«Άλλη εκπαίδευση για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού, δεν θα επιτρέψουμε» Α. Τσίπρας.

Συχνές είναι οι αναφορές από ετούτη εδώ τη στήλη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος η καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών και κίνητρο η πεποίθηση ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι απλή εκπαίδευση για την βελτίωση του ατόμου, αλλά επένδυση κόπου, χρόνου και χρήματος για το μέλλον του. Πρόκειται για την σημαντικότερη επένδυση του νεαρού ατόμου και συνήθως απορροφά μεγάλο μέρος του οικογενειακού εισοδήματος, ο υποβιβασμός της λοιπόν στο επίπεδο της «αυταξίας», λες και πρόκειται για γενική μόρφωση, είναι άτοπος, άδικος και αφάνταστα σκληρός για τις οικογένειες που στερήθηκαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και σήμερα τα βλέπουν είτε ξενιτεμένα, είτε άνεργα.

Η ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη για την ανομία που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια και την αλλαγή του άρθρου 16 που καθιστά την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα υπόθεση καθαρά κρατική, είναι ενδεικτική της μάχης οπισθοφυλακών που δίνει το σύστημα των κρατιστών στην πατρίδα μας. Το σύστημα που μιλά για περιουσία του λαού και εννοεί την δική τους τσέπη, ίσως γιατί και αυτοί «λαός» είναι… Η μάχη αυτή αν και χαμένη μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της χώρας μας, όπως ακριβώς το έχει πολλές φορές κάνει τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ιδιωτικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, λαϊκής βάσης, πείτε τα όπως θέλετε, εδώ και χρόνια. Θα μπορούσαμε να έχουμε κατ’ ελάχιστο πάνω από εκατό χιλιάδες ξένους φοιτητές, να φοιτούν στον τόπο των ονείρων τους. Για να καταλάβουμε την δυναμική, η Κύπρος με τέσσερα ιδιωτικά πανεπιστήμια είχε πέρυσι 21.000 ξένους φοιτητές. Κάντε τον πολλαπλασιασμό επί 15.000 € για διαμονή και δίδακτρα και θα καταλάβετε γιατί οι Κύπριοι, αφού πιστοποίησαν την ποιότητα σπουδών με τη δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έβαλαν στόχο να γίνουν περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης με τη στήριξη όλων, δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων…

Το καλύτερο βέβαια είναι ότι εμείς μπορεί να απαγορεύουμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αναγνωρίσαμε όμως τα κυπριακά ιδιωτικά ως ομότιμα των ελληνικών, τα πτυχία τους έχουν την ίδια αξία και δικαιώματα, με άλλα λόγια εμπιστευόμαστε τον ιδιώτη Κύπριο να εκπαιδεύσει τα παιδιά μας, όχι όμως τον Έλληνα. 

Η πρωθυπουργική «ανάλυση» για το «ασύμφορο» της ιδιωτικής επένδυσης στην εκπαίδευση αξίζει να μείνει στη μνήμη μας, καθώς εξηγεί με γλαφυρό τρόπο τις κακοδαιμονίες μας. Έχουμε μελέτες που δείχνουν, είπε ο πρωθυπουργός, ότι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα απαιτούσε αρχική επένδυση 50 εκ. ευρώ και θα έπρεπε να χρεώνει στους φοιτητές 10 χιλιάρικα ετήσια δίδακτρα, άρα μιλάμε είτε για φανταστικά σενάρια είτε για αρπαχτές. Μάλιστα. Φαντάζομαι πως η μελέτη έγινε από το ινστιτούτο της Φλωρεντίας όπως τότε, με τις τηλεοπτικές άδειες…

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

www.polefl.gr

[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook