Χωρίς σκιά και προστασία απο τον καιρό πάνω από τα μισά τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων  –  Διευκρινήσεις Δημάρχου Χανίων για την απόφαση του ΚΑΣ

Ως «δώρον – άδωρον» μοιάζει η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που αποδέχτηκε την πρόταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων για την παραχώρηση 4.550 τετραγωνικών μέτρων από την χερσαία ζώνη του λιμένα στα καταστήματα, από την στιγμή που τα 2.600 τμ, δηλαδή τα μισά, θα είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και στις πάσης φύσεως καιρικές συνθήκες.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ειδικά το καλοκαίρι αλλά και όχι μόνο – λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας ή της κακοκαιρίας – οι καταστηματάρχες δεν θα μπορούν να εκμεταλλευθούν το σύνολο της έκτασης που υποτίθεται πως τους παραχωρείται αλλά μόνο την μισή.

Πάντως σήμερα στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας έκανε λόγο για επιτυχία της δημοτικής αρχής καθώς μπαίνουν κανόνες στο ενετικό λιμάνι.

«Στην συνεδρίαση του ΚΑΣ, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες μου επιτύχαμε την έγκριση της πρότασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την παραχώρηση της έκτασης κοινόχρηστου χώρου στο παραλιακό μέτωπο του ενετικού λιμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είχαν την άποψη πως έπρεπε να απορριφθεί η πρόταση του δήμου Χανίων για συνολική έκταση 4.550 τ.μ. εκ των οποίων τα 3.100 τ.μ. να είναι υπό σκιά και πως έπρεπε να εφαρμοστεί η μελέτη των Ρωμανού – Καλογήρου του 2006 που προβλέπει συνολικά 2.600 τ.μ.

Τελικά το ΚΑΣ αποφάσισε να εγκρίνει τα 4.550 τ.μ. αλλά να απορρίψει τα 3.100 τ.μ. υπό σκιά και ο συνολικός χώρος με τέντες ή ομπρέλες να είναι συνολικά 2.600 τ.μ.

“Η πρότασή μας αποτελεί τη χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο υπερβολές, την υπερβολική σημερινή κατάληψη και την εγκεκριμένη πολύ περιοριστική του 2006”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων

Τα επόμενα βήματα θα είναι η έγκριση της απόφασης του ΚΑΣ από την Υπουργό Πολιτισμού, ενώ στις αρχές του νέου έτους θα κατατεθεί στο ΚΑΣ και η μελέτη για τα σκιάδια που θα πρέπει να είναι ενιαία για όλα τα καταστήματα.

Όπως είπε ο κ. Βάμβουκας η μελέτη θα πρέπει να τροποποιηθεί στα 2.600 τ.μ. σκιασμένου χώρου που αποφάσισε το ΚΑΣ, ενώ ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ανακοίνωσε πως θα εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου την μείωση των τελών που πληρώνουν οι καταστηματάρχες στο Ταμείο έως και 70% για όσους σπεύσουν να εφαρμόσουν τα όσα ορίζει η μελέτη για τα σκιάδια.

«Στόχος μας είναι οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τις κατασκευές τους το 2019 στην εγκεκριμένη μελέτη, να αλλάξει όψη και να αναδειχθεί στολίδι του τόπου μας, το Ενετικό λιμάνι, προς όφελος όλων» είπε ο κ. Βάμβουκας

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook