Οι Δαρβινικές Δευτέρες διεξάγονται για ένατη συνεχή χρονιά και είναι μια σειρά ομιλιών εκλαϊκευμένης επιστήμης και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Στη δεύτερη συνάντηση για το έτος 2018-2019 ομιλητής θα είναι ο Καθ. Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και ο τίτλος της ομιλίας του θα είναι «Εγκέφαλος on-a-chip, θεραπευτικές και βιοηθικές προκλήσεις».

Η ομιλία θα γίνει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, 7:00 μμ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με ελεύθερη είσοδο. 

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Δαρβινικών Δευτέρων είναι η συζήτηση που ακολουθεί την εισήγηση.

Η ιστοσελίδα με πληροφορίες και τις προηγούμενες ομιλίες είναι:  http://darwinianmondaysgr.weebly.com

Το θέμα της επόμενης Δαρβινικής Δευτέρας

Η φαρμακευτική αγωγή των εγκεφαλικών παθήσεων παρουσιάζει ιδιόρρυθμες δυσκολίες επειδή ο εγκέφαλος των πειραματόζωων, στα οποία δοκιμάζονται τα περισσότερα φάρμακα, αποτελούν ανεπαρκείς απεικονίσεις του ανθρώπινου εγκέφαλου. 

Επιπλέον η δοκιμή νέων φαρμάκων απ’ ευθείας στον ανθρώπινο εγκέφαλο προσκρούει σε πρακτικά και ηθικά προβλήματα. Παράλληλα, η συνεχής επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής συνοδεύεται από νευροεκφυλιστικές παθήσεις που απαιτούν τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων. 

Ο συνδυασμός της μοριακής ιατρικής, βιοπληροφορικής και νανοτεχνολογίας έρχεται να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Ο καθηγητής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Αχιλλέας Γραβάνης στην εισήγησή του με τον τίτλο «Εγκέφαλος on-a-chip, θεραπευτικές και βιοηθικές προκλήσεις» θα αναπτύξει τους δυο άξονες μιας επαναστατικής μεθόδου εν τω γενέσθαι. Ο πρώτος αφορά την ανάπτυξη τρισδιάστατων καλλιεργειών ανθρώπινου νευρικού ιστού σε ικριώματα από διάφορα υλικά που μιμούνται τη δομή του ζώντος ανθρώπινου εγκεφάλου και τα οποία θα αποτελέσουν τα νέα «πειραματόζωα» για την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ειδικά, αλλά και πολλών άλλων ασθενειών του ανθρώπου γενικότερα. 

Ο δεύτερος άξονας αφορά τα ηθικά προβλήματα που αναφύονται από τη εφαρμογή αυτών των μεθόδων, όπως η ανάπτυξη ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού εκτός του ανθρώπινου σώματος, οι μεταμοσχεύσεις εγκεφάλου και οι πιθανές επιπτώσεις στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και του ψυχικού κόσμου του ασθενούς. Θα ακολουθήσει εκτεταμένη συζήτηση. Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, 7μμ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, είσοδος ελεύθερη. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook