Σύμπραξη πολυτεχνείου Κρήτης και ΙΛΑΕΚ για την ανάδειξη πολιτισμικών θησαυρών στην Γαλλική σχολή

Την συγκεκριμένη ανακοίνωση έκανε ο πρύτανης του πολυτεχνείου Κρήτης, στα πλαίσια της επετειακής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια δράσης και προσφοράς της ΙΛΑΕΚ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο πνευματικό κέντρο. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ο Κώστας Μουτζούρης, πρόεδρος της  ΙΛΑΕΚ, ανέφερε ότι «σήμερα, γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της εταιρείας μας, σήμερα θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω 50 χρόνια, για να θυμηθούμε τους ανθρώπους που πήραν την πρωτοβουλία, να στηθεί η ΙΛΑΕΚ, να δούμε την προσφορά τους να τιμήσουμε την μνήμη τους, γιατί δύο είναι μόνο εν ζωή».

Από την πλευρά της η Ευγενία Παπαϊωάννου γραμματέας της ΙΛΑΕΚ, τόνισε ότι «σε αυτή τη διαδρομή των 50 ετών προβάλλει το έργο των αρχαιολόγων και τα ευρήματα των ανασκαφών σε μία σύγχρονη κοινωνία ενώ στηρίζει την εξειδικευμένη γνώση και την έρευνα».

Πολυτεχνείο Κρήτης, κληροδότημα Φραντζεσκάκη και Γαλλική σχολή

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, μίλησε για μία σημαντική σύμβαση που υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας αναφορικά με τις συλλογές που έχει στην κατοχή του το Πολυτεχνείο και πώς μπορεί να τις αναδείξει στην Γαλλική σχολή. «Το πολυτεχνείο Κρήτης, έχει στην κατοχή του το κληροδότημα Φραντζεσκάκη, μία σπουδαία λαογραφική συλλογή, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να την εκθέσουμε κάποια στιγμή, παράλληλα, είχαν γίνει παλαιότερες συζητήσεις και η λαογραφική συλλογή της ΙΛΑΕΚ, βρίσκεται στην Γαλλική σχολή. Το πρωί της Δευτέρας, υπέγραψα την σύμβαση με τον ειδικό μελετητή, που θα μελετήσει ακριβώς πώς πρέπει να εκτεθούν ακριβώς οι δύο αυτές οι συλλογές, στη Γαλλική σχολή και πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι χώροι για την συντήρηση τους. Ο χρόνος παράδοσης, της μελέτης είναι τρεις ή τέσσερις μήνες. Τέλος του χειμώνα αρχές της άνοιξης θα έχουμε στα χέρια μας την μελέτη αυτή και ξεκινάει ένας άλλος αγώνας, να βρούμε την χρηματοδότηση, για να την υλοποιήσουμε».

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook