Το 2019,το Ίδρυμα Ελ.Βενιζέλος στο Βελιγράδι με παράρτημα και στο Παρίσι με σημαντικές εκδηλώσεις – Συγκίνηση στη επετειακή εκδήλωση με αφορμή την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Σε πανηγυρικό κλίμα, χωρίς να στερείται έντονης συγκίνησης που προκάλεσαν οι αναφορές στην προσωπικότητα και σε ιστορικά γεγονότα που σφράγισε με την παρουσία του ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η επετειακή εκδηλωση, με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, για την αναγόρευση ευεργετών και εταίρων του Ιδρύματος “Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Η εκδήλωση, παρουσία της τοπικής πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας και εκπροσώπων φορέων, ξεκίνησε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που προβλήθηκε για πρώτη φορά πριν από 15 ημέρες στο Σίδνει και την Μελβούρνη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του Ιδρύματος, ενώ έκλεισε με τον ίδιο, ιστορικό τόνο, μέσα από την προβολή ενός “Οδοιπορικού στους τόπους και τις μνήμες” αλλά και ένα δρώμενο από την μουσικοθεατρική ομάδα passe-partout.

Ακολούθησε η αναγόρευση του Θεόδωρου Βενιάμη, προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, και της Οικογένειας του Δημητρίου Γελασάκη (της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας στα Χανιά) σε μεγάλους ευεργέτες του Ιδρύματος, για τη συνεισφορά τους στο Ίδρυμα καθώς και η αναγόρευση κατά σειρά, σε εταίρους του Ιδρύματος των Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Συλλόγου Κρητών Αργυρούπολης «Η Κρήτη» και των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου, της τηλεοπτικής εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου». 

Στους αναγορεύσαντες ευεργέτες του Ιδρύματος, εκτός από την απονομή των αναμνηστικών μεταλλίων και του διπλώματος, δωρήθηκαν και δύο πένες, αντίγραφα της πένας με την οποία είχε υπογράψει ο Ελευθέριος Βενιζέλος την Συνθήκη των Σεβρών.

(ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, στην αναγόρευση του ως ευεργέτης του ιδρύματος)

(η αναγόρευση της οικογένειας Δ. Γελασάκη ως ευεργετών του Ιδρύματος)

(η αναγόρευση σε εταίρου του Δήμου Αργυρούπολης, παρόντος του δημάρχου Αργυρούπολης)

(από την αναγόρευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυρούπολης)

(από την αναγόρευση των Χρίστου Βασιλόπουλου και Δημήτρη Πετρόπουλου, της τηλεοπτικής εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου»)

Το 2019 το Ίδρυμα Ελ.Βενιζέλος στο Βελιγράδι με παράρτημα και το Παρίσι με σημαντικές εκδηλώσεις

Της εκδήλωσης, είχε προηγηθεί η καθιερωμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, όπου έγινε ένας γενικός απολογισμός του έργου του Ιδρύματος για το 2018 αλλά και ο προγραμματισμός για το 2019.

Ο Νίκος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Ελ Βενιζέλος, επεσήμανε οτι οι δράσεις του Ιδρύματος ξεπερνούν τα όρια της χώρας και πλέον η διεθνής αναγνώριση είναι δεδομένη.  Όπως ανακοίνωσε,  το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία σημαντικές εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Διάσκεψη της Ειρήνης στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να έρθει σε επαφή το παρισινό κοινό με την ιστορική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Παράλληλα, όπως τόνισε, η διεθνής απήχηση του Ιδρύματος αποκαλύφθηκε και κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης αντιπροσωπείας του, στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη και στο Σίδνει, όπου έτυχε εγκάρδιας υποδοχής ως έκφραση αγάπης και θαυμασμού προς το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο κ. Παπαδάκης ανακοίνωσε επίσης, οτι οι εργασίες για την ίδρυση παραρτήματος του Ιδρύματος, στο Βελιγράδι, προχωρούν σταδιακά και ενδέχεται εντός του 2019 να έχει ολοκληρωθεί. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook