Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Hμερίδα με θέμα: «Παρουσίαση -και διανομή- του πρώτου τεύχους του παγκρήτιου περιοδικού «Τα Κρητικόπουλα» και ανά νομό των μαθητικών εντύπων της προηγούμενης  σχολικής χρονιάς», στο πνευματικό κέντρο Χανίων. 

Ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης», σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και σε συνεργασία με το Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών και την Ε.Λ.Μ.Ε. Νομού Χανίων , σας καλούν να συμμετάσχετε στην εναρκτήρια ημερίδα του 5ου  Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων (2018-2019) για μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.   

Πρόγραμμα Ημερίδας:

18-18.10:Σύντομοι χαιρετισμοί συνδιοργανωτών.

18.10-18.20: Ενημέρωση για τον 5ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων και παρουσίαση του εντύπου «Τα Κρητικόπουλα».

18.20-18.30: Γιώργος Πιτσιτάκης: «Από το Κρητικόπουλο (1935-36) στα Κρητικόπουλα».

18.30-20.00: Παρουσίαση των εντύπων από τα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή (ο χρόνος παρουσίασης του κάθε εντύπου θα είναι ανάλογος με τον αριθμό των συμμετοχών).

Θα διανεμηθεί, στα σχολεία και στους παρευρισκόμενους μαθητές, το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Τα Κρητικόπουλα» που θα περιέχει ιστορικά στοιχεία από τον νεανικό τύπο της Κρήτης κατά τον 20ο αιώνα και μια πλούσια ανθολογία τευχών και δημοσιογραφικών κειμένων των μαθητών από τα προηγούμενα σχολικά έτη. Το τεύχος έχει εκδοθεί με την επιμέλεια της ομάδας παραγωγής και την ευγενική χορηγία της «Γραφοτεχνικής Κρήτης».

Επίσης, θα παρουσιαστούν τα ήδη εκδοθέντα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά και ειδικές εκδόσεις) καθώς και κάθε άλλης μορφής σημαντική μαθητικο-δημοσιογραφική παραγωγή του προηγούμενου σχολικού έτους από τους εκπροσώπους των σχολείων που θα δηλώσουν συμμετοχή.

 Θεωρούμε ότι ο μαθητής πρέπει  να είναι ενεργός παραγωγός ενημέρωσης κι όχι παθητικός αποδέκτης πληροφοριών.

Στόχος των ημερίδων είναι η καλλιέργεια ενός μαθητικο-δημοσιογραφικού περιβάλλοντος μέσα από το οποίο θα προκύψουν οι νέες δημιουργίες του τρέχοντος σχολικού έτους.

Γενικότερη επιδίωξη του Συλλόγου είναι η συστηματική ανάδειξη και καταγραφή των μαθητικών εντύπων μέσα από την ετήσια έκδοση του περιοδικού «Τα Κρητικόπουλα» καθώς και η μόνιμη καταχώρισή τους σε ένα Κέντρο Νεανικής Δημοσιογραφίας Κρήτης στο εγγύς μέλλον.

Η ημερίδα αποτελεί την έναρξη του 5ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων για το περιεχόμενο και την προθεσμία του οποίου, θα ακολουθήσει αναλυτική επιστολή.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Σύλλογο Δασκάλων – Νηπιαγωγών (για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά) και στην Ε.Λ.Μ.Ε. Ν. Χανίων (για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια) ή στον Σύλλογο Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία».

Οργανωτικός υπεύθυνος: Γιώργος Δασκαλάκης τηλ: 6972-247002

e-mail: [email protected]