Πριν από λίγες ημέρες, κατά την τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Sheffield, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρης προέτρεψε φοιτητές και αποφοίτους που τον παρακολουθούσαν «να μην σταματήσουν ποτέ να ονειρεύονται».

Παρουσία της Βρετανίδας πρέσβειρας τόνισε στους νέους ανθρώπους που τον άκουγαν «ότι η βασική αρχή στην περιπετειώδη ζωή του είναι η αλήθεια, παρότι μερικές φορές ήταν επίπονο να πει την αλήθεια σε άλλους». Ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, να ακούς από έναν άνθρωπο που διέλυσε και ξανάφτιαξε τη ζωή του κάμποσες φορές αυτά τα λόγια, σε αυτή τη συγκυρία, αποτελεί για τα παιδιά αυτά ένα ισχυρό κίνητρο να μην παραδοθούν στην μελαγχολία της πατρίδας, να μην πτοηθούν από τις απορρίψεις, να ψάξουν για λύσεις…

Ο Γιάννης Μπουτάρης έφερε άνεμο δροσιάς και φρέσκων ιδεών σε έναν τόπο που η έννοια «νέα ιδέα» δεν υπήρχε. Ανέλαβε έναν δήμο καταχρεωμένο (η άρνηση παράδοσης του νέου δημαρχιακού μεγάρου από τον εργολάβο για χρέη του δήμου δεν πρέπει να έχει προηγούμενο), σε μια πόλη που για τα πάντα κατηγορούσε την… Αθήνα. Ανέλαβε μάλιστα στη χειρότερη δυνατή περίοδο, στην έναρξη της οικονομική κρίσης, τότε που το κράτος μείωσε τις έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις.

Χωρίς μεμψιμοιρίες «όργωσε» την περιοχή, «άνοιξε» την πόλη, έφερε επισκέπτες από παντού. Οργάνωσε και αναδιέταξε τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να προσφέρει στους δημότες του καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες χωρίς να «αποφεύγει» τις συγκρούσεις προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Σήμερα η Θεσσαλονίκη κοιτά τον κόσμο με περισσότερη αισιοδοξία από την εποχή που ανέλαβε τον δήμο ο κ. Μπουτάρης. Αν και πολλοί στέκονται στην αθυροστομία και τον αυθορμητισμό του, που συχνά τον έβαζε στο στόχαστρο, η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη «κέρδισε» από τον Μπουτάρη, οι θητείες του, είναι βέβαιο θα αποτελούν μέτρο σύγκρισης.

Τα αίτια της αποχώρησης του άγνωστα, τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου εντάσσονται στα της αστικής ευγενείας. Η πραγματικότητα είναι πως όντας δύσκολος χαρακτήρας, με τον Κλεισθένη και το χάος που θα φέρει, αφού οι περισσότεροι Δήμαρχοι δεν θα ελέγχουν πάνω από το 30 – 35% των δημοτικών τους συμβουλίων, η διακυβέρνηση του δήμου με τα δικά του κριτήρια θα ήταν δυσχερής. 

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο η υποστήριξη που έλαβε εκ πρωθυπουργικών χειλέων. Βλέπετε η «υποστήριξη» δεν είναι τζάμπα, υπάρχει αντίτιμο, σύμβουλοι που πρέπει να στηριχθούν, να εκλεγούν, να αξιοποιηθούν. Εκεί πιστεύω πως βρέθηκε το μεγαλύτερο εμπόδιο, καθώς η «στήριξη», πιθανόν και μόνο η συνύπαρξη, θα λειτουργούσε διασπαστικά στη δημοτική του παράταξη «Πρωτοβουλία». Ανάλογα «προβλήματα» έχουν και άλλοι δήμαρχοι που λόγω της ένδειας στελεχών θέλει να «στηρίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ για να παριστάνει το βράδυ των εκλογών πως κέρδισε τους δήμους. Ένας από αυτούς είναι και ο δικός μας…  

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

www.polefl.gr
[email protected]  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook