Οι μετρήσεις που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας ενσωματώνουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει τα γεγονότα μετά το καλοκαίρι. Σε αυτά περιλαμβάνονται βέβαια το μέτωπο της κυβέρνησης με την εκκλησία, η μη περικοπή των συντάξεων, η σκανδαλολογία και βέβαια τα εθνικά θέματα. Το reader συνομίλησε με τρεις δημοσκόπους που το τελευταίο διάστημα διεξήγαγαν μετρήσεις, οι απόψεις των οποίων συγκλίνουν λίγο – πολύ στα εξής:

Πρώτον, η διαφορά παραμένει αυτή τη στιγμή παγιωμένη ανάμεσα στα δυο κόμματα, με το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας να φαίνεται σχεδόν αδύνατο να αντιστραφεί στο δρόμο προς τις κάλπες. Το άνοιγμα της ψαλίδας βέβαια και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι συνάρτηση πολλών άλλων παραγόντων. Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει ούτως ή άλλως ένα early peak από την εκλογή του Μητσοτάκη στην ηγεσία κι έχει συσπειρώσει σε ένα ποσοστό 80-85% τους ψηφοφόρους της, ενώ δεν φαίνεται να κερδίζει σημαντικές ροές ψηφοφόρων από άλλα κοινά. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλή στα επίπεδα του 50%, όλοι τους θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως θα αυξηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα φτάσει στα επίπεδα της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν επίσης βέβαιο πως μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που δεν θα επιστρέψουν στην προηγούμενή τους επιλογή, θα προτιμήσουν δηλαδή την αποχή, αντί να κάνουν κάποια άλλη επιλογή στην κάλπη.

Δεύτερον, η μη περικοπή των συντάξεων θεωρείται νίκη του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναφέρει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων πίσω στο ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως διότι η μη περικοπή δεν σημαίνει αύξηση, άρα δεν πρόκειται να φέρει και πραγματική αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών. Ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (στη δημοσκόπηση της Pulse/ΣΚΑΙ) δηλώνει πως η σκανδαλολογία επηρεάζει την ψήφο του, ενώ μόλις το 17% δείχνει να επηρεάζεται από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις στο δημόσιο.

Τρίτον, η σκανδαλολογία φαίνεται πως ευνοεί μια μικρή συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ κυρίως διότι για πρώτη φορά μετά από καιρό τα στελέχη του φάνηκαν ενωμένα κι έδειξαν πολιτικά αντανακλαστικά. Όλες οι μετρήσεις πάντως το δείχνουν να δίνει μάχη με τη Χρυσή Αυγή και όπως χαρακτηριστικά λέει δημοσκόπος, “η μάχη αυτή θα φτάσει μέχρι το βράδυ των εκλογών”.

Τέταρτον, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα μικρότερα κόμματα, αφού φαίνεται πως υπάρχει η πιθανότητα κανένα από αυτά (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες) να μην εκπροσωπηθεί στην επόμενη βουλή, αν και πολλοί εφιστούν την προσοχή στην “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου που, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και λόγω Μακεδονικού, σημειώνει αξιοσημείωτη απήχηση.   

Όλοι οι δημοσκόποι με τους οποίους συνομίλησε το reader επαναλαμβάνουν ότι τα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στις μετρήσεις αποτελούν στιγμιαία αντανάκλαση των διαθέσεων του εκλογικού σώματος τη δεδομένη χρονική στιγμή κι υπενθυμίζουν ότι ο δρόμος μέχρι τις εκλογές μπορεί να είναι ακόμη μακρύς και οι ανατροπές κάποιων επιμέρους στοιχείων πιθανές.

Ο Απόστολος Μαγγηριάδης είναι Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook