Ξεκινά με επίκεντρο την Κρήτη ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια project παγκοσμίως – Αρχές του 2019 στη Βουλή η σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες και η προκήρυξη για τη μεγάλη διασύνδεση – Αντισταθμιστικά οφέλη ζητά η τοπική κοινωνία

Υπογράφτηκε σήμερα στο δημαρχείο Κισσάμου, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκη, του προέδρου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη, και στελεχών των εταιρειών που μετέχουν στην κοινοπραξία, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του υποθαλάσσιου  project στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Το έργο θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, καλύπτοντας με την ολοκλήρωση του, το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, ενώ σε συνδυασμό με το έργο για την διασύνδεση Κρήτης – Αττικής που θα προκηρυχτεί στις αρχές του 2019, τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Κρήτη και την μετατροπή της σε “πράσινο νησί”.

Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, είναι η μεγαλύτερη σε μήκος υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, συνολικού μήκους 176 χλμ, ενώ ταυτόχρονα ειναι και η βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με καλώδιο που θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος περίπου 1000 μέτρων.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκης,  ως η διασύνδεση των ρεκόρ, ενώ στον κορμό του έργου, υπάρχουν τα εξής υποέργα, τα οποία συμβασιοποιήθηκαν σήμερα:

  • Το πρώτο το δυτικό κύκλωμα, της υποβρύχιας διασύνδεσης και το υπόγειο καλώδιο, το νέο τερματικό σταθμό στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, ως το σημείο προσαιγιάλωσης στον κόλπο της Νεάπολης. Το έργο έχει ανατεθεί στη Fulgor, εταιρεία του ομίλου των “Ελληνικών Καλωδίων”
  • Το δεύτερο, περιλαμβάνει το ανατολικό κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης, το ανέλαβε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής καλωδίων στον κόσμο. 
  • Το τρίτο, είναι η υπόγεια γραμμή μεταφοράς. Το καλώδιο από το σημείο προσαιγιάλωσης του υποβρυχίου καλωδίου στον κόλπο της Κισσάμου ως τον υποσταθμό των Χανίων, το οποίο θα κατασκευαστεί από την εταιρεία “Ελληνικά Καλώδια”
  • Το τέταρτο, περιλαμβάνει τον νέο τερματικό σταθμό μετάβασης στην ανατολική Πελοπόννησο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων, το οποίο ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τη SIEMEMS

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για την Κρήτη, καθώς το έργο της μικρής διασύνδεσης θα καλύψει το 1/3 των αναγκών σε ενέργεια του νησιού, ενω με την υπογραφή της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που θα ακολουθήσει, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης ΑΠΕ και μετατροπής της Κρήτης σε ισχυρό “πράσινο νησί”

“Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη. Υπογράφεται η σύμβασή εκτέλεσης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη, το οποίο θα δώσει στην Κρήτη, από τους σταθμούς της Μεγαλόπολης, περίπου το 1/3 των αναγκών σε ενέργεια της Κρήτης και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει δυνατότητες στο νησί,  να απομειώσει τη λειτουργία των σταθμών που παράγουν με πετρέλαιο, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς μετά το 2020 πρέπει να αποσυρθούν με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα δημιουργήσει και προϋποθέσεις ανάπτυξης σταδιακά τον ΑΠΕ και μετατροπής της Κρήτης σε ένα ισχυρό πράσινο νησί”

Ο κ. Σταθάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός οτι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και δεν θα υπάρξει κίνδυνος από την απόσυρση των ατμοηλεκτρικών σταθμών στο νησί, τονίζοντας οτι τόσο οι ρήτρες της σύμβασης είναι πολύ αυστηρές όσο όμως και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία για να φέρουν σε πέρας ένα τόσο απαιτητικό έργο. Η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, θα προκηρυχθεί πρόσθεσε το πρώτο τρίμηνο του 2019 ενώ στο Υπουργείο εξετάζονται δυο – τρια διαφορετικά σενάρια για το μεταβατικό στάδιο ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού.

“Εμείς προχωράμε κανονικά στη μεγάλη διασύνδεση με βάση το πρόγραμμα που έχει βγάλει η ΡΑΕ και η ΑΡΙΑΔΝΗ. Μέχρι 10 Δεκεμβρίου θα οριστικοποιηθεί η μετοχική σύνθεση της “ΑΡΙΑΔΝΗ”, στην οποία έχει την επιλογή με 39% να συμμετέχει ο EuroAsia. Σε κάθε περίπτωση η ΑΡΙΑΔΝΗ θα προχωρήσει. Υπολογίζουμε οτι με βάση τους προγραμματισμούς που έχουμε, το έργο της μεγάλης διασύνδεσης θα είναι έτοιμο για προκήρυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αμέσως δηλαδή θα προκηρυχθεί, γιατί έχουν τελειώσει και περιβαλλοντικές μελέτες. Στο ενδιάμεσο διάστημα, επειδή η μεγάλη διασύνδεση σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα ετοιμαστεί το 2022-2023, θα έχουμε ένα ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δύο ετών,  οι προτάσεις της ΡΑΕ τις συζητάμε στο υπουργείο. Υπάρχουν δυο τρια σενάρια για το ενδιάμεσο διάστημα των δυο χρόνων, θα επιλεγεί ένα από αυτά και δεν θα υπάρχει θέμα ενεργειακής επάρκειας στο νησί.”

Αρχές του 2019 στη Βουλή οι συμβάσεις για υδρογονάνθρακες

Αναφερθείς για το πότε θα επικυρωθούν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης ο κ. Σταθάκης σημείωσε οτι και αυτές θα γίνουν στις αρχές του 2019.

“Η σύμβαση για την Κρήτη και του Ιονίου θα έρθουν στην Βουλή Ιανουάριο ή Φεβρουάριο για επικύρωση και τελειώνουμε με το κεφάλαιο των υδρογονανθράκων που θα μπουν στη φάση υλοποίησης των συμβάσεων.

Οφέλη της διασύνδεσης για καταναλωτές

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε οτι “τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι τεράστια. Η Κρήτη κοστίζει 450 εκατομμύρια το χρόνο σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές ρεύματος. Αυτά τα ποσά θα αποκλιμακωθούν ραγδαία με την ολοκλήρωση του έργου το 2020 και το ενεργειακό μέλλον του νησιού πλέον μπαίνει σε μια καινούρια διάσταση καθώς θα είναι ένα διασυνδεδεμένο νησί με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας… Η εξοικονόμηση θα αγγίζει το 10% της τιμής του ρεύματος που δαπανούν οι έλληνες πολίτες για τα νησιά.

Ο Μάνος Μανουσάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο, τη μεγαλύτερη διασύνδεση τέτοιου είδους στον πλανήτη, που θα καλύψει σε πρώτο βαθμό τις ανάγκες ενεργειακής επάρκειας του νησιού και στη συνέχεια θα έρθει η δεύτερη φάση με τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης ούτως ώστε η Κρήτη να είναι πλέον απολύτως ενεργειακά ασφαλής.

“Θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο μέχρι τα μέσα 2020 και στη συνέχεια μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με το ανανεωμένο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ, θα έχουμε ολοκληρώσει και τη διασύνδεση Αττικής –  Κρήτης τους ώστε να υπάρχει απόλυτη ενεργειακή ασφάλεια για το νησί

Η προκήρυξη της μεγάλης διασύνδεσης πρόσθεσε “θα γίνει σίγουρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019,  ώστε να έχουμε ολοκληρώσει το έργο έγκαιρα, ενώ όσον αφορά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ του 2020 -2022 όπου θα θα υπάρξει διακοπή των μονάδων παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε οτι διασφαλίζοντας “την διενέργεια των έργων, δίνουμε κάθε κίνητρο στην Κομισιόν να δώσει τη μικρή απαραίτητη παράταση που χρειάζεται ώστε η Κρήτη να είναι ασφαλής στο μεταβατικό διάστημα που θα είναι πολύ μικρό”

Ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, σε δήλωσή του, έδωσε ένα διαφορετικό τόνο στο πανηγυρικό κλίμα της σημερινής ημέρας, σημειώνοντας οτι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας ενώ ταυτόχρονα να οριστούν τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα διατεθούν στις τοπικές κοινωνίες, στο δήμο Πλατανιά και το δήμο Κισσάμου

“Ο κόλπος της Κισσάμου ετοιμάζεται να υποδεχτεί το μεγάλο έργο διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Ως τοπική κοινωνία και δήμος είμαστε σύμφωνοι, παρόλα αυτά επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις οτι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Επειδή, το ανατολικό τμήμα του κόλπου της Κισσάμου ανήκει στο δήμο Πλατανιά, δεν θέλουμε να μπούμε σε μια διαδικασία το πως και ποιός πρέπει να οφεληθεί. Τα αντισταθμιστικά οφέλη πρέπει να είναι από κοινού και επι δυο για τους δύο δήμους. Το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί ποιο θα είναι το ποσοστό που θα διατίθενται προς όφελος των δύο δήμων.

Στην σύντομη εκδήλωση που προηγήθηκε της υπογραφής της σύμβασης, χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Κισσάμου, ο δήμαρχος Πλατανιά, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νικος Καλογερής, ο Υπ.Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook