικονομικά οφέλη από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Όπως τόνισε η εξόρυξη έχει το κόστος της που είναι κυρίως η κλιματική αλλαγή με δραματικές επιπτώσεις. «Το κόστος αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος από τους υδρογονάνθρακές» ανέφερε ο κ. Φίλης επισημαίνοντας και τα εξής:

«Εάν θέλουμε να φροντίσουμε την χώρα μας, την οικονομία μας, το περιβάλλον μας και να τηρήσουμε την συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση για το κλίμα, πρέπει να εγκαταλειφτούν τα ορυκτά καύσιμα το ταχύτερο δυνατόν και να γίνει μια βαθμιαία και σωστή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της εκστρατείας της WWF για τους υδρογονάνθρακες κ. Δημήτρης Ιμπραήμ, επεσήμανε πως στην Κρήτη έχει παραχωρηθεί μια τεράστια έκταση που αγγίζει τα 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο το Βέλγιο) και η οποία είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και βαθειά θάλασσα.

Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα εγχείρημα που έχει εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία και ε΄ναι πολύ ακριβό. «Οι πιθανότητες ατυχήματος είναι εξαιρετικά υψηλές και ειδικά για την Κρήτη που εξαρτάται από την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, τον τουρισμό, την θαλάσσια ζωή, δεν μπορεί να έχει σαν όραμα την εξόρυξη των υδρογονανθράκων ως εργαλείο εξόδου από την κρίση», είπε ο κ. Ιμπραήμ χαρακτηρίζοντας ως «φουσκωμένα» τα οικονομικά οφέλη που αναφέρονται.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο Ηράκλειο, την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου στις 14.00 μ.μ., στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook