Στα ανοιχτά του Μάλεμε στο κόλπο των Χανίων η τελική φάση της μεγάλης κοινής αεροναυτικής άσκησης – Απο φρεγάτα θα την παρακολουθήσουν οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Με αιχμή του δόρατος τον Ναύσταθμο Κρήτης, πραγματοποιείται η άσκηση “Μέδουσα 7”. Η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 23 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του μήνα.

Σήμερα ξεκινά η τελική φάση της μεγάλης αυτής αεροναυτικής άσκησης την οποία θα παρακολουθήσουν μέσα από φρεγάτα οι Υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζάκι.

Και οι τρεις από το αεροδρόμιο Χανίων με ελικόπτερο θα μεταφερθούν σε φρεγάτα στον κόλπο των Χανίων, ανοιχτά του Μάλεμε προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης.

Υπ. Άμυνας Αιγύπτου, Ελλάδος Κύπρου στην άσκηση Μέδουσα 6

Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά θα αναχωρήσουν από τα Χανιά, ενώ με το πέρας της άσκησης θα πραγματοποιηθεί το 4ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. 

Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν και θα συντονιστούν κοινές δράσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος από τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, στην παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ και Επιτελών των δύο χωρών.

Στην άσκηση συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα από Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο. Ήδη μάλιστα στα ανοιχτά των Χανίων έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολεμικά πλοία

Οι Ελληνικές ΕΔ συμμετέχουν με:

-3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα. 
-1 Υποβρύχιο.
-2 Πυραυλακάτους.
-1 Αρματαγωγό. 
-8 Αεροσκάφη F-16.
-1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.
-1 Ελικόπτερο SUPER PUMA.
-3 Ελικόπτερα CHINOOK.
-4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64.
-2 Διμοιρίες Πεζοναυτών.
-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Κυπριακές ΕΔ με:

-1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης.
-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ με:

-1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS).
-1 Φρεγάτα.
-1 Υποβρύχιο.
-2 Πυραυλακάτους.
-6 Αεροσκάφη F-16.-
1 Αεροσκάφος Ε2-C.
-Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Μεγάλο ενδιαφέρον από τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης 

Το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων αιγυπτιακών ΜΜΕ έχει προσελκύσει η κοινή στρατιωτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 7» που πραγματοποιούν η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, από τις 23 έως τις 30 Νοεμβρίου, δυτικά της Κρήτης.

Η «Αλ Αχράμ», στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της επισημαίνει ότι «ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Αιγύπτου έφτασαν στην Ελλάδα το Σάββατο για να συμμετάσχουν στη κοινή στρατιωτική, εκπαιδευτική επιχείρηση «ΜΕΔΟΥΔΑ 7», η οποία θα διεξαχθεί δυτικά της Κρήτης». Αντίστοιχα ρεπορτάζ φιλοξενούν οι εφημερίδες «Egypt Today», «Egypt Independent» και «Misr El Youm».

Σε επίσημη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Tamer El-Refaie, αναφέρει ότι «οι κοινές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και τη διαχείριση κοινών ναυτικών και αεροπορικών επιχειρήσεων, τη θαλάσσια παρακολούθηση, τον εντοπισμό υποβρυχίων, τη διασφάλιση πετρελαϊκών πλατφορμών και ζωτικών στόχων στη θάλασσα, καθώς επίσης τον έλεγχο και την επιθεώρηση ύποπτων πλοίων καθώς και διαδικασίες έρευνας και διάσωσης».

Σε όλα τα ρεπορτάζ, επισημαίνεται επίσης ότι τη «ΜΕΔΟΥΣΑ 7» παρακολουθούν σπουδαστές των αιγυπτιακών στρατιωτικών σχολών. Όλα τα ρεπορτάζ συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό και μεταφέρουν το ξεκάθαρο μήνυμα της όλο και μεγαλύτερης σύσφιγξης των σχέσεων Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδος, στον στρατιωτικό τομέα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook