Τέταρτος χρόνος TEDxChania, μια διοργάνωση που έγινε θεσμός

Είναι πολυμαθής, πολυσχιδής, πολυεπίπεδος. Σαν ένας άλλος επιστημονικός, πολιτισμικός “πορθητής”, πολιορκεί το ένα γνωστικό πεδίο και όταν το κατακτήσει μεταπηδά στο επόμενο που ενδεχομένως ο ίδιος έχει δημιουργήσει εκ του μηδενός.

Είναι η απάντηση στον σύγχρονο άνθρωπο της εξειδίκευσης; Ίσως.

Εξάλλου ό,τι πιο ρηξικέλευθο και επαναστατικό έχει να μας δώσει η ιστορία προήλθε από τέτοιους ανθρώπους που η ευφυία τους δεν μπορούσε να περιοριστεί σε στεγανά.

Εν ολίγοις, δεν είναι ο άνθρωπος που ακολουθεί και σίγουρα δεν είναι ο άνθρωπος που παρακολουθεί. 

Αυτόν τον άνθρωπο, τον Homo Universalis, μας συστήνει το φετινό TEDxChania. 

Η διοργάνωση που πλέον έχει γίνει θεσμός, ανοίγει για τέταρτη χρονιά τις πύλες της στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Σε συνέντευξη τύπου ο  Επιμελητής του TEDxChania, Μανώλης Παπαδάκης, δίνει το στίγμα της φετινής θεματολογίας:

“Αύριο γίνεται το 4ο συνεχόμενο TEDxChania με κύριο θεματικό άξονα τον Homo Universalis, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τις ποιότητες του ανθρώπου της σημερινής εποχής που θα τον κάνουν να αναπτύξει τις πλευρές που δεν έχει ανακαλύψει ότι έχει ακόμα, ώστε να νοιώσει μια πιο γεμάτη και αισιόδοξη ζωή.

Αυτό που προσπαθούμε να επισημάνουμε είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο κοινωνικά και πολιτισμικά στο οποίο πλέον αρχίζει να αναιρείται αυτή η λογική που είχαμε ότι μπορούμε να μείνουμε πίσω στην τεχνολογική εξέλιξη, να είμαστε παρατηρητές. Δυστυχώς, δεν είναι πλέον θέμα επιλογής το αν θα ακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

Πάρα πολλά πράγματα γύρω μας αλλάζουν και καλούμαστε να τα καταλάβουμε αρχικά και να δούμε πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτό. Άρα ο Homo Universalis που εμείς θέλουμε να αναδείξουμε αύριο είναι ένας άνθρωπος φιλοπερίεργος, ισορροπεί τη λογική με το συναίσθημα και τη γνώση του ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στις εξελίξεις.”

Ποιος είναι όμως ο Homo Universalis; Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Κώτσογλου τον σκιαγραφεί:

“Το φετινό θέμα με ιντριγκάρει απίστευτα γιατί ψάχνοντας, θα βρούμε πολύ περισσότερο Homo Universalis στο παρελθόν παρά στο παρόν. Ο Homo Universalis είναι ο άνθρωπος ο οποίος αντί να ευχηθεί να έχει ένα πρόβλημα λιγότερο εύχεται να έχει μια δεξιότητα παραπάνω. Είναι ο άνθρωπος ο πολυσχιδής, δεν αρέσκεται στο να διαπιστώνει προβλήματα και να βάζει τοίχους, λύνει προβλήματα δημιουργώντας νέες δεξιότητες και κατά κάποιον τρόπο αυτή η ενέργεια του TEDx, μου θυμίζει τον Homo Universalis.

Από το γεγονός ότι Homo Universalis έχουν χριστεί στο παρελθόν ο Αριστοτέλης, ο Ερατοσθένης και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, δεν ξέρω κατά πόσο εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά θα έπρεπε να έχουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς, δηλαδή να βρίσκουμε λύσεις εκεί που οι άλλοι βλέπουν προβλήματα ή να ορθώνουμε τοίχους εκεί που οι άλλοι ζητούν λύσεις. Γι’ αυτό θα το παρακολουθήσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.”

Το TEDxChania αρχίζει αύριο το πρωί στις 10.00. Δείτε το πρόγραμμα

Χορηγός επικοινωνίας είναι το Flashnews.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook