Σαν σήμερα η απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη με ρουκέτες της 17 Νοέμβρη

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου του 1990, στις 9.20 το πρωί, στη Νέα Ερυθραία, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με εκτόξευση τριών ρουκετών. 

Ο Κρητικός επιχειρηματίας σώζεται εξαιτίας του θωρακισμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε και στη μη συντονισμένη πυροδότηση της βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο ΙΧ. 

Ο ίδιος στην κατάθεσή του, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στη δολοφονική επίθεση εναντίον του ενώ είχε πει ότι δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους επεχείρησε να τον σκοτώσει η «17N».

Επίθεση που θα είχε 15-20 νεκρούς

Τότε είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στους αστυνομικούς η χρησιμοποίηση τριών ρουκετών και μιας βόμβας, ενέργεια που κατά τις εκτιμήσεις τους «έδειχνε τη σιγουριά των μελών της 17Ν στο στήσιμο τέτοιων, μεγάλου ρίσκου, επιχειρήσεων». 

Μάλιστα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ιωάννης Βασιλειάδης κατηγόρησε τη 17Ν ότι ήθελε να προκαλέσει με την επίθεση αυτή 15-20 νεκρούς. 

Τι έγραψε ο τύπος

Έγινε για πρώτη φορά αναφορά στην οργάνωση και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των μελών της 17Ν, αφού μια τέτοια επίθεση – με τρεις ρουκέτες – στο κέντρο της Αθήνας δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν. 

Η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της την ομολογία του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος στην προανακριτική του κατάθεση παραδέχθηκε τη συμμετοχή του: «… Συμμετείχα στην ενέργεια εκτόξευσης τριών ρουκετών κατά του Βαρδινογιάννη, στην Εκάλη. Μαζί μου ήταν ο αδελφός μου ο Σάββας, ο “Λουκάς” (σ.σ.: Κουφοντίνας) και πιθανόν ο “Χάρης” (σ.σ.: Ηρακλής Κωστάρης). […] Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μπουτόν το πάτησε ή ο Σάββας ή ο “Λουκάς”». 

Δείτε το ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου στην ΕΡΤ για την απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook