Σημείο των καιρών οι αντίθετες απόψεις για το μέλλον. Πολίτες, ταγοί, ακόμα και η ακαδημαϊκή κοινότητα, που έχει τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση, διαιρούνται σε δύο κατηγορίες: Αυτούς που αδημονούν να «ζήσουν» το μέλλον και σε αυτούς που επιδιώκουν να το «ελέγξουν».

Στους πρώτους ανήκουν όσοι θαμπωμένοι από τις τεχνολογικές δυνατότητες σε όλα τα πεδία, από τον πρωτογενή τομέα έως τις υπηρεσίες διαμοιρασμού και από τις μεταφορές που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις έως τα απίστευτα ιατρικά επιτεύγματα, όλα αυτά δηλαδή που καθημερινά βελτιώνουν τις ζωές όλων μας.

Στους δεύτερους ανήκουν οι προσωρινά χαμένοι ή όσοι θεωρούν ότι θα χάσουν από τις εξελίξεις αυτές. Μπορεί τα δυο «στρατόπεδα» επιφανειακά να ταυτίζονται με τους θιασώτες και τους εχθρούς της παγκοσμιοποίησης, όμως δεν συμπίπτουν απόλυτα. Όπως και να χει, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και τίποτα πια δεν τα σταματά, εκτός αν καταργήσουμε την παγκόσμια και άμεση ενημέρωση που προσφέρει δωρεάν ο παγκόσμιος ιστός.

Μοναδική με άλλα λόγια, ελπίδα των αρνητών της παγκοσμιοποίησης είναι η «καταστροφή» του internet. Για τον απλό λόγο ότι αυτό ούτε οι ίδιοι δεν το ζητάνε (πως άλλωστε;) η προσαρμογή στις ήδη συντελούμενες και  επερχόμενες αλλαγές είναι μονόδρομος. Όπως είπε στην ομιλία του στο Singularity Summit Italy ο οικονομολόγος Αμίν Τουφάνι «το IQ (δείκτης ευφυΐας) πρέπει να αντικατασταθεί από το AQ (Adaptability Quotient – δείκτης προσαρμοστικότητας)». Ας μην ξεχνάμε βέβαιο πως ο πρώτος που έκανε ανάλογη διαπίστωση ήταν ο Κάρολος Δαρβίνος…

Το Singularity University είναι μια think-tank της Silicon Valley που προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων. Δημιουργήθηκε στο ερευνητικό πάρκο της NASA στην Καλιφόρνια και έκτοτε εκτός των προγραμμάτων της πραγματοποιεί και συνέδρια επικεντρωμένα σε «εκθετικά επιταχυνόμενες τεχνολογίες» και τον αντίκτυπό τους σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, η ιατρική και η μεταποίηση. Για πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το SingularityU Greece Summit, μια συνάντηση ατόμων παγκοσμίου φήμης στο είδος τους, που έδωσαν τη δική τους διάσταση των δυνατοτήτων της πατρίδας μας. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, συνιδρυτής του Singularity University ένας Έλληνας της διασποράς, ο Πέτερ Διαμαντής.

Ολόκληρη η φιλοσοφία της «εκθετικής εξέλιξης» στηρίζεται στην ελευθερία του ατόμου να ενεργήσει κατά μόνας ή σε ομάδες, να αντλήσει χρηματοδότηση και να εξελίξει τα ευρήματα του σε υπηρεσία ή προϊόν. Εδώ λοιπόν ανήκει και η επιλογή κάθε κράτους ξεχωριστά. Παρά τις επιμέρους διαφορές, ο δυτικός κόσμος τηρεί ίδια ή παρόμοια στάση, τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα για καλύτερα αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος. Οι παγκόσμιες εξελίξεις είναι μπροστά μας, τις γνωρίζουμε, τις βλέπουμε. Τελικά καλούμαστε να επιλέξουμε αν ακολουθήσουμε τις εξελίξεις, αν απλά συρθούμε από αυτές ή αν τις κοιτάμε από μακριά.   

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

www.polefl.gr

[email protected]       

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook