Δεκαπέντε ομιλητές, τέσσερα workshops, τέσσερα performances 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων πραγματοποιήθηκε σήμερα το TEDxChania, μια διοργάνωση που έχει γίνει πλέον θεσμός και έχει αγκαλιαστεί από τα Χανιά.

Δεκαπέντε ομιλητές με μια θεματολογία που άγγιξε ένα ευρύτατο φάσμα γνωστικού ενδιαφέροντος, καθήλωσαν το κοινό με τις προσεγγίσεις και τις παρουσιάσεις τους σε μια θεματική που αποπειράθηκε να αποδώσει τις πολλαπλές διαστάσεις του Homo Universalis.

Μεταξύ των πολλών ενδιαφέρουσων ομιλιών ήταν και αυτή για την τεχνητή νοημοσύνη που έδωσε ο  Μηχανικός Πληροφορικής, Κωνσταντίνος Γκρίτσης.

Ένας όρος που προκαλεί δέος για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ενέχει αλλά ταυτόχρονα και φόβο για το κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια αδιόρατη απειλή για την ανθρωπότητα.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκρίτσης:

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο και ο άνθρωπος στην ιστορία του έχει φτιάξει πολλές διαφορετικές κατηγορίες εργαλείων. Πολλές φορές τα χρησιμοποιεί για καλό, γι' αυτό και από την αρχή της ανθρώπινης κοινωνίας προοδεύουμε.

Μπορεί κάποιος στην Ελλάδα που πέρασε από την κρίση να αναρωτιέται για ποια πρόοδο μιλάμε; Πρέπει όμως να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε συνολικά τα πράγματα. Πράγματι ζήσαμε κάτι πολύ έντονο την περίοδο της κρίσης, όμως τα παγκόσμια μηνύματα είναι ελπιδοφόρα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προσπαθούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε για να ξεφύγουμε από τη μόλυνση του περιβάλλοντος παρουσιάζουν εκθετική αύξηση και στην υιοθέτησή τους αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Άρα είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα. Πρέπει λοιπόν σαν Ελλάδα να ανοίξουμε τα μάτια μας σε αυτό που έρχεται για να δούμε και πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση και πώς θα προοδεύσουμε. Έτσι η τεχνητή νοημοσύνη είτε θα γίνει φίλος μας αν προσπαθήσουμε να την ερμηνεύσουμε και να την κάνουμε κομμάτι της ανθρώπινης μοίρας ή αν κλείσουμε τα μάτια και την αφήσουμε επειδή είναι κάτι καινούργιο (μην ξεχνάμε ότι είναι το πρώτο εργαλείο που έχει τη δική του νόηση) ίσως οδηγηθούμε στα άσχημα σενάρια.»

 Κωνσταντίνος Γκρίτσης, Μηχανικός Πληροφορικής

Ποιές είναι όμως οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης; Τι μπορούμε να περιμένουμε και να δούμε στο μέλλον από αυτήν; Η απάντηση δεν είναι γνωστή ή για να το διατυπώσουμε καλύτερα δεν μπορούμε να φανταστούμε την απάντηση ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Γκρίτση.

«Εάν πριν 30 χρόνια κάποιος ο οποίος ασχολείτο τότε με τις πρώτες πειραματικές εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας τον ρωτούσατε τι μπορεί να δουμε στο μέλλον τεχνολογικά, θα σας απαντούσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει. Σήμερα όμως, ακόμη και ένα μικρό παιδί θεωρεί ότι ένα κινητό τηλέφωνο είναι προέκταση του εαυτού του.

Σε 20 χρόνια από τώρα αυτά τα οποία τώρα τα θεωρούμε μέλλον θα έχουνε γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας και όπως σήμερα θεωρούμε ότι είναι τετριμμένο να βάλεις σε ένα μπρίκι πάνω στο μάτι, έτσι σε 20 χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι παντού γύρω μας σε συσκευές που θα είναι ενσωματωμένες στα ρούχα μας, θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε».

Κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να τρέξει και η ίδια στο επιστημονικό και τεχνολογικό αυτό "ράλι" όταν παραμένει μέχρι σήμερα ουραγός με σπουδαία "μυαλά" να φεύγουν στο εξωτερικό, κάτι που έχει γίνει γνωστό ως brain drain;

Όπως ανέφερε ο κ. Γκρίτσης: «Μπορούμε να επιλέξουμε να ανακόψουμε το brain drain, να το ανατρέψουμε. Tο brain drain υφίσταται επειδή ακριβώς η Ελλάδα έχει μία προίκα από επιστήμονες. Η ελληνική οικογένεια εμμένει να θέλει να μορφώσει πάρα πολύ τα παιδιά της. Οι Έλληνες που έφυγαν είναι επειδή είναι καλά μυαλά, ας τους φέρουμε πίσω! Ταυτόχρονα η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, είμαστε σε μία ανεπτυγμένη περιοχή στην Ευρώπη, άρα θεωρώ ότι έχουμε και σημείο στο οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη αλλά και προίκα ώστε να επιταχύνουμε την κατάκτηση αυτής της ανάπτυξης». 

Το φετινό TEDxChania, περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τους εξής ομιλητές:

 • Ακύλας Αθανάσιος Ερευνητής Αστροφυσικός
 • Ξανθουδάκη Μαρία Director of Education. National Museum of Science and Technology Leonardo da Vinci
 • Γκρίτσης Κωνσταντίνος Information Technology Professional
 • Μακρυγιάννη Κατερίνα | Μακρυγιαννης Νίκος Σχεδιάστρια Κοσμημάτων | Επιχειρηματίας, κατασκευαστής κοσμημάτων
 • Σόμπολος Πάνος Δημοσιογράφος, Πρώην Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
 • Τσέβη Χριστίνα Εικονογράφος
 • Σπηλιώτης Θοδωρής Συγγραφέας. Management Coach
 • Ponomarov Oleksandr Youtuber
 • Αμμολοχίτης Διονύσης Ιδρυτής και CEO των εταιρειών Manifest Service και Manifest Security
 • Λιτσικάκης Δημήτρης Revolut Country Manager Greece
 • Δημαράκης Γιάννης Managing Partner, Scotwork Hellas
 • Σαββάκης Ευθύμης Δημοσιογράφος
 • Δανδουλάκης Αλέξανδρος Performance
 • Μουλουδάκη Ελευθερία Γενική Χειρουργός, υπεύθυνη τμήματος Χανίων των Γιατρών του Κόσμου
 • Κακολύρης Πέτρος Μεταμοσχευμένος Καρδιάς
 • Μαρή Στέλλα Ανάδοχος Μητέρα Παιδιού με ειδικές ανάγκες


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook