Το ιλιγγιώδες ποσό των 510 ευρώ έπιασε σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, μισό λίτρο ελαιολάδου από υπεραιωνόβιες ελιές της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοιΝΣΕΠ) «Επτάστικτος» στην Ιεράπετρα.

Η ΚοιΝΣΕΠ Επτάστικτος συμμετείχε, στις 21 Νοεμβρίου, στην ετήσια ημέρα γιορτής για το Αγροτικό Μουσείο του Ααλσμίρ στην Ολλανδία.

Όπως ενημερώνει η ΚοιΝΣΕΠ, το Αγροτικό Μουσείο, μεταξύ άλλων, κρατεί ζωντανή την εξέλιξη της αγροτικής και θερμοκηπιακής παραγωγής και στηρίζεται οικονομικά από τις δωρεές των Ολλανδών παραγωγών, τις κρατικές επιχορηγήσεις και την καθιερωμένη ετήσια δημοπρασία καινοτόμων προϊόντων που προσφέρουν μέλη και φίλοι του Μουσείου.

«Σαν κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», εξηγούν, «θεωρήσαμε χρέος μας να συνεισφέρουμε σε αυτή τη γιορτή σαν ελάχιστο φόρο τιμής προς τον αείμνηστο Ολλανδό Παύλο Κούπερ που έφερε την άνθηση της θερμοκηπιακής αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας, προσφέροντας μια συλλεκτική συσκευασία ελαιολάδου από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα του τόπου μας, με σειριακό αριθμό 2018 148/350. Το γεγονός συγκίνησε ιδιαίτερα τους οργανωτές και τους παρευρισκόμενους της βραδιάς.

Η συλλεκτική συσκευασία μπήκε στην αίθουσα του δημοκρατικού ρολογιού ενώπιον των πλειοδοτών και μετά την περιγραφή του παρουσιαστή μπήκε στη διαδικασία της πλειοδοσίας φτάνοντας το μέγιστο προσφερόμενο ποσόν της βραδιάς, τα 510.00 ευρώ!»

Ελαιοποίηση ελιών από υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα

H Επτάστικτος ανακοίνωσε εξάλλου ότι πραγματοποιήθηκε κοινή άλεση των ελιών που συλλέχθηκαν από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα  τα οποία έχει καταγράψει. Η ελαιοποίηση έλαβε χώρα στο συνεταιριστικό ελαιουργείο του Κεντριού – Βαϊνιάς το οποίο ευχαριστεί για την αφιλοκερδή του προσφορά. Δυστυχώς η μειωμένη παραγωγή φέτος ελιών σε όλη την Κρήτη συνετέλεσε να συλλεχθούν 624 κιλά ελιών από 6 μόνο ελαιόδεντρα και να εξαχθούν 108 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Η Επτάστικτος ευχαριστεί τους λίγους παραγωγούς που από το υστέρημά τους φέτος, λόγω του ότι η χρονιά είναι πολύ κρίσιμη και οι παραγωγοί δεν θα έχουν λάδι ούτε για την οικογένειά τους,  πρόσφεραν έστω τη μικρή αυτή ποσότητα για να συνεχιστεί το καινοτόμο και τόσο πολύτιμο πρόγραμμα της βιώσιμης διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων.

Στην ελαιοσυλλογή συμμετείχε αντιπροσωπεία της οργάνωσης solidarite normandie grece και βοήθησε στην όλη  προσπάθεια. Η οργάνωση βραβεύτηκε από το Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, σε μια σεμνή τελετή για την προσφορά της σε υλικά και χρήματα προς το νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ο σύλλογος  κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 4900 ευρω ως συνεισφορά στην αγορά του ενδοσκοπίου.

Το πρόγραμμα ελαιοσυλλογής πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη χρονιά από την Επτάστικτο. Το 2016 είχαν εξαχθεί 55 λίτρα ελαιολάδου, το 2017 είχαν εξαχθεί 350 λίτρα και φέτος το 2018 εξήχθησαν 108 λίτρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook