Ομόφωνα αποδεκτή έκανε η Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.) της ΚΕΔΕ την πρόταση του Δημάρχου Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη για μετατροπή του ισχύοντα φόρου διαμονής  – ο οποίος καθιερώθηκε 1.1.2018 με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 – σε τέλος διανυκτέρευσης, αποδιδόμενο στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού της χώρας.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στην τακτική συνεδρίαση της Ο.Ε. της ΚΕΔΕ, η οποία έγινε τη Δευτέρα 26/11/2018 στην Αθήνα, επισήμανε ότι «ο εν λόγω φόρος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών (μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την εστίαση, αλλά και την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου) ενώ παράλληλα στερείται ανταποδοτικότητας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες τουριστικές χώρες της Ευρώπης, όπου ο αντίστοιχος φόρος έχει τη μορφή τέλους, με τοπικό χαρακτήρα και ανταποδοτικά χαρακτηριστικά». 

Προκειμένου να αρθεί αυτή η οριζόντια φορολόγηση,η οποία μάλιστα δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα,  ο κ. Μαλανδράκης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μετατροπή του ως άνω φόρου σε τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο θα αποδίδεται στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. της χώρας σε ετήσια βάση και με γνώμονα ότι οι Δήμοι έχουν την κύρια ευθύνη για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του τομέα του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο (καθαριότητα, συντήρηση υποδομών, τουριστική προβολή, κλπ), ενώ ταυτόχρονα είναι αυτοί που δέχονται την «όχληση» από τις δραστηριότητες  του. 

Παράλληλα, πρότεινε «το εν λόγω τέλος να αποδίδεται σε ειδικό κωδικό του δημοτικού προϋπολογισμού με τίτλο «Τέλος Τουρισμού» και να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 25 παρ. 14 του Ν. 1828/1989, προοριζόμενο να καλύψει την αντιμετώπιση δαπανών για τουριστικές υπηρεσίες ή έργα στην περιοχή του κάθε Δήμου, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών αυτής». Επιπλέον, προσέθεσε ότι «ποσοστό αυτού δύναται να αναδιανέμεται, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολουθείται  για το ΤΑΠ έτσι ώστε να επιτευχθεί η συμμετοχή από την είσπραξη του Τέλους Τουρισμού σε όλους τους Δήμους της χώρας».

Η εισήγηση του Δημάρχου Πλατανιά έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη της Ο.Ε. και πλέον θα υπάρξει αντίστοιχη εισήγηση-πρόταση της ΚΕΔΕ προς την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο επικείμενο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στην Αθήνα, από τις 3-5 Δεκέμβριου με κοινή εισήγηση των Επιτροπών Οικονομικών και Τουρισμού, όπως συμφωνήθηκε μετά από σχετική επικοινωνία που έγινε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού και Δήμαρχο Μήλου κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook