Ο Δήμος Μυλοποτάμου ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων του οικισμού για την ανέγερση μνημείου τιμής των τοπικών ηρώων

Στο πλαίσιο σεμνής τελετής πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων στον Εξάντη του Δήμου Μυλοποτάμου. 

Πρόκειται για ένα μικρό χωριό της Δημοτικής Κοινότητας Μελιδονίου με σημαντική προσφορά στους αγώνες του έθνους, όπως όλα τα χωριά της Κρήτης. 

Ο Δήμος Μυλοποτάμου ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων του οικισμού για την ανέγερση μνημείου τιμής των τοπικών ηρώων, και η επίσημη εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων έγινε παρουσία των τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

Η τελετή έγινε από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Ηγούμενο της Ι.Μ. Αττάλης – Μπαλή π. Παρθένιο Καλυβιανάκη, εκπρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Ηγούμενο της Ι.Μ. Χαλέπας π. Πορφύριο Αουάντ.

Ομιλία για την συμβολή των κατοίκων του οικισμού Εξάντη στους αγώνες του Έθνους, πραγματοποιήθηκε από τον Αιδεσιμότατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Τσιρίτα, Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Κυπριανού του χωριού. 

Παρευρέθηκαν η Αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, Αντιδήμαρχοι του Μυλοποτάμου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, φορέων και συλλόγων. 

Μιλώντας για την σημασία του έργου, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου στο καλωσόρισμα του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι:

«Ο Εξάντης, όπως και κάθε ένα χωριό του Μυλοποτάμου, είχε τη δική του συμμετοχή και τους δικούς του ήρωες, που θυσίασαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Έτσι το μνημείο αυτό, έρχεται να αποτελέσει την ελάχιστη τιμή σε αυτούς που έφυγαν μαχόμενοι, για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά εκείνα, τα οποία όχι μόνο δεν μας χαρίστηκαν, αλλά οφείλουμε μέσα από την καθημερινή μας δράση να διαφυλάττουμε ως τα πιο πολύτιμα δώρα της ζωής προς εμάς.  

Αυτά τα μνημεία έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία για τον τόπο αλλά και για το χρόνο. 
Είναι η απόδειξη πράξεων ηρωικών που καταγράφηκαν στην ιστορία.
Είναι η μαρτυρία για την δράση ανδρών γενναίων, που πέρασαν στην αιωνιότητα για την αυτοθυσία τους.
Είναι το παρελθόν που γίνεται παρόν και απευθύνεται στο μέλλον.
Είναι η συνεχή υπενθύμιση του χρέους απέναντι στους εαυτούς μας, στην κοινωνία μας και στην πατρίδα μας.
Είναι η δέσμευση μας απέναντι στα διαχρονικά ιδανικά των Ελλήνων.

Χαιρόμαστε, λοιπόν, που παραδίδουμε αυτό το μνημείο στον Εξάντη και στο Μυλοπόταμο, που τιμούμε τους νεκρούς ήρωες και αυτού του χωριού που ανήκει στην μαρτυρική κοινότητα του Μελιδονίου, η οποία έχει ηρωικό παρελθόν και έχει πληρώσει με βαρύ φόρο αίματος την φιλοπατρία και την αγωνιστικότητα των κατοίκων της.» 

Φωτο: Αστορια Νίκος Δραγάσης Πέραμα

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook