Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα δίνει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πρόσθετες δυνατότητες ανάκτησης χρημάτων από φορολογικές και άλλες οφειλές.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στη φορολογική διοίκηση το άνοιγμα και τη δέσμευση του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Σήμερα οι θυρίδες έχουν μερικώς εξαιρεθεί από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, καθώς δεσμεύονται στην περίπτωση που νομικό ή φυσικό πρόσωπο έχει οφειλή που χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτη είσπραξης ή όταν βεβαιώνεται φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ.

Αυτό απαιτεί δικαστική απόφαση ή εισαγγελική παραγγελία. Οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν το όνομα κατόχου τραπεζικής θυρίδας στις φορολογικές αρχές, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της θυρίδας.

Ακριβής εικόνα για τις αξίες που έχουν μέσα οι 222.000 ενεργές θυρίδες στην Ελλάδα δεν υπάρχει, καθώς το περιεχόμενό τους καλύπτεται από το τραπεζικό απόρρητο.

Εκτιμήσεις από εκροές των καταθέσεων των τελευταίων ετών και από την αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις θυρίδων, δείχνουν ότι περίπου 5-7 δισ. ευρώ φυλάχθηκαν ή φυλάσσονται σε θυρίδες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook