Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης ξέσπασε σήμερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με αφορμή τόσο τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, όσο και για τη συνάντηση του πρόεδρου της ΝΔ με τον Αρχιεπίσκοπο μία ημέρα πριν από το κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newpost.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την «ιερή συμφωνία». Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε καλό κλίμα και ήταν στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων των δύο ανδρών. 

Πηγές της ΝΔ τόνιζαν στο newpost.gr ότι «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση» για το θέμα της συμφωνίας κυβέρνησης – Εκκλησίας. Μάλιστα, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6», η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, δήλωσε πως η ΝΔ και προσωπικά ο πρόεδρος της δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο. 

Από την πλευρά της η Αρχιεπισκοπή διέψευσε τους υποτιθέμενους διαλόγους Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τη συνάντηση. «Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου. Σημειώνεται πάντως πως τους σχετικούς «διαλόγους» δεν επιβεβαιώνουν ούτε κύκλοι της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Τυχοδιωκτική η στάση της ΝΔ στη συμφωνία

Σχολιάζοντας τη συνάντηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «τυχοδιωκτική στάση» όσον αφορά στη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τον Θεό του. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα». 

«Ο αρχηγός της ΝΔ φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος! Τα ίδια είχε κάνει και με τον Ζάεφ, όπου του ζητούσε να κλείσει τη συμφωνία αργότερα, με τον ίδιο πρωθυπουργό», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και καταλήγει:

«Πέρα από τη γελοιότητα και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη,  δεν μπορεί να καταλάβει ότι κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και με τη στάση του επιβεβαιώνει κάθε μέρα πόσο λίγος είναι». 

Σπυράκη: Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε στην ανασφάλεια 10.000 κληρικούς

«Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε δέκα χιλιάδες κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας, μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί χώρος, ώστε η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα» δήλωσε η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6».

Όπως είπε η κυρία Σπυράκη, «η ΝΔ είπε δύο πράγματα εξ αρχής. Το πρώτο είναι ότι διαφωνεί, απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών,  το είπε και ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση μαζί της τους. Αλλά είναι σαφές, ότι δεν μπορούμε να οδηγήσουμε δέκα χιλιάδες κληρικούς σε καθεστώς ανασφάλειας, μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί χώρος, ώστε η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις προεκλογικού χαρακτήρα. Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν και τους κληρικούς , με τη μορφή της επιχορήγησης προς την εκκλησία, και ταυτόχρονα να πληρώσουν και τους επιπλέον υπαλλήλους ,που ετοιμάζονταν να προσλάβει η κυβέρνηση στη θέση των κληρικών. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει δεκτό από μας».

«Το δεύτερο βεβαίως είναι ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, άλλωστε εμείς ξεκινήσαμε το 2013 με την αξιοποίηση, την προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων, που ανήκουν στην εκκλησία και έχουν καθαρούς τίτλους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση, για ποιο λόγο αρχικά υπήρξε θετικό σχόλιο για τη συμφωνία από την ΝΔ, η κ. Σπυράκη απάντησε: «Μιλάτε για το πρώτο σχόλιο στο οποίο δεν υπήρχε πλήρης εικόνα, και σας επαναλαμβάνω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο το δημοσιονομικό κομμάτι και το κομμάτι της ανασφάλειας των κληρικών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook