Επιδείνωση του καιρού - Η πρόγνωση για την Κρήτη από τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα

Συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη να επικρατεί η πρώτη φάση του άστατου καιρού στην Κρήτη, λόγω του Βαρομετρικού χαμηλού το οποίο ξεκίνησε να μας επηρεάζει από την Κυριακή το βράδυ. Αναμένονται λοιπόν και σήμερα βροχές κατά τόπους ενώ στις επόμενες ώρες θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες, κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές.

Πρόσκαιρες βροχοπτώσεις όμως θα σημειωθούν και ανατολικότερα πιθανά όμως μικρότερης έντασης. Συνεχίζουν και οι Νότιοι – Νοτιοδυτικοί άνεμοι να πνέουν σε περιοχές της Κρήτης, καθώς και στα πελάγη, με την ένταση τους να φθάνει στα 4 – 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία διατηρείται σε καλά και υψηλά σχετικά επίπεδα με την μέγιστη τιμή της να κορυφώνεται έως και τους 21 °C.

Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον αλλά και πολύ προσοχή απαιτεί η δεύτερη φάση αυτής της κακοκαιρίας η οποία φαίνεται να ξεκινάει από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, αρχικά από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και πολύ γρήγορα θα επεκταθεί και ανατολικότερα, επηρεάζοντας σταδιακά ολόκληρη την Κρήτη. Κατά την δεύτερη αυτή φάση το Βαρομετρικό χαμηλό κινείται από την Τετάρτη το βράδυ αργά ανατολικά, προς την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή ένα Βαρομετρικό Υψηλό κατέρχεται πολύ γρήγορα από τα Βόρεια συνοδευόμενο από μία ψυχρότερη αέρια μάζα και αποκαθιστώντας στο Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη ένα πολύ Ισχυρό Βόρειο ρεύμα.

Λόγω της σύγκρουσης αυτών των συστημάτων, αρχικά στα δυτικά τμήματα του νησιού, αναμένονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις καθώς και έντονες καταιγίδες από το πρωί της Πέμπτης στις δυτικές περιοχές του νησιού. Η ζώνη αυτή της έντασης του καιρού θα έχει κάποια διάρκεια και ανάλογα με την απομάκρυνση του Βαρομετρικού χαμηλού θα κινηθεί σταδιακά και ανατολικότερα. Στη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων κατά τόπους καιρικών φαινομένων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι Βόρειοι ενισχυμένοι άνεμοι θα ξεκινήσουν και αυτοί από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης να επηρεάζουν αρχικά τις δυτικές περιοχές και στη συνέχεια θα επικρατήσουν σε ολόκληρη την Κρήτη, καθώς και στο Αιγαίο. Η ένταση τους θα φθάνει στα 6 – 7, τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ (οι μέγιστες ριπές θα ξεπερνούν και τα 9 Μποφώρ). Λόγω των πολύ Ισχυρών Βόρειων ανέμων αναμένεται να σχηματισθεί υψηλός κυματισμός στις βόρειες παράκτιες ζώνες της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και η πτώση αυτή αναμένεται να γίνει περισσότερο αισθητή την Παρασκευή. Λόγω της ψυχρής εισβολής θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά με ένα μέσο υψόμετρο περίπου τα 1300 μέτρα, χωρίς όμως να αποκλείεται χιόνι ή και χιονόνερο να εμφανισθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Ο καιρός του Βορείου αυτού ρεύματος με βροχές, κατά τόπους στα βόρεια τμήματα του νησιού ισχυρές, με τους ισχυρούς Βοριάδες και τον υψηλό κυματισμό στα βόρεια παράκτια τμήματα του νησιού θα διατηρηθεί και την Παρασκευή. Αισθητή βέβαια θα γίνει και η πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στην ενδοχώρα και στις ορεινές ζώνες.

Από την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται σταδιακή ύφεση του καιρού και εξασθένηση των Βοριάδων αναμένοντας βελτιωμένο τον καιρό το Σάββατο με λίγες μόνο νεφώσεις στα ορεινά, ενώ οι Βόρειοι άνεμοι θα υποχωρήσουν σε εντάσεις 3 – 4 Μποφώρ και σταδιακά θα υποχωρήσει και ο υψηλός κυματισμός. Η θερμοκρασία όμως θα είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα για τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc
www.meteocrete.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook