Φιλόδοξο σχέδιο για τον περιορισμό του χρέους κατά τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια παρουσίασε τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα καλώντας τις παρατάξεις να το υπερψηφίσουν όπως και αυτό για τα εργασιακά.

Περίπου το μισό από το προβλεπόμενο ποσό θα προέλθει από αυξήσεις φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα (πάνω από 200.000 δολάρια) και από κατάργηση φοροαπαλλαγών που δίνουν στους πλούσιους αρκετά παραθυράκια για να αποφεύγουν την υψηλή φορολόγηση.

Προβλέπεται ακόμη εξοικονόμηση ενός τρισεκατομμυρίου από την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Η Ουάσινγκτον πρέπει να ζήσει με τους πόρους της», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να περικόψουμε αυτά που δεν μπορούμε να πληρώσουμε υπέρ αυτών που αξίζουν πραγματικά».

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, «όλοι πρέπει να πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο» για να διευκρινίσει ακόμη ότι «δεν πρόκειται για ταξικό πόλεμο• είναι μαθηματικά».

Οι πιο εύποροι θα πρέπει να καταβάλλουν όσους φόρους κατέβαλαν τη δεκαετία του 1990 (πριν δηλαδή τις εκτεταμένες ελαφρύνσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Τζ.Ο.Μπους) και η μεσαία τάξη δεν πρέπει να πληρώνει περισσότερα από όσα οι εκατομμυριούχοι.

Επισήμανε ακόμη ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νόμο που θα προβλέπει περικοπές στην ασφάλιση υγείας (Medicare) χωρίς τις ανάλογες εύλογες επιβαρύνσεις στους πλουσιότερους και στις επιχειρήσεις. «Δεν θα έχουμε μία μονομερή συμφωνία που θα πλήττει αυτούς που είναι περισσότερο ευάλωτοι».

Αναλυτικότερα, θα περιοριστούν μετά το 2017 δαπάνες του Medicare κατά 248 δισ. κυρίως από τις δαπάνες του συστήματος, 72 δισ. από την περίθαλψη (Medicaid), 250 δις. από επιδόματα, μεταξύ τους και 92 δις. από την αναδιοργάνωση κρατικών υπηρεσιών.

Εκτός σχεδίου παραμένουν οι προνοιακές παροχές (Social Security).

Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την πλευρά τους, διαφωνούν με κάθε πρόταση για την αύξηση των φόρων και μάλλον θα αρνηθούν να εγκρίνουν το σχέδιο με την τρέχουσα μορφή του.

Αυτό καθιστά αρκετά δύσκολη την έγκριση του από το Κογκρέσο καθώς στην Βουλή των Αντιπροσώπων κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι ενώ μόλις δύο μήνες νωρίτερα οι παρατάξεις κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σχέδιο για το δανεισμό μόνο την τελευταία στιγμή και όχι χωρίς έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

Σε μία πρώτη αντίδραση σύμφωνα με το in.gr, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, επέκρινε το σχέδιο του προέδρου μιλώντας για «τεράστια αύξηση των φόρων» και «αόρατη εξοικονόμηση χρημάτων» που «δεν είναι συνταγή ούτε για οικονομική ανάπτυξη ή αύξηση των θέσεων εργασίας και ούτε για μείωση του ελλείμματος».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ, ο οποίος είπε ότι το σχέδιο Ομπάμα δεν αντιμετωπίζει μακροχρόνια προβλήματα και ότι δεν πρόκειται για σοβαρή συνεισφορά στην ειδική διακομματική επιτροπή που θα κληθεί να παρουσιάσει το Νοέμβριο προτάσεις για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook